© Надежда Чипева Проф. д-р Костав Костов беше назначен за

...
© Надежда Чипева Проф. д-р Костав Костов беше назначен за
Коментари Харесай

Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

© Надежда Чипева Проф. доктор Костав Костов беше назначен за началник на Медицинския експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет. В него той предложения редица изтъкнати лекари от разнообразни специалности. Още на първата си конференция съветът изиска да стартира всеобщ скрининг на по-голям кръг хора за разпространяването на ковид в България.

Първото Ви предложение за всеобщо тестване беше неглижирано, ще продължите ли да убеждават управляващите в потребността от всеобщ скрининг и за какво е нужен?
Необходим е необятен скрининг, с цел да можем да обхванем по-голям кръг от вирусоносители, контактни и рискови контингенти, с цел да имаме по-широка информация за размера на епидемията и нейното развиване, да вършим прогнози, вероятно да понижим, в случай че е допустимо, натоварването на здравната система, както финансово, по този начин и психическо, пристигнало от наложеното изключително състояние. Без тази епидемиологична експертиза, страната не може да прави планове за битка с епидемията. Ако ние прилагаме по-широко тестванията, ще знаем по-бързо и кой е минал през заболяването и може да има по-свободен режим.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Знаем ли какъв е размерът на заболеваемостта с 300 теста наден?
Не, това са прекомерно малко проби и тъкмо поради това е нашата " борба ". Стратегията с малко проби не е печеливша. Печеливша естратегия с повече проби на рисковите групи - това са всички контактни хора и хора, които имат признаци на остра вирусна зараза, изключително по-възрастни и тези с съпътстващи заболявания.
Защо съгласно Вас е тази опозиция на щаба срещу масовототестване?
Не бих го нарекал опозиция. Ние не спорим с никого за нуждата от повече скринингови проби. Ние сме уверени,че те са нужни в по-голям мащаб. Бавно настъпилото самопризнание на нуждата от скринингови проби води и до бавното и редуцирано нахлуване в практиката. Мисля, че този спор е непроизводителен. Спечелиха тези страни, които не позволиха сходен спор, а просто ги прилагаха в епидемиологична конюнктура.Такъв образец е Южна Корея, Сингапур, Германия... По моя информация имаме задоволително проби в наличност за старт на тази тактика. Убеден съм, че е време тези спънки да отпаднат и да минем към режим на по-широко потребление. Това е нашето предпочитание, тъй като това ще даде късмет за по-малко натоварването върху системата.
Дали няма някакъв боязън, че ще настане суматоха, в случай че се разбере същинският размер на епидемията в България?
Не желая да стигам до такива демонични хипотези, че ще изпаднемв суматоха. Нашата теза е, че колкото повече от истината знаем,толкова по-добре ще се оправим и по-бързо ще преодолеем напрежението. Защото убеждението, че ние не знаем цялата истина е стресиращо. Сега не знаем какъв брой са инфектираните, каква е общата картина. Ако тези, които се безпокоят, че са инфектирани, имат опция да си създадат бърз тест, може да се осведомят от резултата, дали са минали през инфекцията и в случай че имат формирани единствено IgG, нещата са напълно разнообразни и те получават една друга посока на самочувствие и няма да има тази драма към засегнатото фамилията и околните ми.

Според Вас всяка болница ли би трябвало да лекува ковид и какво е належащо за образованието на личния състав?
Това е въпрос, който не касае функционалността на МЕС, и отговорът ми не ангажира експертния медицински съвет - мисля, че всяка болница би трябвало да има опция и подготвеност да го прави,защото не знаем до каква степен ще се разпростре епидемията! Това би облекчило системата и да понижи напрежението, общото натоварване, суматохата.

Какви други незабавни ограничения би трябвало да се добавят към до момента взетите?
Нашето мнение е, че ограниченията по изключителното състояние са задоволително строги. Отново ще обсъждаме строгостта на ограниченията и тяхната дълготрайност откакто изтече наложения период на изключителните ограничения. След това нещата стават по-сложни - както от стопански, по този начин и от психически естестество. Споделям мнението, че в случай че това състояние продължи прекомерно дълго, то ще се отрази много отрицателно на всички и всичко и загубите биха били по-големи.
Защо включихте в МЕС психиатри и психолози?
Защото за всички нас става явно, че стресът и суматохата сред българските жители пораства. Аз самият имам пациенти които ми се обаждат всеки ден, изпаднали в положение на суматоха. Това е сериозен проблем. Включих психиатър в екипа, тъй като ще създадем логаритъм на държание тъй като в случай че това изключително състояние продължи дълго, тези случаи на паническиразстройства ще се усилят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР