© Цветелина Белутова Още по темата Инерком обжалва забраната на

...
© Цветелина Белутова Още по темата Инерком обжалва забраната на
Коментари Харесай

И купувачът PPF, и продавачът MTG обжалваха решението на КЗК за "Нова тв"

© Цветелина Белутова Още по тематиката
" Инерком " апелира възбраната на Комисия за защита на конкуренцията да купи бизнеса на CEZ в България

Компанията се надява на бързо и заслужено решение от Върховен административен съд
30 юли 2018
Безпрецедентно Комисия за защита на конкуренцията спря покупко-продажбите за " Нова телевизия " и ЧЕЗ

Антимонополният регулатор аргументира решенията си главно с това, че придобиваните компании са доста огромни
19 юли 2018
Сделката за Нова – за Нова година

Комисията за защита на конкуренцията стартира задълбочена инспекция на покупката на Нова тв от фонда на Петр Келнер PPF
31 май 2018 Безпрецедентните две забрани на покупко-продажби от Комисията за защита на конкуренцията - за активите на CEZ и " Нова тв ", са обжалвани в края на предходната седмица. Срещу решението на регулатора са освен определените купувачи, само че и продавачите. Ходът е логически, защото решенията на Комисия за защита на конкуренцията са с доста противоречиви претекстове и на процедура вършат продажбите на българските сдружения съвсем невъзможни, даже и на други купувачи.

Справка в уеб страницата на Върховния административен съд (ВАС) демонстрира, че компанията на Гинка Върбакова " Инерком " е внесла жалбата си на 30 юли. Същия ден е постъпило и възражението на притежателя на " Нова тв " скандинавската MTG, като то е импортирано от дъщерното сдружение Nordic. CEZ е входирало жалбата си на 1 август. Регистърът на съда не демонстрира жалбата на купувача на малкия екран - чешкият капиталов фонд PPF на Петр Келнер, само че такава сигурно е импортирана.

Говорителката на PPF Зузана Мигдалова отговори в понеделник пред " Капитал ": " подадохме тъжба против решението на българския антимонополен орган за " Нова тв ".

В момента статусът на жалбите е " за комплектуване ", като те са разпределени на четвърти състав. Няма период, в границите на който Върховен административен съд да се произнесе по тях. Почти несъмнено е, че ще има обжалване и на втора инстанция, тъй че разногласието ще отноме дълги месеци.

Двете решения на Комисия за защита на конкуренцията имат куп пороци: няма изследвана и потвърдена щета от влизането на нови притежатели в сдруженията, не са направени наложителните при възбрана задълбочени изследвания (макар при " Нова тв " да бе стартирано, то не е завършено), смехотворно къси са на фона на доста по-дребни покупко-продажби, опонират на всякаква досегашна процедура на регулатора, а и на европейския орган.

Общият знаменател и при двете покупко-продажби е, че имаше очевидна политическа опозиция и се търсеше вид те да бъдат развалени с разнообразни средства. Явно това не е изплаширо кандидат-купувачите. И до момента в който при " Инерком " обжалването е най-малко с цел да се вземе към този момент импортиран депозит от 5 млн. евро, при Келнер концепцията беше да пакетира телеком (той към този момент закупи " Теленор Бългория " ) и наличие ( " Нова тв " ).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР