COVID-19 се завърна – противно на очакването, броят на заболелите

...
COVID-19 се завърна – противно на очакването, броят на заболелите
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Новият подвариант на COVID-19 е десетократно по-заразен от възникналия в Китай

COVID-19 се завърна – обратно на упованието, броят на заболелите у нас нараства и в разгара на лятото. 1005 са новите случаи през последното денонощие в България. Починали са двама инфектирани, демонстрират данните от Единния информативен портал. Министерството на здравеопазването върна маските в лечебните заведения у нас. Това уточни Любомира Николаева- Гломб, завеждащ поделение " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания, Българска национална телевизия.

Две години е прекомерно къс период, с цел да предвиждаме, че вирусът ще прояви сезонност. Всеки един човек беше изцяло доверчив за него. Вероятно и тук ще се очертае сезонност, само че след години, счита доцент Гломб.

За новия подвариант на ковид тя изясни, че той е доста по-заразен, десетократно по-заразен от индексния вид, зародил в Китай. Този Омикрон се характеризира с изключителна инфекциозност и в положение да заобиколи имунитета. Болестта минава релативно по-лесно за по-големия % инфектираните, изясни тя.

Доц. Гломб изрично предлага имунизацията. Според нея, общоприетата имунизация за имунизациите против ковид ще се утвърди като тридозова, тъй че вторият бустер, действително ще стане първи.

Тя изясни, че сега се създават бивалентни ваксини с доста положителни резултати при изпитателните проби. Те обаче са целесъобразни като бустерни дози, а за първична имунизация ще се ползват наличните до момента ваксини.

Виждате растежът единствено за две седмици. Освен това, става дума за записаните случаи. Има доста хора с леки недоволства. Смятам, че има една скрита заболяемост, която не влиза в регистрите, добави доцент Гломб.

Тя е безапелационна, че маските би трябвало да бъдат носени, с цел да предпазим близките и да проявим отговорно отношение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР