© Цветелина Белутова Извънредни мерки, включително и наказателна отговорност, ще

...
© Цветелина Белутова Извънредни мерки, включително и наказателна отговорност, ще
Коментари Харесай

Извънредни мерки за лекари, които отказват да лекуват коронавирус

© Цветелина Белутова Извънредни ограничения, в това число и наказателна отговорност, ще бъдат обсъждани за лекарите, които отхвърлят да лекуват коронавирусна зараза, научи " Капитал ". Мерките евентуално идват в подтекста на историята с екипа на Втора градска болница, който подаде оставка и отхвърля клиниката да бъде преобразувана в инфекциозна болница за COVID-19.

Отделно от това са планувани и санкции за персоналните лекари. В заповед до районните здравни каси шефът на здравната каса проф. доктор Петко Салчев пък се разпорежда районните каси да уведомят персоналните лекари, че при отвод да извършват отговорностите си, ще бъдат глобявани по силата на рамковия контракт с касата.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Множество лекари се тормозят да преглеждат пациентите поради неналичието на защитни дрехи и маски. Вчера пред бТВ здравният министър Кирил Ананиев призна, че към момента не във всички инфекциозни отделения са доставени защитни дрехи и маски. Само по двама души на обществени места

Председателят на спешния щаб ген. Венцислав Мутафчийски ще предложи на държавното управление да вкара ограничаването не повече от двама души да се събират на обществени места, а на опашките пред аптеки и магазини хората да се редят на най-малко два метра. Мерките са за да се ограничи разпространяването на ковид. Общо 67 инфектирани с ковид са регистрирани до сутринта на 17 март.

Глоби за персоналните лекари

Според източник на " Капитал " едно от нарушаванията е това, че персоналните лекари не си подвигат телефона, с цел да бъдат питани за следенето на техни пациенти под карантина. Има възможност спешният щаб да предложи спомагателни ограничения за лекарите, които отхвърлят да лекуват заболели с ковид. Такъв е казусът във Втора градска болница в София, в която личният състав не се усеща квалифициран да оказва помощ при COVID-19 и подаде оставки.

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз по извънболничната помощ доктор Николай Брънзалов изрично отхвърли 4100 персонални лекари да бъдат упреквани за това, че един не си е вдигнал телефона.

Той описа за фрапиращи случаи на недоумение от локалните спешни щабове. В доста градове служители на реда издирвали персоналните лекари и ги принуждавали да вървят с тях по домовете и да взимат проби от пациенти с висока температура и подозрения за ковид. В същото време персоналните лекари нямат защитни средства и опция да си ги закупят и дружно с всички останали свои сътрудници слагат въпроса от няколко седмици.

Как работят в общите практики

Онези лекари, които не подвигат телефоните си, могат да бъдат издирени посредством мобилните оператори, счита доктор Брънзалов. По думите му той самият работи с кол-център и в случай че не одобри диалога след четвъртото позвъняване той се трансферира в кол-центъра, с цел да няма невърнато повикване.

" Не мисля, че общопрактикуващите лекари са причина за неовладяване на епидемията. Не могат да се изпратят бойци на предния фронт без въоръжение - ние нямаме никакви защитни средства, маски. Не желаеме да са безвъзмездни, желаеме опция да се снабдим на естествени цени и да можем да сложим маска на кашлящ пациент в коридора, с цел да не заразява близките. Пациентите, които нямат персонален доктор, би трябвало да се обадят при признаци в РЗИ - тези телефони не са общодостъпни ", разяснява той.

" Не съм чувал наши сътрудници да се отхвърлят да работят, само че са в цялостно право да откажат да ги подвигат от кабинетите да взимат проби незащитени. Ако има нарушавания на работата, може да се носи самостоятелна отговорност ", сподели той. Д-р Брънзалов добави, че има и доста пропуски на граничния надзор, защото идват пациенти с квитанции от хотел в Бергамо, без преди този момент управляващите да са уведомили персоналния доктор за този пациент.

По думите му сега персоналните лекари са изправени пред огромно предизвикателство - поради възбраната за детски и женски съвещания имунизирането на доста бебета ще се забави, а бременните дами всеки ден питат накъде да се насочат, защото е неразрешено да бъдат преглеждани.

Онкоболните не могат да чакат

Същевременно здравната каса подсигурява на онкоболните пациенти, че тяхното лекуване няма да бъде прекъсвано по време на пандемията с ковид. В заповедта до районните здравни каси проф. доктор Салчев е разпоредил лечебните заведения, които им оказват помощ, да го вършат в цялостен размер, както и до момента, като съблюдават противоепидемичните ограничения, заложени от националния спешен щаб.

В България работят към над 40 лечебни заведения, клиники и онкодиспансери, в които се правят интервенции, химиотерапия и лъчетерапия на пациенти с рак. В същото време в лечебните заведения са спрени плановите интервенции, измежду които и такива на заболели със злокачествени тумори. Болните с рак, обаче, ще бъдат одобрявани като незабавни, животоспасяващи интервенции. През последните няколко дни се появиха доста образци, на които на такива пациенти им е била изместена интервенцията, а те не трябва да губят време. В България всяка година се разболяват към 36 хиляди пациенти.

Със заповедта проф. Салчев стопира осъществяването на рехабилитация.
Безобразие

Въпреки отпуснатите над 1 милиарда евро за битка с ковид от Европейска комисия, обещанията на премиера Бойко Борисов, че ще покрие всички разноски за лекарите, отпуснатите от държавното управление 50 млн. лева, здравното министерство разгласи дарителска сметка, посредством която ще купува основно нужните за болните респиратори и защитно облекло за медиците. Отделно от това се появи информация, че България е отказала да взе участие в търга на Европейска комисия тъкмо за маски и защитно облекло.
Без маски

Защитни средства нямат освен лекарите, само че и още едни експерти на първа линия и това са магистър-фармацевтите в аптеките. Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова настоя в писмо до премиера Бойко Борисов да бъде обезпечено защитно облекло за най-достъпните здравни експерти в аптеките.

Искане за защитно облекло насочи и ръководителят на зъболекарския съюз проф. Николай Шарков.

Отделно от това фармацевтите недоумяват за инспекциите, които предстоят от прокуратурата.

" Генералът ще лишава лицензи на аптеки, в случай че отпускат медикаменти по рецепта без рецепта, а НЗОК вкарва " облекчена процедура " за разпределяне на медикаменти без даване на рецепта, не го разбирам. В същото време пациентите с грипоподобни признаци не вървят на доктор, а се съветват по телефона, а за аптеките, в случай че им провиснал медикаментите, без предоставена рецепта им се взема лиценза. 15 проверяващи влизат в аптека и стартират инспекция, " подредена от горната страна ". Проверява се всичко, което може да бъде тествано, в това число за какво не работи крушката в тоалетната, а в това време аптеките са оставени без маски, дезинфектанти и преградни стъкла ", разяснява Георги Катинов, магистър-фармацевт, притежател на аптека.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР