© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Статията е част от класацията на най-динамичните

...
© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Статията е част от класацията на най-динамичните
Коментари Харесай

IT сектор: Оптимизмът остава заедно с проблемите

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Статията е част от класацията на най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ". Всички текстове от изданието можете да откриете тук. Класацията е доминирана от софийски IT компании и малко варненски.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Софтуерният бизнес пораства с 12% до 2.3 милиарда лева

Ръстът в бранша през 2017 година се смалява поради дефицита на експерти. Той подвига и чистата месечна заплата до 2900 лева
28 ное 2017
Маркетингът на Вселената

Как най-бързо разрастващата се компания в IT бранша в България за 2016 година поддържа растежа
25 ное 2017
Как се промени стартъп средата през последните пет години и какво следва

Някои от главните участници в екосистемата приказват за бъдещето
24 ное 2017
Софийско начало, световно продължение

Създадената преди седем години в България софтуерна компания " Тек експъртс " към този момент работи в още пет страни и има проект да удвои чиновниците си до 4000 души
24 ное 2017
Напред към облака

Себастиен Марот, вицепрезидент в Гугъл, пред " Капитал "
20 окт 2017
Две български IT компании влизат в класацията Deloitte Fast 50

В подреждането преобладават фирмите за цифрови решения, най-добре показана е Полша
16 окт 2017
Accedia е най-хубавият шеф в софтуерния бранш

Компанията оглавява класацията на ICT Media и JobTiger за 2017 година
11 окт 2017
Най-големите компании за програмен продукт: Все по-силно българско наличие

Технологичните сдружения леко забавят растежа на приходите си. Сега той е 14%, а година по-рано е бил 23%
15 авг 2017
IT секторът внася най-вече фрагменти от страни отвън Европейски Съюз

Разрешенията за достъп до българския пазар за първото полугодие са едвам 228
13 юни 2017
Технологичният бранш в България е нещо като сигурен източник за положителни вести за стопанската система. Страната продължава да бъде център за новаторски компании, които сполучливо изнасят артикул и поддържат растежа си. Сред положителните вести обаче има и неприятни – вести, които се повтарят към този момент с години. Едната е дефицитът на фрагменти в бранша, с който всяка компания търси обособен метод, по който да се оправи. Вторият проблем е обвързван с първия – неналичието на качествено обучение, което да приготвя тези IT фрагменти и да затвърди България като европейски или най-малко като районен софтуерен център.

От миналогодишните гепарди са останали единствено два - " ТекХъдъл " и " Скейл фокус ". Всички останали са нови в класацията. По традиция преобладаващата част от тях са дребни и междинни предприятия, които занапред ще се развиват и ще надграждат бизнеса си. Повечето от гепардите са в софтуерния бранш, само че има и някои компании като софийската " Булграм ", които работят с хардуер.

Кой къде е

Най-бързият гепард тази година е софийската " Конвършън юнивърс ", която работи в областта на пърформънс маркетинга – не просто основаването на реклами, а на такива с доста съответни цели, които би трябвало да бъдат покрити. Фирмата може да се похвали с близо четирикратно нарастване на приходите до 16.1 млн. лева, съпроводено с голям скок и на облагата на компанията – 5.932 млн. лева

На второ място е варненската " Микро акаунт ", която създава програмен продукт за компании в областите на производството, превоза, строителството, морския бизнес, земеделието и други. Основният артикул на компанията е осведомителната система MACS, предоставяща данни в действително време за доставките, продажбите, счетоводството, производството на една компания. Системата дава единна картина на процесите във компанията, с което улеснява оперативното ръководство и контрола. Приходите на компанията са се покачили с близо 280% за 2016 година по отношение на 2015, до 5.68 млн. лева, въпреки личният състав на компанията да е повишен с едвам трима души.

На трето място е " Обджект системс ", софийска компания, която създава софтуерни решения за бизнеса. Тя работи главно в областта на изкуствения разсъдък, който употребява за оптимизацията на бизнес процесите.

На четвърто място е друга компания, на границата сред IT и маркетинговия бранш - " АйГейминг.ком ", която има офиси във Варна и Берлин. Фирмата разполага със своя лична мрежа от уеб сайтове, онлайн портали и осведомителни блогове. Подобно на " Конвършън юнивърс ", и при " АйГейминг.ком " се следи голям марж на облагата – близо 9 млн. лева при доходи 18.1 млн.

Пета в класацията е българското развойно звено на " Тик42 ". Компанията е учредена във Англия преди повече от 20 години и стои зад създаването на технологии за финансова търговия в действително време. Фирмата работи и върху обособени артикули, основани по поръчка от компании, както и поддръжката на към този момент готовите артикули. " Тик42 " също е измежду фирмите, които могат да се похвалят с огромен марж на облагата – 5.6 млн. лева при 11.5 млн. лева доходи.

На шесто място е " Иновативни трафик системи ", която работи по ръководството на трафика в огромните градове. Компанията дава отговор за част от системите в София и други огромни градове в страната.

Седма в класацията е " Булграм ". Компанията е една от дребното измежду гепардите, която се занимава с хардуер, а не програмен продукт. Тя работи по поддръжката и ремонта на мобилни устройства. Фирмата е основана през 2013 година като главен сервизен център на " Мобилтел " и е част от хърватската група Аgram. Четири години по-късно компанията работи с всички български телекоми, както с и по-големите търговски вериги за техника. Проблем за компанията обаче е, че тя към този момент мъчно може да пораства с сходни темпове, тъй като е запълнила всички вероятни ниши в бранша. " За нас бъдещето е освен в ремонтите, само че и в дейната търговия ", разяснява пред " Капитал " Жанет Чомакова, общоприет управител на компанията. Бъдещите проекти на компанията са тя да внася тв приемници от Китай.

" ИТ промишлеността се развива бързо, тъй че има потребност от квалифицирани експерти. Хората са най-големият актив за всички, по тази причина ние влагаме в образованието и квалификацията им, " показва генералният шеф на " СофтСърв България " Андон Симеонов

Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Осмото място в класацията е за " СофтСърв България ", която създава софтуерни решения в няколко разнообразни сфери. Въпреки относително дребния си марж компанията е измежду най-бързо разрастващите се, що се отнася до брой чиновници. " Растежът ни значително е обвързван с световната наклонност към цифрова промяна - бизнесът стартира да влага в корпоративни решения, употребявайки софтуерни технологии, с цел да получи по-голяма стойност ", споделя Андон Симеонов, общоприет шеф на " СофтСърв България ". В началото на 2017 година компанията е придобила полската софтуерна компания Coders Center и по този начин се насочва към по-широко наличие на световната SoftServe на софтуерните пазари.

На девето място се подрежда българският клон на Wacom Europe, японският производител на графични таблети за изобразяване. Компанията продължава да поддържа постоянния си напредък, макар че чиновниците ѝ в България порастват относително постепенно и работи с невисок за IT бранша марж.

Десета в класацията е " Скайскенер България ". Това е българското разделяне на английската компания Skyscanner, която е с дребен екип в София още от октомври 2014 година Екипът е зает с създаването на артикули с висока добавена стойност. Skyscanner е измежду така наречен еднорози – стартъпи, оценени на над 1 милиарда $. Компанията създава платформа, която разрешава да се съпоставят другите цени на самолетни билети, хотели и транспорт при пътешестване.

Извън десетката

Ако погледнем по-отблизо растежа на фирмите в класацията, можем да ги разделим на три – първите пет, вторите пет и останалите 10. Първите пет означават доста по-динамичен напредък, който евентуално ще бъде по-трудно да бъде арестуван през идните години. Вторите пет също се движат бързо, само че компании като " Булграм " ще имат проблем с това да запазят високата скорост, поради че главният пазар за тях е напълнен.

Останалата част от топ 20 на най-динамичните български компании в IT бранша се движи на по-плавни обороти. Те резервират оптимистичното въодушевление, което служи за декор на промишлеността от към този момент няколко години насам. За IT фирмите бизнес климатът в България продължава да бъде добър, като огромният проблем остава един: намирането и обучаването на фрагменти. " Бизнес климатът в България е доста добър. Ако ме питате какво може да се промени, ще ви отговоря това, което би споделил всеки предприемач на всяко държавно управление: колкото се може повече регулаторна независимост ", разяснява за " Капитал " Ричард Йео, английският съосновател на " ТекХъдъл ", която покрива разнообразно портфолио от действия, свързани с IT аутсорсинга.

Проблемът остава главно един

Намирането и обучаването на експерти продължава да бъде главен проблем за цялата промишленост. " ИТ промишлеността се развива бързо, тъй че има потребност от квалифицирани експерти. Хората са най-големият актив за всички, по тази причина ние влагаме в образованието и квалификацията им ", споделя Андон Симеонов от " СофтСърв България ". Неговата компания има своя стратегия за развиване на личния състав, както и SoftServe IT Academy, която дава на курсистите съществени знания, както и мощна теоретична и практическа подготовка.

Все повече са фирмите, които сами разчитат да обучат фрагментите си, както постъпва и " СофтСърв ". Останалите източници на фрагменти са добре познатите " СофтУни " и академията на " Телерик ".

" Необходими са вложения в университети и учебни заведения, и то не просто на пари, а на хора, време и начинания ", споделя Калин Георгиев от " Астеа солюшънс ". Според него за момента единственото решение е всяка компания от бранша сама да влага в образованието на фрагменти в региона, в която работи. " За момента ИТ фирмите са най-вече консуматор на фрагменти. За да се запазят и ускорят темповете на напредък, е належащо всички да се захванем съществено с развиването на общността и изключително на образованието, което сега е в положение на клинична гибел. "

Според Георгиев страната не работи за възстановяване на положението на пазара на работна ръка, а по-скоро прави тъкмо противоположното - пречи за неговото насърчаване. " Министерството на образованието със своя разпоредба забрани кръжоците по програмиране до десети клас. Това решение шокира и потресе всички, които осъзнават пагубния му резултат след 5-10 години за пазара на труда в ИТ промишлеността в България, който така и така е извънредно килнат ", споделя още той.

За други компании като " Булграм ", които се занимават с хардуер, а не програмен продукт, проблемите са още по-големи. " Отделяме доста време да образоваме личните си фрагменти, изнасяме лекции в университети ", разяснява Жанет Чомакова. Според нея каквито и начинания от страна на страната и частния бранш да има, те са ориентирани особено към създаването на програмен продукт и инженерните специалности в България също имат потребност от внимание.

Дори и с тези проблеми обаче, IT секторът продължава да бъде остров на непрекъснатия оптимизъм в България. Сред аргументите за това са минималната интервенция на страната в него и мощният дух на предприемачество, който обаче идва съвсем напълно единствено от София – от 20-те най-големи компании през тази година 17 от тях са от София. Всички останали са от Варна. Макар и свръхконцентрирани в столицата, IT гепардите не престават да се движат на висока скорост и тази година.

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР