© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Операторите на ПИБ

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Нет 1.1

Десет години след основаването му операторът " Нет 1 " е продаден за алегорична сума на новосъздадена компания
31 мар 2017
" Макс телеком " пробва да се продаде на " Булсатком "

Малкият оператор е в тежко финансово положение от месеци и договорката е надалеч от сигурна
15 мар 2017
" Макс телеком " стартира проби на LTE мрежа от последващо потомство
3 ное 2016 Над 100 млн. лева Толкова заеми е отпуснала Първа капиталова банка за предходната година на две новорегистрирани компании, придобили активи от тв и интернет оператора " Нет 1 " и доставчика на мобилен интернет " Макс телеком ". И двата в предишното също мощно финансирани от банката. Така новите сдружения, регистрирани на един адрес, са благосъстоятелност на лица отвън ПИБ, само че гигантското финансиране се разчита в телеком бранша като сглобяване на нов оператор от банката, който в бъдеще може и да бъде продаден. Рискът е, че два бизнеса, които са били дребни и не са можели да изплащат заемите си, даже и дружно не вършат по-жизнеспособен план, който да покрие заем от над 100 млн. лева

Наследникът на " Макс "

" Прясната " вест е, че в края на декември се вижда залог на компанията " Ти.ком ", която през лятото е купила заложените в ПИБ мобилни честоти на закъсалия " Макс телеком " към същата банка. От обезпечението става явен и размерът: 41 млн. лева Датата на заема е 17 юли 2017 година Същия месец телеком регулаторът е почнал процедура за лишаване на честотите на " Макс ".

От документи в комерсиалния указател се вижда, че ПИБ е пристъпила към наложително осъществяване на залога си - комерсиалното дружество на " Макс телеком " на 24 юли, и е назначила за собствен шеф Иван Стефанов. Според последния анекс към контракта за заем от преди година заемът на " Макс " е за 17 млн. евро. " Ти.ком " получава от ПИБ по-голям заем - 41 млн. лева Разликата може да е отишла за погасяване на други задължения - да вземем за пример годишни такси към КРС и други снабдители на " Макс ". В Софийски градски съд се вижда, че " Мобилтел " е желал банкрут на оператора в средата на предходната година, само че след това е отдръпнал молбата си. От август пък " М Сат кейбъл ", " Нокиа сълюшънс " и други са поискали неплатежоспособност, само че делото още не е решено.

" Ти.ком " придобива мобилните честоти през септември 2017 година против незнайна сума, след утвърждение на прехвърлянето им от Комисията за контролиране на известията (КРС). Фирмата заявява, че ще поеме осъществяването на отговорностите по разрешенията, т.е. да дава услуга и да има несъмнено покритие. Таксата на прехвърлянето е 1050 лева Не е ясно какъв брой тъкмо ще заплаща " Ти.ком " за лиценза, като отговорностите са годишни.

Как потъна " Макс "

" Макс телеком " получи десетгодишния лиценз през 2011 година против еднократна такса от 30.4 млн. лв.. След предоставените честоти компанията първа пусна в средата на 2014 година мобилна мрежа от четвърто потомство (4G) за транспорт на данни, като концепцията беше след време да предлага и GSM диалози. Но услугите бяха лимитирани и компанията по този начин и не съумя да развие бизнеса си. През годините тя срещаше компликации и с изплащането на таксите за лиценза. Пролетта на 2016 година КРС заплаши, че ще й отнеме разрешителното, в случай че не заплати отговорностите си, и тогава от " Макс телеком " оповестиха, че са превели 2 млн. лева Преди година компанията затвори офисите си, а доста от клиентите й подадоха недоволства в КРС. Дружеството беше заложено в ПИБ, като залогът се простираше и върху честотите. Кредитът в края на 2016 година беше към 17 млн. евро. Собственик на " Макс телеком " беше Даниел Купсин - основан в Лондон, с съветски генезис, Той купи оператора през 2013 година от Красимир Стойчев. По последни данни на КРС от 2016 година, компанията е имала към 16 500 клиенти на мобилен интернет и още 1400 на гласови услуги. " Макс " беше един от дребните оператори - последните декларирани доходи са 6.5 млн. лева за 2015 година

Новият оператор

" Ти.ком " е вписана в комерсиалния указател на 4 май 2017 година Предметът на активност е " създаване, потребление и поддържане на публични далекосъобщителни мрежи и осведомителни системи в България, както и даване на далекосъобщителни услуги посредством тях ". Компанията е с капитал 50 хиляди лева, от които са импортирани минималната по закон 1/4. Неин представител е Веселин Николов. Той е и мажоритарен акционер във компанията с общо 49 500 от 50 000 акции. По данни на " Капитал " той е някогашен шеф за създаване на мрежата на " Макс телеком ". Работил е и в БТК, " Некском " и други компании от бранша. При регистрацията адресът на компанията е на ул. " Кричим " в Лозенец. От ноември новият адрес на компанията е на улица " Асен Йорданов " в Дружба. В същата бизнес постройка е основана и " Нет 1 ".

Компанията още няма уеб уебсайт и обществена оферта към клиенти, въпреки към този момент да има записано име на уебпортал. Във конгреси експотребители на " Макс " описват, че им се предлага да платят по сметка на " Ти.ком ". Фирмата няма разгласен мейл и телефон и не беше открита за коментар.

Открийте разликите с " Нет 1 "

Приликите с " Нет 1 " са забележими и с просто око, и то освен идентичния адрес. От предходната пролет кабелният оператор има нов притежател - основаната малко преди този момент компания АСМЕ. " Нет 1 " също беше и още е заложена в ПИБ, а задълженията към банката към края на 2016 година са 35 млн. евро. Всяка година компанията губеше по 10 млн. лева, а капиталът й от дълго време е негативен - 74 млн. лева в края на 2016 година

Новият притежател АСМЕ беше основан напролет с капитал 50 хиляди лева, от които е импортирана минималната по закон 1/4. Основен акционер е Петър Ризов Петров, който държи 70%, а останалите 30% са благосъстоятелност на Дарина Борисова Бонева-Желева. Ризов, който дълго е работил в " Мобилтел ", закупи оператора от основателя му Стефан Войнов против 5 хиляди лева При договорката източници от телеком бранша показаха, че " Теленор " няколко месеца по-рано е предложил добра оферта за " Нет 1 ", само че тя е била отхвърлена, защото надали е покривала целия дълг към ПИБ. А за банката новото пренасяне и рефинансиране " оздравява " заема и най-малко отсрочва възможна загуба.

От " Нет 1 " в този момент отхвърлиха да имат нещо общо с " Ти.ком ", като прецизираха, че в същата бизнес постройка има и доста други компании.

След новия
залог експозицията на ПИБ към " Нет 1 " и новата " Ти.ком " доближава общо 109.2 млн. лева Няма нищо необичайно банката да желае да окрупни активността си в интернет и телеком бранша, като сътвори по-голям оператор. За тази цел може да оказват помощ честоти от " Макс телеком ". При приключването на договорката за " Нет 1 " Петър Ризов съобщи пред " Капитал ", че е разумно ПИБ да има интерес сдружението да се развива.

Спорно е обаче дали двата дребни губещи бизнеса, натоварени с още по-големи заеми, ще съумеят да основат печеливш оператор. През годините малко по-голямата и не спряла работа " Нет 1 " будеше ползи измежду трите огромни мобилни оператора: през лятото на 2012 година БТК предложи по неофициална информация към 25 млн. евро, след това и " Теленор " даде оферта. За " Макс " също се търсеше вложител, само че действителен не се появи. Така, в случай че се съди от локалния пазар и от близка позиция, мъчно двата актива ще привлекат интерес, надхвърлящ заеми от над 100 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР