© Велко Ангелов Още по темата Чакалня с добавена стойност

...
© Велко Ангелов Още по темата Чакалня с добавена стойност
Коментари Харесай

S&P повиши перспективата за рейтинга на България от стабилна на положителна

© Велко Ангелов Още по тематиката
Чакалня с добавена стойност

Евентуалното решение България да бъде позволена до преддверието на еврозоната би било щемпел за качество пред света
4 май 2018
Две интернационалните рейтингови организации покачиха оценката си за България

Standard & Poor`s върна инвестиционнoто равнище на рейтинга на страната
2 дек 2017
Moody`s резервира рейтинга на България

Сред плюсовете на страната са постоянните прогнози за напредък и намаляваща задлъжнялост, а негативите - демографията и пазарът на труда
28 май 2017 Рейтинговата организация Standard & Poor`s (S&P) резервира рейтинга на България на BBB- (инвестиционна степен, въпреки и най-ниската), само че покачва вероятността си за оценката на страната от постоянна на позитивна.
Анализаторите акцентират напъните за възстановяване на финансовите условия, както и за усилване на фискалните и външните буфери на страната. От организацията показват, че чакат през тази година растежът на българската стопанска система да се форсира до 3.9%, движен от повече ползване.

По-малката организация - Fitch, резервира своята оценка за страната в задгранична и локална валута на BBB със постоянна вероятност като показват като главен фактор положителните индикатори на държавните финанси.

В края на предходната година двете институции покачиха рейтинга на България като S&P върна капиталовото й равнище за първи път след банкрута на КТБ през 2014 година Сега от S&P показват, че биха пристъпили към ново покачване на оценките си при вероятно присъединение на лв. към валутния механизъм ERM II (познат като чакалнята на еврозоната), при продължаващо понижаване на необслужваните заеми в банковия бранш и усъвършенствано кредитиране. Междувременно финансовият министър Владислав Горанов съобщи в петък, че България не е трансформирала желанието си да подаде документи за ERM II до края на юни (виж карето долу).

По-висок евентуален напредък на Брутният вътрешен продукт в средносрочен проект и ускорено доближаване до равнищата на приходите на страните с по-висок рейтинг пък са факторите, които биха повишили оценката на Fitch за страната.

По-висок стопански напредък

Двете рейтингови организации предвиждат леко ускоряване на стопанската система на страната през тази година, движено главно от вътрешното ползване поради усъвършенстваните условия на пазара на труда и растежа на заплатите през предходната година. От S&P чакат 3.9% растеж на Брутният вътрешен продукт, до момента в който прогнозата на Fitch е за 3.7%, последван от леко закъснение през 2019 година до 3.4%. И двете организации чакат ускоряване на вложенията - и частните, и обществените поради по-добра усвояемост на еврофондовете.

От Fitch oбръщат внимание, че икономическият напредък в България надвишава регистрирания за страните в категорията BBB (3.6% през 2017 г.). Показателите на страната във външния бранш също са по-добри. За тази и идната година от организацията те чакат настоящата сметка да остане позитивна (1.9 % от БВП), до момента в който приблизително за другите страни прогнозата им е за недостиг от 0.7 % от Брутният вътрешен продукт.

Друга съвпадаща прогноза е за инфлацията - и двете кредитни организации показват, че през тази и следащата година тя ще се форсира до към 2% при регистрирани 1.2% през 2017 година

От S&P обаче обръщат внимение на влошаващата се демография на страната, както и на продължаващата миграция на квалифицирани фрагменти. Според организацията в дълготраен проект това са задържащи растежа на стопанската система фактори, които в един миг ще имат отрицарелно въздействие и върху държавните финанси.

Нужни са още старания за неприятните кретиди

Банковият бранш е оценен като " постоянен " от Fitch, като от организацията регистрират удобната наклонност на понижение на необслужваните заеми, макар че смятат равнището им за високо по отношение на междинното за Европейски Съюз.
От S&P показват, че като цяло банковият бранш в България нормално е съответно капитализиран като също регистрират понижението на необслужваните заеми. Според организацията възходящите цени на недвижимите парцели в страната през последната година не са подхранвани от неустойчиво нарастване на кредитната интензивност.
България не се е отказала да кандидатства за ERM II

България не е трансформирала желанието си до 30 юни да подаде документи за чакалнята на еврото, съобщи финансовият министър Владислав Горанов в петък. " В интензивна връзка сме с представители на ЕЦБ, държавите-членки на еврозоната и Европейска комисия. Работим върху пътна карта. Скоро ще приключим този развой и няма причина да променяме позицията си от януари ", добави Горанов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР