© Юлия Лазарова Партията на Веселин Марешки Воля има договори

...
© Юлия Лазарова Партията на Веселин Марешки Воля има договори
Коментари Харесай

"Воля" харчи почти колкото ГЕРБ за медийно отразяване в еврокампанията

© Юлия Лазарова Партията на Веселин Марешки " Воля " има контракти за медийно отразяване на акцията за евроизборите за суми близки на тези на ръководещите, макар че групировката взима " едвам " 2 млн. лева годишно от бюджета против към 14 млн. лева за ГЕРБ. Това е едно от забавните наблюдения на Института за развиване на обществената среда, който прави мониторинг на медийното отразяване на евро акцията в 11 малките екрани, три радиостанции и на близо трийсет печатни и електронни медии. Сумите са без Данък добавена стойност и не регистрират така наречен медийни пакети, които Изборният кодекс планува за обединенията, които не получават държавна дотация. Тези съвсем 600 хиляди лева ще бъдат в допълнение разпределени.

За Марешки гласовете се обрисуват най-скъпи

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Веселин Марешки се явява в коалиция с още няколко обединения, само че надали може да разчита на огромно в допълнение финансиране от тях. Заради обстоятелството, че някои от партиите в обединението не получават държавна дотация, те ще разчитат на така наречен медийни пакети от ЦИК - до 40 000 лева Тези пари обаче към момента не са пренасочени и към този момент остават отвън изчислените от " Отворен парламент ".
В годишния си доклад за 2018 година " Воля " е отбелязала доходи съвсем напълно от държавната дотация, а разноските й са за към 160 000 лева В рамките на акцията всяка партия или коалиция може да изхарчи до 2 млн. лева

Досега " Воля " има контракти за медийно отразяване за 313 000 лева, а ГЕРБ - за 393 000 лева Трети по разноски за това перо са социалистите, само че близо със 100 хиляди по-малко от " Воля " - 224 000 лева Партията на Марешки оглавява листата по суми в bTV и Нова тв - близо по 105 000 лева на двете.
За съпоставяне - от ГЕРБ са сключили контракт за 57 000 лева с първата и за 50 000 лева с втората. " Воля " е с трети по мярка контракт и с Българска национална телевизия - за 23 000 лева, след ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация. За " Канал " 3 същата групировка е отделила 30 000 лева, като тук ГЕРБ я изпреварва с малко - с контракт за 42 000 лева

Автор: Институт за развиване на обществената среда
" Воля " попада в дъното на класациите на социологическите организации, които мерят електоралните настройки. Последното изследване на " Алфа рисърч " на старта на акцията мери 1.7% поддръжка за " Воля - българските родолюбци ", както се споделя обединението. Процентът е от тези гласоподаватели, които са заявили, че ще гласоподават на 26 май. Точно толкоз мери електоралната им тежест и организация " Маркет линкс " през април.

За един мандат на евродепутат са нужни най-малко 6% т.е. обрисува се гласът за " Воля " да излезе най-скъп от позиция на медийни разноски и минимум ефикасен. Има и спомагателни вреди - поради обстоятелството, че Веселин Марешки стартира пропагандата още преди формалното пускане на предизборната акция, поради което беше глобен от ЦИК.

Предпочитаните медии, само че не безусловно от феновете

Досега договорите на всички участници в изборите, които са подготвени да платят за медийно отразяване, са за близо 1.5 млн. лева От желаните медии - на първите пет места са малките екрани - двете огромни частни компании - bTV, Нова тв, само че изненадващо на трето място се изкачва тв " Евроком " - класиране надалеч от подреждането й по рейтинг и зрителска публика. Следва Българска национална телевизия и още веднъж изненада - Канал 3.

Сайтът с най-вече привлечени средства за медийно отразяване на акцията е focus-news.net, а вестникът - " Труд ". Тъй като наблюдението употребява обществено налични данни, предоставени от самите медии, в този разбор не попада вестник " 24 часа ", защото не е дал такива. Въпреки това за някои свои изявления изданието отбелязва, че са платени като поставя съответния знак, пишат в уеб страницата openparliament.net.

Автор: Институт за развиване на обществената среда
Любопитно е, че една медия - тв Евроком е оповестила контракти за безплатно отразяване на участници в изборите. Такива има партията на Николай Бареков " Презареди България ", " Възраждане " на Костадин Костадинов и обединението " Движение Заедно " на Александър Томов. Телевизията е предоставила без възнаграждение и време на самостоятелния Минчо Христов. За него и за Бареков може да се откри някакво пояснение, защото и двамата водят излъчвания в тв " Евроком ". Интересно е, че и " Възраждане ", и " Движение Заедно " имат настрана контракти за платени медийни услуги с малкия екран - надлежно за 83 000 лева на групировката на Костадинов и за 12 000 лева на Александър Томов.

" Възраждане " получава държавна дотация, тъй като на парламентарните избори през 2017 година взе повече от 1% поддръжка. Годишно в касата на националистите влизат малко над 400 000 лева, които те дадоха обещание да подаряват. Отчетът им за 2018 година пред Сметната палата демонстрира, че имат над 500 000 лева в банкови депозити, а даренията за м.г. са за 57 000 лева

Изборният кодекс не разрешава финансиране от юридически лица - директно или посредством даване на услуги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР