© Надежда Чипева Сезонът се очертава да завърши на минус

...
© Надежда Чипева Сезонът се очертава да завърши на минус
Коментари Харесай

Защо се срина морският туризъм

© Надежда Чипева Сезонът се обрисува да приключи " на минус " от към 20%Основната причина е връщането в играта на Турция и страните от Северна АфрикаТуристическото министерство закъснява с обещаните ограничения за идващото лято
Офертите в последния миг не съумяват да компенсират спада в ранните записвания за почивкиСнимките на пусти плажове и опашки по границата с Гърция сътвориха същинска facebook-буря, съгласно която към този момент никой не върви на българското море, тъй като отива в Гърция. Това, несъмнено, е незадълбочено умозаключение - по черноморските курорти въпреки всичко има хора, а опашката на Кулата беше най-вече от нараствания пренос през България от Румъния, Молдова и Украйна. Проблем с летния сезон на Черно море обаче има и той е повече от сериозен.
Още през зимата стана ясно, че след три доста мощни години България отбелязва спад на резервациите за почивки от всички съществени пазари. В разгара на лятото мотиви за оптимизъм липсват изобщо: късните записвания не са съумели да наваксат изоставането. Така все още генерираното понижение на главните пазари е към и над 20%, а в края на сезона ще стане ясно и какво е финансовото му изражение.

Лошите резултати от лято`2019 съвсем автоматизирано значат и неприятен резултат за цялата година - по разнообразни оценки морският сегмент има дял от над 70% от туризма, който през предходната година записва доходи от 8.4 милиарда лева А " минусът " ще прелее в някаква степен и в стопанската система като цяло: по данни на туристическото министерство секторът обезпечава над 12% от Брутният вътрешен продукт на страната дружно с резултата върху свързани промишлености като превоз, храни, питиета, услуги и др.Това не е просто понижение - точната дума за сегашната обстановка е срив. Основната причина за него е това че в интернационалния туризъм позиции възвърнаха страни като Турция, Египет, Тунис и други, които през последните години натрупаха загуби поради политическа неустойчивост, тероризъм и други Но доста по-важната причина е, че България наподобява не е съумяла да задържи гостите, които непознатите проблеми доведоха тук.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Затова отвън настоящите опити за минимизиране на загубите през този сезон, най-същественият въпрос за бизнеса в този момент е какво може да се направи отсега нататък. След няколко години на много постоянен растеж една слаба година към момента не е сериозен проблем. Истинската драма обаче ще пристигна, в случай че това се окаже началото на наклонност. Неглижираните с години проблеми и неналичието на вложения в позамъгления имидж на българските курорти, може да заложат нови рецесии. А нито бизнесът, нито туристическото министерство наподобява да имат явен проект по какъв начин да ги предотвратят в зародиш.
Пусти плажове

С наближаването на средата на лятото очакванията, че България ще успее да навакса насъбраните огромни понижения при ранните записвания, към този момент стартират да угасват. Обявените понижения от 20-30% за записвания в последната минута, които и сега не престават, не водят до значително превръщане на обстановката. Данните на огромните туроператори и хотелиери сочат, че все още на морето се записва двуцифрен спад на всички съществени пазари, в това число Германия, Русия и централноевропейските страни като Полша. Очакванията са, че само Англия може да приключи на миналогодишните равнища или дребен плюс, доколкото през тази година за първи път в България стартира да оперира един от трите най-големи туроператори в страната - jet2holidays, с полети до бургаското летище. Според Христо Гълбачев, шеф на туроператора " Астрал холидейз ", който е българският сътрудник на Thomas Cook, понижението все още е към 20%. " При хотелите с доста висок рейтинг то е към 8-10%, а при останалите доста повече ", разяснява още той. Представителят на REWE Touristik за България Калин Сутев разяснява, че никой не съумява да навакса неприятните ранни записвания. Към момента спадът при туроператорите, водещи немски туристи, се движи сред 20 и 25%. По-лоши са и упованията за съветския пазар - понижението при разнообразни туроператори даже доближава 30% и то на фона на спада оттова през последните две години . " Сезонът върви извънредно мъчно, работим сега ден за ден ", разяснява ръководителят на съюза на хотелиерите в Слънчев бряг Елена Иванова, която е и притежател и на комплекса " Империал ризорт " в курорта. По думите й през тази година туристите ги няма, а разноските в хотелиерството се усилват, в това число и с влизащите по-високи цени на електрочеството от 1 юли.

Още едно доказателство за срутва в българския морски туризъм са упованията за 2019 година на концесионера на двете морски летища - " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ". Според компанията през тази година на летище Бургас ще бъдат обслужени над 3 млн. пасажери, а на това във Варна- към 2 млн., оповестява БНР. Такава бе прогнозата и при започване на пролетта. През предходната година през бургаската аерогара са минали 3.28 млн. пътуващи, а през варненската - 2.28, сочат данните на компанията.

На този стадий е рано да се създадат прогнози какъв брой ще е минусът при приходите в края на сезона, доколкото и хотелиерите и туроператорите не престават да оферират разнообразни предложения и да усилват пониженията. При всички случаи обаче той ще бъде по-висок по отношение на броя на гостите - огромна част от стаите са продадени по-евтино в акции за удължени ранни записвания или с отстъпки в последната минута.

Спад при възходящ пазар

Нито един бизнес не може да върви единствено нагоре, нито 2019 година е първата, в която българският туризъм записва понижение. Проблемът обаче се крие в аргументите за спада.

През 2014 и 2015 година, когато този бранш също приключи " на минус ", това се случи главно поради затруднената икономическа обстановка в основните пазари Русия и Украйна и внезапното повишаване на рублата и гривната, което направи по-скъпи почивките на тези туристи към европейските дестинации. В момента обаче Черноморието записва понижение на фона на стопански напредък, подтикващ като цяло потреблението, и възходящ туристически пазар на всички континенти. По данни на международната туристическата организация към Организация на обединените нации се чака интернационалните пътувания и през тази година да набъбнат с сред 3 и 4% откакто през 2018 година прескочиха границата от 1.4 милиарда Това значи, че България не е конкурентна по отношение на други дестинации.

За спада на българския туризъм тази година има доста ясно пояснение. Той не се дължи на някакво фрапантно утежняване в качеството на предлаганите тук услуги, а на завръщането на интернационалната сцена на страни като Турция, Египет, Тунис и други През последните години те записаха пагубен срив, главно поради тероризъм и политическа неустойчивост. Казано с други думи - аргументите, които мъчително засегнаха туризма в конкурентни дестинации в този момент изчезват и те си взимат туристите назад.

" Пазарите ни обърнаха тил в този момент, тъй като през годините България не можа да се наложи като съществена дестинация за отмора, а си остава различна ", разяснява Калин Сутев, представител на REWE Touristik за страната.

И безредните ограничения

През седмицата туристическият министър Николина Ангелкова прикани пред БТВ да не " отписваме сезона ", тъй като бил първоначално си. Но самото туристическо министерство наподобява от дълго време го е " отписал ". Единственият вероятен инструмент, с който ведомството можеше спешно да се включи в минимизирането на загубите от лято `2019 бе като приспособява националната реклама на България към записванията в последната минута или към пазари, които обичайно вършат резервации на почивки по-късно. Затова прочее упорстваха още през зимните месеци огромните хотелиери и туроператори. Но нищо в тази посока не бе направено - националната стратегия за реклама на туризма за тази година е призната предишното лято и след това не е обновена.

Макар и при започване на годината туристическото ведомство гръмко да разгласи 2019 за годината на вътрешния туризъм, не постави особени маркетинг старания, които да подтикват българите да избират почивки в България, а единствената по-голяма акция " Неочаквана почивка " през месеците април и май, която трябваше да обезпечава трета бонус нощувка при резервация на две, не провокира интерес нито измежду бизнеса, нито измежду туристите.

Единствената по-смислена мярка, която туристическото министерство обмисля за идващия сезон`2020 е механизъм за поощряване на проведения туризъм, чиито параметри към момента са незнайни. Очакванията са посредством него да бъдат подтиквани чартърните полети по сходство на директни съперници на България (като да вземем за пример Турция), които от години ги субсидират очевидно или прикрито посредством рекламни контракти, или по различен метод. Много от играчите в туристическия бранш поддържат мярката поради, че и сега резултатите от рекламните акции, която България от време на време провежда в чужбина, са противоречиви. По информация на туристическото министерство обаче въпросният механизъм ще бъде показан занапред за публично разискване в края на август, което може да се окаже съдбовно забавяне за обичайния бизнес темп в морския туризъм. Обичайно договорите сред хотелите и туроператорите за идващото лято се подписват още през юли и август, а през октомври на западните пазари излизат офертите за ранни записвания. Или както разяснява представител на бизнеса пред " Капитал ": летищата и туристическите компании към този момент трябваше да знаят в елементи какво ще бъде препоръчано, доколкото в този момент е интервалът, в който интензивно се приготвя новия сезон и полетните стратегии до разнообразни дестинации.

На този ранен стадий предварителната информация от бизнеса е, че се чака цените, на които хотелиери и туроператори подписват контракти за сезон `2020, да бъдат арестувани. Очакванията са обаче играчите в бизнеса да се опитат да насърчат извънредно значимите ранни записвания за идната година посредством повече вложения в маркетинг и реклама. За бизнеса, който разчита на летния туристически сезон сегашните резултати би трябвало да са доста явен сигнал за пробуждане. Ръстът от последните няколко години наподобява нито е бил направен, нито даже подарен - просто даден за малко назаем. Сега е време да се мисли за същинска смяна в модела на българския летен туризъм и спасението няма да пристигна от страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР