© Sergei Karpukhin Производството на цимент допринася за близо 7%

...
© Sergei Karpukhin Производството на цимент допринася за близо 7%
Коментари Харесай

Големите петролни компании се насочват към зелени инвестиции

© Sergei Karpukhin Производството на цимент способства за близо 7% от създадените от индивида излъчвания на въглероден диоксид. Базираната в Ню Джърси започваща компания Solidia Technologies се пробва да промени това. Тя основава технология, която понижава потреблението на сила и нездравословните излъчвания по време на производството на цимент. В напъните си да промени една от най-мръсните промишлености Solidia Technologies се обръща за финансова поддръжка към нефтения и газов бранш. Стартъпът си е обезпечил финансиране в размер на 20 млн. $ от фонда за рискови вложения на английския петролен колос BP.

" Ние успяхме да решим някой проблеми при производсвото на бетон, само че с цел да се разтеглим, имаме потребност както от финансови тласък, по този начин и от стратегически насоки – Вербовъчна разработка ни оказва помощ и с двете ", разяснява основният изпълнителен шеф на Solidia Technologies Том Шулер.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки че влагат десетки милиарди долари в обичайния си нефтен и газов бизнес, BP и неговите съперници Royal Dutch Shell, Total, Chevron и Saudi Aramco все по-често влагат по-малки суми в започващи компании, разработващи технологии за по-чисто произвеждане, написа Financial Times.

Новите вложения

Данни на изследователската компания CB Insights демонстрират, че фондовете за рискови вложения на огромните пет петролни групи ще влагат над 1 милиарда $ в започващи компании през 2019 година Общата сума на вложенията е повишена осем пъти сред 2015 и 2018 година, като покупко-продажбите в стартъпи за по-чисто произвеждане са нарастнали от 3 през 2015 година до 27 до края на юли.

Традиционно задачата на капиталовите фондове на петролните компании е да търсят вложения, които биха подобрили главните им действия – изследване, произвеждане и пречистване. Сега обаче те се насочват и влагат в области като създаването на акумулатори, интелигентно зареждане на електрически транспортни средства и съхранението на въглерод. Енергийните компании виждат тези вложения като метод да влагат средства, които нормално са в размер на няколко милиона $, в области, които имат капацитета да трансформират цялата промишленост.

Ръководителят на капиталовите интервенции на BP за Северна Америка Мегън Шарп сподели, че вложенията са съсредоточени в няколко стратегически области – цифрова промяна, технологии за чиста сила и ръководство на въглеродните излъчвания. " Искаме да внедрим тези технологии в нашите предприятия, само че не поемаме огромен риск и не влагаме всичките си пари в тази посока ", разяснява тя.

Сред тазгодишните вложения на Вербовъчна разработка са вложените 30 млн. $ в започващата компания Calysta, която трансформира природния газ в протеин за животни. Shell Ventures влага неразкрита сума в Corvus Energy - компания за предпазване на сила, а Total се включи в кръг на финансиране на Scoop на стойност 60 млн. $. Saudi Aramco влага в Daphne Technology, която употребява нанотехнология, с цел да създаде артикул, който понижава излъчванията от корабите. " Енергийните колоси към този момент са доста по-наясно с енергийната резистентност като цяло и всички те правят оценка наличните благоприятни условия ", разяснява ръководителят на Innovator Capital Мунго Парк.

Все още скептични

Въпреки вложенията на огромните петролни компании в начален стадий от развиването на стартъпи, разработващи технологии за по-чисто произвеждане, съществува голям песимизъм във връзка с готовността им да обезпечат финансовия тласък за основаване на идващото потомство технологии за понижаване на международните излъчвания на парникови газове.

Същевременно се ускорява публичният и политическият напън върху тях. Климатичните деятели и вложителите подлагат на критика бранша, че влага в разработки за по-чисто произвеждане, без да възнамерява да се откаже от бизнеса с въглеводороди. Едва 8% от подадените през 2018 година 3043 патенти от двадесетте и пет най-големи петролни компании в света са за по-чисто произвеждане, демонстрират данни от консултантската компания Thunder Said.

Това е показателно, че енергийните колоси концентрират своите вътрешни проучвателни действия в области, където имат личен ноу-хау. Според създателя на Thunder Said Роб Уест това не им пречи да купуват или да влагат в технологии от последващо потомство, които могат да им отключат достъпа до " многомилиардни промишлености " през идващите години.

" Индустрията се движи доста бързо и е дефинирана от новаторски започващи компании. Големите компании могат да употребяват своя опит и салда, с цел да обезпечат буфери за финансови загуби, като получават евентуални печеливши технологии ", разяснява Уест.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР