© Eric Gaillard Fiat Chrysler е оттеглила предложението си за

...
© Eric Gaillard Fiat Chrysler е оттеглила предложението си за
Коментари Харесай

Fiat Chrysler се отказа от сливане с Renault

© Eric Gaillard Fiat Chrysler е отдръпнала предлагането си за обединение на обща стойност 33 милиарда евро с френския производител на коли Renault. Причината се крие в желанието на френската страна, която държи 15% от Renault, да изиска закъснение на решението, с цел да се съветва с японския сътрудник Nissan, написа Financial Times.

Предложението за обединение беше направено в последните дни на май и можеше да докара до основаването на третия по величина производител на коли в света. Френската компания обаче страда от фрагментирана благосъстоятелност, при която в борда на шефовете има освен представители на Renault и страната, само че и членове от Nissan и активистки вложители.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Решението на Fiat Chrysler идва след вести, че френската страна и профсъюзите в страната не са положително настроени към договорката и гаранциите, които италиано-американската компания дава по отношение на френските работни места. Акциите на Fiat Chrysler изгубиха 3.4% от цената си след края на борсовата сесия в сряда.

Проблеми тук, проблеми там

Само преди два дни Renault разгласи, че ще забави решението си за обединение. Причината се криеше точно в недоразумение измежду другите акционери, както и неизясненост по какъв начин ще се развие алианса с японската Nissan при вероятно обединение. Връзката сред двете компании датира още от края на 90-те години, само че се ускори по време на ръководството на Карлос Гон, който напусна и трите компании (заедно с Mitsubishi), откакто беше упрекнат във финансови измами от японската прокуратура.

В сряда бордът на шефовете на Renault разгласи, че още веднъж не е съумял да доближи до решение. Според изказването на компанията " невъзможността да се вземе решение идва от желанието на представителите на френската страна гласуването да бъде оставено за по-късна дата. "

Източници на FT по-рано през седмицата показаха, че въпреки и с миноритарен дял и с проекти да излезе от компанията, френското държавно управление желае да резервира контрола си и в евентуалната нова компания, както и да има глас при избирането на нов изпълнителен шеф.

Отново съгласно източници на бизнес изданието, представителите на страната са поискали решението да бъде отсрочено, с цел да може да бъде разисквано с Nissan. В последна сметка обаче това няма да се наложи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР