© Велко Ангелов Капитал потърси фирми, които вече шият предпазни

...
© Велко Ангелов Капитал потърси фирми, които вече шият предпазни
Коментари Харесай

Няколко български фирми вече шият маски. "Мак" започва със защитните облекла

© Велко Ангелов " Капитал " потърси компании, които към този момент шият защитни маски. По-долу ще видите елементи кой какви артикули работи.

Както към този момент неведнъж беше писано най-широко публикуваните маски за еднократна приложимост не защищават 100% от вируси, тъй като не прилепват компактно на лицето и нормално не задържат частици с толкоз дребен размер. Специалистите споделят, че сериозна бариера от вируси може да обезпечи само гумена маска с прекрасен филтър - вид противогаз, която е със отбрана и на очите.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Производители в Бургас и Стара Загора

От 9 март общинското сдружение " Мересев " в Стара Загора създава защитни маски за многократна приложимост. " Около тридесет шивачки създават сред 1500-2000 бройки дневно. Досега сме произвели към 8000 ", посочи за " Капитал " Таня Славова, шеф на компанията.

Маските са петслойни, създадени са от памучен тензух, могат да се перат, дезинфекцират и гладят. Материята е от български производители. " Ние се самоиздържаме. Продаваме маските непосредствено на жители и на институции. Затрупни сме със поръчки ", заключи Таня Славова, само че не пожела да посочи продажната цена, защото цената на суровините се променяла постоянно. " Мересев " е основана през 1954 година като кооперация за претовареност на лица с увреждания. Сега е общинско сдружение със специфичен статут, в което работят 45 души.

Бургаската компания - " Рая прима " , също създава защитни маски. Те са трипластови и за еднократна приложимост. В момента шием по към 5000 маски дневно, прецизираха за " Капитал " от компанията. Основни клиенти са община Бургас, както и общински и частни сдружения, които доставят чиновниците си.

Цената за численост е към 80 стотинки с Данък добавена стойност. Интересът е голям, а потенциалът ни е дребен, разясниха от " Рая прима ". Компанията е профилирана в производството на спортни дрехи със личната марка " Красико ", продава в страната и зад граница, облича националния тим по баскетбол, както и други спортни тимове. Заетите в нея са към 60.

И в обществено дружество " Морски знаци " в Бургас създават маски по поръчка, които са от тъкан текстил, могат да се перат и да се употребяват неведнъж. Маски шият и в " Екстрапак " - Велико Търново. Своята подготвеност да създават защитни маски към този момент изявиха и от държавното дружество " Интендантско обслужване ", чиито съществени индустриални мощности са в Калофер, както и от " Медхаус Суис България ".

Дарителски акции

Българската компания Angel Baby , която създава, продава и подарява бебешки спални чувалчета за сън, разгласи, че стартира да създава маски. На своято фейсбук страница от компанията оповестиха, че няма да ги продават, а ще ги подаряват на лекари и служители на реда, в количества, за които й стигнат силите. Маските са трислойни, само че не са минали никакви официални инспекции, прецизират още от сдружението. На въпроси на " Капитал " от компанията дадоха отговор, че " в този момент не е време за изявленията, а за работа ".

От община Бургас оповестиха, че чиновниците на Държавната опера в града също са почнали да шият маски вместо костюми за идна премиера. Артикулите се дават безплатно на общински екипи за доставка на храни на възрастни хора, както и на хора под карантина поради ковид.

" Мак " ще създава защитни дрехи

Преди седмица две български компании - " Мак " - Габрово и " Аполо " - София, показаха в Министерството на стопанската система образци на защитни медицински дрехи за многократна приложимост. Моделите към този момент минаха през тестване и узаконяване.

" След два дни започваме производството. Очакваме единствено доставката на ципове от Германия, които идват с куриерска компания ", заяви за " Капитал " Георги Бижев, ръководител на съвета на шефовете на " Мак " - Габрово.

Компанията към този момент е произвела 40 хиляди метра неповторим плат, който е от 100% памук, ламиниран с водонепропусклива мебрана. Платът разрешава на тялото да диша, не пропуща флуиди извън във вътрешността и е минал сполучливо всички проби във военна лаборатория, посочи Георги Бижев. По думите му костюмите от този плат ще могат да се перат и дезинфекцират и това ще разреши многократната им приложимост като персонално защитно средство от висок клас. Облеклата ще се доставят до складовете на националния действен щаб, само че на каква цена Бижев не пожела да посочи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР