© Юлия Лазарова Още по темата БДЖ ще купува 41

...
© Юлия Лазарова Още по темата БДЖ ще купува 41
Коментари Харесай

БДЖ пусна нов търг за ремонт за 58 млн. лв.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
БДЖ ще купува 41 нови мотрисни влака

Следващото държавно управление ще приготви поръчка за още 44, с цел да се модернизира съставът
3 апр 2018
Локомотиви за любимци

Частната " Експрес сервиз " упрекна БДЖ, че наглася публични поръчки в интерес на съответен претендент и е подготвена да заплати 4 млн. лева за ремонт на локомотиви и сама да извърши 80% от работата
22 мар 2018
Държавата дава 31 млн. лева на БДЖ

Сумата ще би трябвало да се върне до края на 2020 година А се дава, с цел да се заплати отчасти по просрочените облигации на жп сдружението
7 фев 2018
Българска социалистическа партия даде 24 часа на Ивайло Московски да освободи управлението на БДЖ

Министърът на превоза не одобри ултиматума, отхвърли всички обвинявания против компанията
29 яну 2018
Бавни Държавни Железници

До началото на март 80 жп гари, или 1/3 от всички, би трябвало да продават билети в действително време. Системата обаче напредва извънредно постепенно
19 яну 2018
БДЖ: Ретро вечно

ЖП-превозвачът продава билетите си по архаични начини. Досега е имало три плана за електронно билетоиздаване, само че нито един от тях не е въведен, като и последният на " Информационно обслужване " се бави.
2 мар 2017 Държавната компания " БДЖ – Пътнически транспорти " пусна поръчка за главен ремонт на 30 електрически локомотива (серия 44000 и 45000). Поръчката е оповестена преди 10 дни и е за интервал от три години. Прогнозната стойност на търга е 58 млн. лева без Данък добавена стойност, излиза наяве от съобщение на уеб страницата на Агенцията по публични поръчки.

Това е следващият от серия огромни търгове на БДЖ за ремонт на локомотиви и мотриси, които непрекъснато са обект на подозрения и рецензии.

Търг следващ

От въпросната сума от 58 млн. лева - 43.5 млн. лева ще са за осъществяване на главния размер от действия при финансовия ремонт, а останалите 14.5 млн. лева са предопределени за планова техническа поддръжка след ремонтите.

Изискванията към претендентите са да имат най-малък оборот за три финансови години обратно от общо 25 млн. лева От него най-малко 15 млн. лева би трябвало да е в сферата, попадаща в обсега на поръчката по осъществяване на ремонтни действия и/или техническа поддръжка на електрически локомотиви.

" Под " сходна услуга " следва да се схваща " главен ремонт (капитален, междинен или подемен) и планова техническа поддръжка на най-малко 30 броя електрически локомотиви, работещи на 25 kV, 50 Hz изменчиво токово напрежение или на най-малко 30 броя електрически локомотиви, работещи при параметри, еквивалентни на горепосочените ", написа в условията.

Останалото поръчки в ход

В средата на февруари " БДЖ - Пътнически транспорти " разгласи социална поръчка за техническа поддръжка на електрически локомотиви серия 46200 и от серия 44 за период от 3 години с планирана стойност 4.082 млн. лева без Данък добавена стойност. Търгът за общо 9 локомотива провокира бурни разногласия, откакто русенският производител на маневрени локомотиви " Експрес сервиз " упрекна държавната компания, че наглася търговете за избран претендент – новата компания в жп ремонтите " Жп тракция ", която бързо се трансформира в любим на БДЖ. Едновременно с това " Експрес сервиз " обясниха, че при заложените условия излиза, че БДЖ сама ще извърши 80% от работата макар че ще заплати 4 млн. лева на спечелилия. А условията са написани по този начин, че лимитират останалите претенденти. Министерството на превоза заяви, че ще направи одит на процедурата, а БДЖ, че ще удължи периода за подаване на предложения по нея.

В последна сметка пред OffNews от " БДЖ – Пътнически транспорти " са съобщили при започване на април, че претендентите са не един, а трима. Освен предстоящата кандидатура на " Жп тракция ", има подадена оферта и от румънската Electroputere VFU и на " ТБД-Товарни транспорти ". Третата оферта е повече от странна, защото това е жп товарната компания транспортьор, обвързвана с Христо Ковачки, основана в опит да се понижи зависимостта на въглищните мини от държавния транспортьор. Решение кой е окончателният победител по тази поръчка към момента няма.

В ход е и най-големият търг на БДЖ все още за ремонт и поддръжка. Той е за 22 дизелови мотриси и 24 електрически мотриси Siemens за 5-годишен интервал. Той е за 137 млн. лева без Данък добавена стойност. По него напред не престават трима претенденти. Това са Обединение " Дезиро Сименс ", " Щадлер Унгария Железопътна поддръжка " и румънската " Алстом превоз ", като последните две апелират решението от началото на март в Комисия за защита на конкуренцията.

Наскоро беше обявено, че БДЖ има намерение с изключение на ремонтите да разгласи поръчка и за покупката на 41 нови мотрисни влака.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР