© Цветелина Ангелова Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил Министерството

...
© Цветелина Ангелова Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил Министерството
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска екоминистерството да се самопровери за ТЕЦ-овете на Ковачки

© Цветелина Ангелова Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил Министерството на околната страната и водите да извърши инспекция на следените от Христо Ковачки " Топлофикация – Перник ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Топлофикация – Сливен " и Топлоелектрическа централа " Брикел ". Информацията беше изнесена в сряда следобяд от прокурор Румяна Арнаудова, която е представител на основния прокурор.

Поводът за инспекцията е получена през вчерашния ден от Сотир Цацаров информация от ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев, че вследствие на погрешно потребление на оборудванията и взаимно горене на въглища и боклуци (биомаса и RDF гориво) се получава замърсяване на околната среда. От думите на Румяна Арнаудова стана ясно, че по информация на ДАНС отпадъците са внасяни от чужбина. По информация на " Капитал " такива боклуци се внасят главно от Италия и Англия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Наскоро интернационално следствие, в което взе участие и уеб страницата " Биволъ " разкри, че в ТЕЦ-ове на Ковачки се горят внасяни от италианска компания боклуци, която преди години имала конфликт с управляващите в Германия и Румъния.

Срокът, в който Министерство на околната среда и водите би трябвало да извърши инспекцията е едномесечен. Парадоксалното е, че инспекцията е разпоредена на Министерство на околната среда и водите, което по закон би трябвало да следи регулярно активността на ТЕЦ-овете и да управлява целият режим по импорт, транспорт, депозиране и оползотворяване на боклуци. Така излиза, че в случай че открият нарушаване ще се самоуличат в прикриването му.

Наскоро придвижване " За земята - достъп до правораздаване " осъди министър Нено Димов поради отхвърли му да даде информация за разрешенията за пробно горене на RDF в " Бобов дол ". Тази седмица, макар влязлото в действие правосъдното решение, Министерство на околната среда и водите още веднъж отхвърля да даде информацията. Мотивът е, че по този начин ще се наруши " комерсиалното ноу хау " на следения от Ковачки Топлоелектрическа централа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР