© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Общински болници искат още пари от държавата, започва изграждането на тол-системата

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Паника в Хавай след подправена паника за балистична ракета; Държавата желае по-строг надзор на санирането от общините;Тръмп удължи облекчаването на глобите за Иран " за последно " ; Ратификацията на Истанбулската спогодба провокира следващите земетресения в БСП; Онлайн заплащанията в Европейски Съюз към този момент са по-евтини и сигурни
14 яну 2018
Вечерни вести: България ще кандидатства за чакалнята за еврозоната до юли, служителите на реда ще получат още 100 млн. лева за заплати

И още: Германската стопанска система е ускорила растежа си през 2017 г.; Българска социалистическа партия ще внесе вота на съмнение без ДПС; такса върху пластмасата е измежду предложенията за запълване на дупката в бюджета на Европейски Съюз след Brexit
11 яну 2018
Вечерни вести: Всички желаят да строят пътя до Калотина, а международният растеж на стопанската система може да е кратковременен

И още: Протести вместо тържества при откриването на европредседателството; Брюксел може да обвърже спазването на закона с еврофондовете; налозите ще се заплащат и без такси
10 яну 2018
Вечерни вести: София отново бе затисната от замърсен въздух, и служителите на реда желаеха пари, с цел да не стачкуват

И още: Wizz Air стартира да лети сред Варна и Виена; Отказва ли се Меркел от климатичните цели за 2020?; Полша сменя основни министри в опит да смекчи тона към Брюксел
9 яну 2018 Като изгнила бъчва - запушваш една пробойна, само че избива на ново място. Тази прилика може напълно сполучливо да бъде приложена за обстановката в страната към българското председателство - кабинетът съумява да спре едни митинги с заричане за още пари (БАН, Софийския университет, полицаите), само че незабавно се появяват други - общинските лечебни заведения, недоволни от цените на тока бизнес организации, а демонстрациите за Пирин по този начин и не стопират - протестиращите там не желаят пари, а правда. Това, наподобява, на ръководещите им е мъчно да подсигуряват.

Премиерът последните дни наподобява напълно е потопен в интернационалната си роля - откакто посрещна цялата еврокомисия за откриването на председателството, Борисов бе хазаин и на значима аудиенция на японския президент Шиндзо Абе, а през днешния ден отпътува за Азербайджан - очевидно без да се тормози от прясно затихналия скандал " Азербайджанска перачница ". В сряда се чака Борисов да приказва пред европарламента, където ще показа програмата на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Може да обобщим обстановката с думите на Еди Рама, министър председател на Албания, представен от FT: " От млади години съм желал да влезем в Европейски Съюз. Но и на разум не ми е минавало, че Борис (Джонсън) ще напуща Европейски Съюз, а (Бойко) Борисов ще го управлява. "

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които трансформират България и света

Общинските лечебни заведения стачкуваха с искане за двойна дотация

И общинските лечебни заведения се включиха в митингите към европредседателството с претенции за в допълнение държавно финансиране. Екипите на над 20 лечебни заведения се включиха в едночасовите демонстрации пред лечебните заведения с претенции за 30 млн. лева екстра държавна дотация, която да избави от закриване дребните общински клиники, които са затънали в задължения – общо 100.2 млн. лева, като съвсем половината от тях са просрочени.

От здравното министерство обаче оповестиха, че страната няма право да отпуска целеви дотации, тъй като това би било непозволена държавна помощ, поради което България може да бъде глобена от Европейска комисия. Оттам оферират експертна помощ за преструктурирането на част от общинските клиники в диагностично-консултативни центрове. Това обаче изисква решение на притежателя – общината и общинския съвет. Въпреки мизерното положение на лечебните заведения по места кметовете отхвърлят да ги закриват и преструктурират, защото това би се отразило на политическия им рейтинг.

Започва построяването на тол-системата

Австрийската Kapsch подписа контракт за 150 млн. лева, с които да построи системата за таксуване на километър на тежкотоварните коли над 3.5 т. Тя ще включва стотици рамки за премерване на коли, засичане на направления и други, като се чака първата й версия да проработи тестово до 7 месеца, а окончателното й влизане ще е следващата година. Проектът ще включва и смяна за леките коли, които ще получават електронни вместо физически винетки.

Цената за леки коли няма да се промени, даде обещание Министерство на регионалното развитие, само че за камионите ще нарастне неведнъж. Идеята е да се обърне наклонността първите да заплащат двойно повече от вторите за поддръжката на пътищата годишно. Изградената система би трябвало да обхване голям размер километри - 16 хиляди км, само че занапред би трябвало да се реши кои от тях ще се включат в таксуването и на каква стойност.

Балотаж ще дефинира новия президент на Чехия

Чешкият президент Милош Земан не съумя да завоюва втори президентски мандат на първия тур на изборите в края на предходната седмица. След две седмици той ще се яви на балотаж против някогашния началник на Чешката академия на науките Иржи Драхош - на 26 и 27 януари. На първия тур Земан получава 39% от гласовете, а Драхош – 26.3%. Трети е някогашният посланик Павел Фишер с 10%. За президентския пост се бореха деветима претенденти.

Основни тематики в предизборната акция на 73-годишния Земан бяха опълчване на миграцията и рецензии против Европейския съюз. Земан е считан за един от главните проруски гласове в Европейски Съюз. Иржи Драхош е нов в политиката. Той е с проевропейска настройка и декларира, че желае да понижи поляризацията в чешкото общество.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

General Motors пуска следващата година първите си самостоятелни коли
Американският авто тръст General Motors разгласи, че създава първия всеобщ безпилотен автомобил без волан и педали. Компанията посочи, че е подала искане до федералното държавно управление да ѝ бъде позволено да пусне колите по пътищата идната година. Говорителят на General Motors Кевин Кели съобщи, че първият самостоятелен " Шевролет Болт " към този момент се тества. Производител на самостоятелните коли е дъщерната на Гугъл компания Waymo, която е профилирана в създаването на самостоятелни коли.

[Reuters]
РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Задава се митинг и поради цените на електричеството за бизнеса

Работодателските съюзи и синдикатите приготвят общ митинг поради " спекулативното повишаване на електрическата енергия ". Той ще бъде плануван след вота на съмнение, който Българска социалистическа партия желае, " с цел да не се спекулира с обективните претенции на уредниците ", се споделя в известие на БСК. Спряганата предните дни дата бе 31 януари. Четирите работодателски организации и двата синдиката приготвят пакет от ограничения, които ще предложат на институциите с искане да бъде признат.

Организаторите настояват, че множеството предприятия са получили съобщение от търговците, от които купуват ток, че от 1 февруари цените се покачват доста. По данни на фирмите става дума за скок сред 30 и 60%, а в някои случаи и повече, без да има разумна причина. Редом с това има и сигнали за проблеми и липса на надзор на покупко-продажбите с ток на борсата, откъдето се доставят множеството предприятия, както и липса на бистрота в старите покупко-продажби на държавните централи. Междувременно енергийният министър разгласи, че се готвят законови промени, които ще вменят на енергийния регулатор контрола на борсата. Това обаче очевидно не е задоволително за бизнес организациите.

Парламентът в Скопие ратифицира Договора за другарство България

Македонският парламент ратифицира символния контракт за добросъседство с България. Документът, който бе подписан от министър председателите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 година, получи утвърждение с 61 гласа " за " и един " въздържал се ". Срещу контракта в Македония се разгласи близката до Русия опозиционна партия на някогашния министър председател Никола Груевски Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ, която водеше и акция против документа. Партията бойкотира съвещанието при гласуването, само че това не попречи за утвърждението му.

Договорът за добросъседство е значим за пътя на Македония към еврочленство. Подписването съответствува с председателството на Съвета на Европейски Съюз, поето от България, един от целите на което е ускорена евроинтеграция на Западните Балкани. Веднага и българската страна разгласи задвижване на процедурата по ратификация, като още в сряда договорът ще бъде прегледан в комисиите на Народното събрание. Не се чакат изненади, като предишното лято всички депутати в залата гласоподаваха за декларацията, с която се дава поддръжка на държавното управление за сключване на контракта.

Европейски Съюз ще разгласява на следващия ден тактиката си за пластмасата

На 16 януари Европейски Съюз ще разгласява своята тактика за пластмасата. Brexit ще докара до дупка в бюджета сред 12 и 15 милиарда евро годишно и Брюксел възнамерява да я запълни с налог върху пластмасата. Европейската комисия ще реши дали таксата ще се начислява при производството, използването или изхвърлянето на опаковката. Ще се реши и дали ще има изключения при пакетирането, належащо по хигиенични аргументи и за сигурност.

По създание данъкът върху пластмасата е препоръчан като източник на нови средства за бюджета след английското излизане от Европейски Съюз. Но съгласно Брюксел той може да помогне и за понижаване на количеството пластмаса, употребявано в Европа.

Рахой заплаши Каталуня да остане с отнета автономност, в случай че разреши на Пучдемон да ръководи от разстояние

Испанският министър председател Мариано Рахой предизвести, че в случай че уволненият каталунски водач Карлес Пучдемон се опита да се върне на поста от разстояние, както възнамерява, директното ръководство, наложено на самостоятелната област, няма да бъде анулирано. Пучдемон, който може да бъде задържан, в случай че се върне в Испания, желае да встъпи в служба от разстояние. Той продължава да обитава в Брюксел.

Мадрид наложи на Барселона директно ръководство, планувано в конституцията, откакто каталунският парламент разгласи самостоятелност от Испания в края на октомври. Тогава Рахой уволни Пучдемон, насрочи избори за 21 декември и сподели, че мярката ще продължи до назначението на нов районен министър председател след извършения избор. Депутатите в Барселона се събират в сряда, а на 31 януари би трябвало да гласоподават за министър председател.

Европейски Съюз може да извади 8 страни от черния лист на данъчни убежища

Представители на Европейски Съюз са предложили 8 страни и юрисдикции да бъдат извадени от черния лист с данъчни убежища, които отхвърлят да сътрудничат на данъчните управляващи в страните от съюза с даване на информация. Това заяви Reuters, като се базира на документи, с които организацията се е срещнала.

След като са предложили да трансформират данъчните си регулации, е препоръчано от листата със 17 имена да отпаднат Панама, Южна Корея, Обединените арабски емирства, Барбадос, Гренада, Макао, Монголия и Тунис. Идеята ще бъде обсъждана в сряда на равнище непрекъснати представители на страните - членки на Европейски Съюз. Очаква се предлагането да бъде официално утвърдено на Съвета на финансовите министри идната седмица в Брюксел.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение вест, едно изречение коментар

Предвижда се въвеждането на дневни и уикенд винетки за леките коли като част от политиката за гъвкаво тарифиране, заяви районният министър Николай Нанков. Тази година за пръв път бе пусната и тримесечна винетка за леките коли. Това се случи след публичен напън от хора, които карат колите си по-рядко, най-вече през лятото и по-дълга отпуска, или пък не живеят непрекъснато в страната.

От през днешния ден влизат в действие новите правила за кабинния багаж на Ryanair. Пътниците ще имат право единствено на една ръчна чанта, а втори дребен багаж ще би трябвало да се пусне към багажното поделение - гратис. През есента Ryanair усили разрешените килограми за чекирания багаж до 20 вместо 15 кг и понижи цената за куфар от 35 на 25 евро. Новите правила целят качването на борда да се случва по-бързо.

Софийската военноокръжна прокуратура прави инспекция в Националната работа за защита (НСО), заяви представителят на прокуратурата полк. Елин Алексов, само че отхвърли да конкретизира предмета на инспекцията. Коментарите в медиите обаче са, че задачата е промяна на началника на НСО ген.-лейт. доктор Ангел Антонов, за който се приказва, че не се употребява с цялостното доверие на президента Румен Радев.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Роднински назначения във Върховния административен съд

Десетки родственици работят във Върховния административен съд, написа в челното заглавие на в. " Сега " от понеделник. Данните не са публични, тъй като от съда отхвърлят да дадат информация за семействеността в кадровата политика - били персонални данни. Магистрати обаче са преброили за вестника, че лицата с роднински връзки в съда са близо 50 души, в случай че общият щат е 329 души, от които 93 съдии. Поне 8 от съдиите имат родственици в администрацията - деца, братя, сестри, племенници, съпрузи.

Коментар на " Капитал ": Роднинските назначения във Върховен административен съд са обществена загадка, официално те не нарушават закона, само че постоянно са считани за порочна процедура. От 2008 година съществува възбрана за предопределение по трудов контракт в държавната администрация на лица, които биха се оказали в йерархична връзка със необятен кръг родственици, в това число по сватовство, със брачен партньор или сътрудник във фактическо общуване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР