© Юлия Лазарова Изборните резултати останаха във фокуса на новинарския

...
© Юлия Лазарова Изборните резултати останаха във фокуса на новинарския
Коментари Харесай

Вечерни новини: ГЕРБ загуби шест области и половин София, първи спад в новите строежи на жилища

© Юлия Лазарова Изборните резултати останаха във фокуса на новинарския поток и в понеделник, само че отвън тях първият работен ден се оказа безпаричен на събития. Добрата вест за мнозина е топлият фронт, който ще обезпечи меко време до края на седмицата, а и фактът, че вятърът почисти рисково мръсния въздух от предходната седмица.
По света – сигналите за стопляне на договарянията към комерсиалната война САЩ-Китай дадоха подтик на финансовите пазари. В Европа показателите доближиха най-високите си равнища от близо 2 години насам, а Уолстрийт също отвори на зелено.

НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Равносметката след балотажите: ГЕРБ загуби шест области и половин София

Местни избори може и да не са напълно завършили - има поръчки от Българска социалистическа партия и от щаба на Мая Манолова за повторни преброявания и възможни претенции за анулиране в някои области. Но формалните резултати от втория тур към този момент са факт и те не са толкоз положителни за ГЕРБ, колкото водачът Бойко Борисов и управлението на партията пробват да ги изкарат. Тя се показва очевидно по-слабо от предходните локални избори, като отливът на гласове си пролича още в първия тур. Слабата изборна интензивност пък е показателна за умората и трупащото се досада към ръководещите, само че също и за неналичието на ярка опция, която да активизира хората.

Ето изводите след вота: ГЕРБ ще ръководят в 15 от общо 27 регионални града, като в 13 от тях те завоюваха изборите със свои претенденти, а в два - с подкрепени от тях кметове (Кюстендил и Монтана). Бройката е доста по-малка от тази преди четири години, когато ГЕРБ завоюва в 21 регионални града с напълно свои номинации. Този път ръководещата партия загуби Русе, Разград, Благоевград, Перник, Видин и Ямбол. Победите им в Шумен и Ловеч пък наподобяват като " подарени " от гласоподавателите, като вотът " Не поддържам никого " там е по-висок от разликата сред кандидатите. София и огромните градове – Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново остават в актива на ГЕРБ, само че този път успехите в тях бяха доста по-трудни. В някои имаше оспорвани балотажи, само че даже в извоюваните на първи тур се следи забележителен отлив на гласове. Българска социалистическа партия, която на предходните локални избори нямаше нито един кмет на регионален център, направи своя пробив в четири регионални града – Русе, Перник, Разград и Благоевград. Кметовете на някогашния " Реформаторски блок " – Георг Спартански (подкрепен в този момент от " Демократична България " ) в Плевен и Йордан Йорданов (ДБГ) в Добрич отвоюваха по още един мандат. Независими локални претенденти пък завоюваха против ръководещите в Ямбол и Видин. Кърджали остана притежание на Движение за права и свободи още след първия тур. От партията регистрираха повече победи в по-малки обитаеми места спрямо предходните локални избори. ГЕРБ в София съумя да завоюва единствено в 12 от общо 24 столични региона. Партията на Борисов загуби множеството от балотажите си с Демократична България - 8 от 10 оспорвани региона ще се ръководят от кметове на Демократична България. Един регион съумя да вземе и Българска социалистическа партия. Три ще се ръководят от самостоятелни. Разликата с 2015 година, когато ГЕРБ завоюва общо 19 региона, е отявлена. Йорданка Фандъкова ще ръководи още веднъж София, само че успеха й е с едвам 5% и това приказва за генерираната отмалялост и неодобрение от кмета на София, която е на поста към този момент 10 години. Тя очевидно бе осъдена от последователите на " Демократична България " и Борис Бонев ( " Спаси София " ), по-голяма част от които избраха да поддържат Мая Манолова съгласно екзит-половете на организациите. Голяма част от тях гласоподаваха с " Не поддържам никого " - към 5% от вота. На процедура те можеха даже да извърнат резултата . Мая Манолова изгуби, само че положителният й резултат приказва за политически капацитет ОЩЕ НОВИНИ
Другите значими вести от деня в три фрази

Първи спад на разрешителните за градеж на жилища от 2015 година

През третото тримесечие на тази година статистиката регистрира годишен спад на броя издадени строителни разрешителни за нови жилищни здания (с 1.7%), както и на застроената повърхност (с 5.4%) и на броя жилища (-4.3%). Това се случва за първи път след съживяването на имотния пазар , като от 2015 година насам броят на издадените строителни разрешителни растеше прогресивно поради засилено търсене. На тримесечна база обаче към момента има растеж, като най-вече са издадените разрешителни за градеж в София, Пловдив, Варна и Бургас .

Производството в еврозоната се е свило за девети следващ месец

Производственият бранш в еврозоната се е свил през октомври за девети следващ месец поради комерсиалната война и продължаващите неясноти към Brexit. Анализаторската компания IHS Markit заяви, че показателят на мениджърските поръчки (PMI) в еврозоната е достигнал 45.9 пункта - малко над 7-годишния най-малко от 45.7 през септември (ниво под 50 значи свиване). От понижението следва, че производството на артикули още веднъж ще окаже напън върху брутния вътрешен артикул през четвъртото тримесечие.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Въздухът в Делхи е рисково замърсен

[Reuters]
Въздухът в доста региони на Делхи се утежни до рискови равнища с риск да аргументи дихателни болести. Нивото във въздуха на рисковите така наречен фини прахови частици е надалеч над допустимите правила и надвишава към седем пъти това в китайската столица Пекин. В някои случаи замърсяването е по-голямо от оптималното, което могат да отчетат измервателните станции. Основен фактор за мощното замърсяване в Делхи по това време на годината е горенето на стърнища от земеделци в прилежащи индийски щати, отбелязва BBC. Ситуацията се утежни още повече от фойерверките, изстреляни по време на огромния хиндуистки празник Дивали преди седмица. За смога способстват също автомобилните газове, индустрията и строителството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР