© Велко Ангелов Съдът в Кипър е открил производство по

...
© Велко Ангелов Съдът в Кипър е открил производство по
Коментари Харесай

Съдът в Никозия откри производство по ликвидация на застрахователя Olympic

© Велко Ангелов Съдът в Кипър е разкрил произвеждане по разпродажба на застрахователната компания " Олимпик ", чийто главен бизнес бе продажбата на застраховки " Гражданска отговорност " в България. Фалитът й напролет на предходната година засегна хиляди водачи и им нанесе финансови вреди. Към сметката се прибавят и претенциите по произшествия, породени от клиенти на " Олимпик " преди оповестяването на банкрута. Случаят породи гражданско неодобрение, предизвика политическо напрежение и стана мотив за оставки в Комисията за финансов контрол (КФН).

С откриването на правосъдната процедура в този момент се дава опция за предявяване на искания за обезщетения. Предвид несъстоятелността на " Олимпик ", възможностите за възобновяване на вреди са скромни, още повече, че институциите в България не демонстрират подготвеност да потърсят отговорност от кипърската страна на по-високо ниво.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Без огромни очаквания

Делото за ликвидацията на Olympic Insurance, която извършваше активност у нас посредством " ЗК " Олимпик - клон България ", е намерено с днешна дата в съда в Никозия. Назначени са двама непрекъснати ликвидатори, осведоми Комисията за финансов контрол (КФН). Съдебната процедура е значима поради откритата опция за предявяване на искания и включване на кредитори, всред които ще се разпредели това, което се събере в масата на несъстоятелността.

Когато " Олимпик " банкрутира преди една година, това засегна близо 200 хиляди хиляди водачи в България. За множеството от тях загубите бяха дребни - сред 3 и 78 лева, а за по стеснен кръг клиенти вредата бе сред 100 и 192 лева Тъй като сумите са дребни, а евентуалните разноски по завеждане на рекламация към съда в Никозия са високи, е мъчно да се чака лавина от самостоятелни искове на ощетени български консуматори.

В същото време сигурно има разходи по произшествия, породени от водачи, застраховани от " Олимпик " преди банкрута, като до този миг не е прочут размера им, както и има ли съгласие сред институциите в двете страни към кого могат да бъдат заведени те. Българският Гаранционен фонд, който покрива вреди от незастраховани водачи, не носи отговорност за такива случаи, а Обезпечителният фонд, който покрива риска от банкрут на застрахователи, се задейства единствено при излизане от бизнеса на български компании.

По тази линия институциите в България бяха дали обещание, че преглеждат алтернатива за търсене на отговорност от кипърския Гаранционен фонд, само че по този начин и не бе обявено за реализиране на някакъв прогрес по този въпрос. Освен това се оказа, че има нормативни пропуски, които обезсилват напъните на България в тази тенденция. Те могат да се преодолеят посредством подписване на двустранни съглашения сред националните гаранционни фондове, които разписват съответни дейности и отговорности в случаи като този с кипърския осигурител. Година по-късно в общественото пространство няма индикации за подхванати сходни ограничения на институционално ниво.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР