© Reuters Още по темата Производителят на играчки Hasbro се

...
© Reuters Още по темата Производителят на играчки Hasbro се
Коментари Харесай

Как не бива да се управлява компания

© Reuters Още по тематиката
Производителят на играчки Hasbro се пробва да купи Mattel

Сделката може да сътвори един от водачите в бранша
15 ное 2017
Toys `R` Us изиска правосъдна отбрана от кредитори

Финансовите резултати на търговеца на играчки не престават да се утежняват
19 сеп 2017
Търговските вериги търсят другарство със обществените мрежи

Празничният сезон подтиква основаването на нови партньорства в областта на електронната търговия
28 ное 2013 В средата на март американският търговец на играчки Toys `R` Us публично съобщи, че възнамерява да закрие американския и канадския си бизнес, а след време и магазините си в Европа и Азия. Но по какъв начин ритейл империя за милиарди с над 64 хиляди чиновници изчезна безусловно за месеци е поучителна история за мениджърски неточности и недобро обмисляне.

Как се стигна дотук?
Сериозните проблеми за Toys `R` Us стартират през 2005 година, когато компанията благодарение на външно финансиране от фондовете Bain Capital, KKR и Vornado Realty Trust съумява да изкупи назад всичките си обществено търгувани акции и надлежно да бъде свалена от борсата. Цената на независимостта обаче се оказва прекомерно висока. Toys `R` Us към този момент има съществени проблеми в онлайн търговията, а конкуренцията на пазара за играчки е яростна.

Краят на една легенда
През 80-те и 90-те, Toys `R` Us беше не толкоз магазин за играчки, колкото прекарване за малчуганите. Тогава останалите ритейлъри като Ames и Caldor (отдавна затворили) поддържат по-скромен подбор от играчки и не отделят задоволително внимание на промоциите и събитията, нужни да задържат децата в магазините. Така Toys `R` Us се провокира възторг и е обичана дестинация за родители и хлапета. Близо 35 години по-късно на компанията й остават към 40 дни.

90-те на конкуренцията
В реалност първите признаци за намаляване на позициите на Toys `R` Us стартират с появяването на първите огромни търговци на дребно като Walmart и Target. Едва през 90-те години обаче тези вериги построяват първите си отдели за продажби на играчки. Те имат две съществени преимущества пред Toys `R` Us – цените, на които оферират стоките са доста по-ниски и родителите получават опцията да пазарят, до момента в който децата им се забавляват. Макар Walmart и Target да не оферират същото прекарване като Toys `R` Us, активността им доста свива маржовете на облага в сектора, като оказва непрекъснат напън върху цените.

Хватка с Amazon
Неуспехите за Toys `R` Us не престават и при започване на новия век, когато компанията прави несполучлив опит да разшири бизнеса си онлайн. На 9 август 2000 година Toys `R` Us влиза в 10-годишно съглашение с Amazon, чиято съществена цел е да сътвори взаимен онлайн магазин. Идеята е търговецът на играчки да обезпечи мърчандайзинг и стоките, а компанията на Джеф Безос да спомага за превоза и логистиката наред с осъществяването на самите поръчки.

Партньорството обаче се сгромолясва едвам година по-късно и приключва със правосъден спор сред двете компании, откакто Amazon разрешава и на други търговци на играчки да продават стоките си посредством платформата на уеб страницата макар съглашението със Toys `R` Us. След голям брой правосъдни разногласия през 2004 година договорът сред двете компании публично е разтрогнат. Тoys `R` Us към този момент е закъсняла доста със развиването на личната си онлайн търговия, което я слага в нежелано състояние по отношение на останалите търговци на дребно, които към този момент няколко следващи години оперират търговски уеб сайтове. Оттук нататък на групата се постанова непрекъснато да наваксва изоставането си от другите, което й коства доста пари.

Голямата неточност
Нищо обаче не е изгубено за компанията, преди мениджмънтът да направи най-грубата си неточност – свалянето на Toys `R` Us от борсата. Това стана посредством изкупуване на акциите с външен капитал (тъй нареченият leverage buyout). През последните месеци обслужването на отговорностите на компанията се трансформира от мъчно в невероятно, като крайният резултат от тази интервенция беше подаването на заявление за правосъдна отбрана от кредитори през предишния септември и решението на компанията да затвори 182 магазина, което беше оповестено при започване на януари. Причината е, че по-голямата част от приходите на компанията са употребявани за обслужването на заеми, което не оставя задоволително средства за модернизиране на магазините.

Малко история
Когато Чарлз Лазаръс основава марката Toys `R` Us през 1957 година, концепцията му е била да построи " супермаркет за играчки " на самообслужване, като в същото време се предлага необятен подбор от артикули. Потребителят да може да премине с количката сред рафтовете и да вземе каквото изиска в реалност съставлява новаторска идея за времето си и дружно с проведените занимания и събития спомага за превръщането на Toys `R` Us във водеща компания за играчки. Именно в това се състоят проблемите на компанията обаче. " Повече от 60 години по-късно извършването на покупки в магазините на Toys `R` Us се усеща по безусловно същия метод, а повода е, че на компанията не й остават задоволително свободни средства, с цел да направи по-интерактивен и забавен престоя на децата в магазините ", изяснява написа Сара Халзак от Bloomberg.

През последните години мениджърският екип се опитваше да усили интереса към магазините посредством огромни събития. Вероятно заради незадоволително огромната интензивност или неефективни решения на маркетинговия отдел, Toys `R` Us все по-малко стартира да се откроява в днешната конкурентна комерсиална среда. Amazon предлага удобството на бързата доставка по домовете, а магазини като American Girl и Lego оферират интерактивни занимания в продължение на часове.

Все повече наподобява, че Toys R Us ще останат в историята като следващия печален образец за някогашен водач на пазара, която изгубва пътя си след поредност от неточности. Babies `R` Us
Последната значима неточност на мениджмънта беше незадоволителното развиване на марката Babies R Us. Магазините, ориентирани към бебетата, са измежду най-добре представящите се звена на компанията, където продажбите са непрекъснати през цялата година, а маржовете остават относително високи. От Toys `R` Us обаче не направиха автентичен опит да разширят този сегмент отвън Съединени американски щати, най-вече в Европа и Азия, евентуално още веднъж поради незадоволително свободни средства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР