Covid-19 разви типа S и по-агресивния L. Това каза в

...
Covid-19 разви типа S и по-агресивния L. Това каза в
Коментари Харесай

Акад. Гълъбов разкри кой е агресивният вид коронавирус и кои са слабите му места

Covid-19 разви вида S и по-агресивния L. Това сподели в изявление за "Монитор " вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

- Акад. Гълъбов, американски вирусолог направи изненадващото известие, че Covid-19 има не два-три дни преживяемост върху предмети и повърхности, а цяла седмица. С какво той е по-различен от останалите, та нали и неговата обвивка е от белтъчини и протеини, които би следвало да се разграждат отвън гостоприемник?
- По принцип би следвало да е допустимо. Такова нещо при ТОРС, с който новият ковид е доста подобен, не беше намерено. Въпрос на опит. Американецът евентуално разполага със лични тествания.

Коронавирусът обаче не е доста резистентен при обработка с дезинфектанти, само че и с киселини, даже те да са слаби. Все отново нужни са още потвърждения за устойчивостта му, по тази причина да запазим успокоение и да не се предоверяваме на 100%.
Още по тематиката:

- Слаба киселина, даже оцет, може ли да го убие?
- Да, той е предразположен. В стомаха на човек също се съдържат слаби киселини, което в тази ситуация е добре. Като цяло доста дребен дял от коронавирусите до момента даваха огромна заболеваемост. Със сигурност към този момент знаем, че той има свойството да се предава и от човек на човек с доста бързи темпове, с което превъзхожда огромна част от познатите на науката вируси.

Нещо повече, той има доста дълъг инкубационен интервал, което е доста подло, защото човек с клинична картина здрав може да е инфектиран и да инфектира други, без да знае. Нагледен образец е Италия, където здравните управляващи към момента не могат да намерят нулевия притежател на ковид.

- Колко е инкубационният му интервал?
- Коронавирусът, причиняващ Covid-19, има инкубационен интервал от два до четиринадесет дни, прекомерно дълъг и плашещ. При грипа, без значение дали е от вид А или В, той е два, най-много три дни.

- Американските управляващи слагат под 10-дневна карантина банкнотите, идващи от Китай. Има ли заплаха от заразяване посредством предмети, които идват от тази страна, да вземем за пример поръчани артикули онлайн?
- За банкнотите би трябвало да се внимава. За стерилизация те се облъчват с гама лъчи. По отношение на предметите, обратно на това, няма оповестена публично такава заплаха. Смята се, че предметите от Китай са безвредни.

- Защо? Каква е логиката?
- Не можем да се основаваме единствено на това, което е споделил американецът.

- Китайци, които бяха оповестени за излекувани, скоро по-късно още веднъж влязоха в болница със същата диагноза. Възможно ли е Covid-19 да мутира бързо, да основава нови варианти за малко време, към които човешкият организъм няма имунитет?
- Най-напред би трябвало да се знае следното: той се популяризира от два вида L и S. Смята се, че Тип L е по-новият, който е и по-агресивен и по-болестотворен, произтекъл е от S, който е първичният, базовият. S e пристигнал директно от източника, за който се счита, че са прилепи, предаден е на медиатор люспести и южнокитайска кобра, считана за деликатес.

Оттам той отива при индивида, където след това се трансформира в L. Точно против него е ориентирана супресията от ограничения. Благодарение на тях се счита, че все още той отстъпва и стартира да господства по-слабият вид S.

- Но допустимо ли е коронавирусът да мутира?
- Колкото до хората в Китай, които са изписани като излекувани, а по-късно още веднъж са приети в болница с заболяването, мога да кажа, че не е доста ясна имунната отбрана на организма след преболедуване. Грипният вирус визира не доста дълбоките дихателни пътища, предизвиква оксидативен стрес. Така се назовава резултатът от взаимоотношението на изумените от него пътища на дихателния тракт и с ударената имунна система.

При затруднение той може да удари сърцето, междинното ухо, бъбреците и жлезите с вътрешна секреция, както и язви на стомаха. В кръвта обаче няма вирусни частици. За разлика от него при коронавирусът такива в кръвта има. Той има свойството да навлиза доста надълбоко в дихателното дърво. Взаимодейства с рецепторите и поврежда алвеолите. Оттам идва и възприятието на зной.

Китайците се опитваха да лекуват с така наречен серумтерапия, във връзка с която мнението в международен проект не е еднопосочно.

- Кои са лечебните подходи при лекуването на Covid-19?
- Освен серумтерапията, която е на четвърто място като метод, другите са с противовъзпалителни средства чрез химиотерапия, окситерапия - вкарване на О2 посредством вентилация и кортизонови препарати, които облекчават възпалението.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР