COVID-19 ще продължи да произвежда нови мутации, каза пред вирусологът

...
COVID-19 ще продължи да произвежда нови мутации, каза пред вирусологът
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: COVID-19 ще продължи да произвежда нови мутации

COVID-19 ще продължи да създава нови разновидности, сподели пред вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите ѝ сега главно циркулира английският вид.

" Коронавирусите имат доста висока адаптивност, тъй като мутират, а те мутират непрестанно. Селектират тъкмо тези разновидности, които им дават преимущество. Той ще продължи да създава нови разновидности и ще продължат да се появяват нови разновидности ", сподели проф. Александрова.

Вирусологът беше безапелационна, че обществото е надалеч от тъй наречените групов имунитет. Според нея в далечна вероятност COVID-19 ще се трансформира в ендемично заболяване, както грипът.

" Доскоро смятахме, че би трябвало 60-70% от хората да имат имунитет, по-късно се появиха новите разновидности и стартира да се разяснява, че процентът ще скочи. Има и още нещо - имунизацията в целия свят върви постепенно и неравномерно. Все още не сме наясно дали имунизацията съумява да предотврати самото предаване на вируса ", уточни проф. Александрова.

Проф. Александрова съобщи, че три седмици след слагане на втора игла ваксина, организмът придобива имунитет и опцията за разболяване внезапно спада. Тя уточни, че в случай че натискът върху лечебните заведения продължи, ограниченията най-вероятно ще бъдат удължени. Допълни, че се надява десетте дни да бъдат задоволителни и да не се стига до нов период.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР