© Надежда Чипева Още по темата Сладоледите: По-европейски и леко

...
© Надежда Чипева Още по темата Сладоледите: По-европейски и леко
Коментари Харесай

"Юниливър България" поиска разрешение от КЗК да купи сладоледите "Дени"

© Надежда Чипева Още по тематиката
Сладоледите: По-европейски и леко по-скъпи

Пазарът на сладолед е дребен, само че възходящ - с 16% през предходната година
13 юли 2018
Unilever купи сладоледите " Дени "

Сделката, чиято стойност не бе обявена, предстои на утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията
4 юли 2018 " Юниливър България " е изпратила публично съобщение до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за желанието си да придобие " Сладоледена фабрика " - Велико Търново, излиза наяве от известие на уеб страницата на регулатора. Искането е Комисия за защита на конкуренцията да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение.

Очаква се покупката да окаже влияние върху пазара на индустриален сладолед – импулсен, за дома, за кетъринг. Всяко трето заинтригувано лице може да показа информация или да изрази своето документално мнение за договорката и въздействието, което тя може да окаже върху конкуренцията в бранша. След цялостна оценка Комисия за защита на конкуренцията ще да се произнесе с дефинитивно решение.

От началото на юли

В началото на юли т.г. английският тръст Unilever разгласи, че купува " Сладоледена фабрика " - Велико Търново, която създава сладоледите с марка Denny Ice Cream. Стойността на договорката не беше обявена.

" Сладоледена фабрика " е учредена през 1993 година от Цветан Цветанов и братовчед му Румен Данчев. Освен тях в този момент съдружници са и синовете на Цветанов - Александър и Вилиян.

Българското поделение за сладоледи на Unilever и великотърновската компания се сливат, новата конструкция е част от Unilever South Central, а Цветан Цветанов е нейният ръководещ шеф.

Втора по продажби

" Сладоледена фабрика " създава цялата гама сладоледи – импулсни (на съчка, във фунийка), фамилни (кутии, огромни разфасовки), за заведения за хранене и питейни заведения, торти и други От отчета за активността на компанията през 2017 година излиза наяве, че 65% от продажбите са били за българския пазар, 15% - за Европейски Съюз, а 20% - за трети страни.

" Сладоледена фабрика " има произвеждане във Велико Търново, а през 2016 година влага над 5 млн. лева и в дружество в промишлената зона на Дебелец, което утроява потенциала й. Освен това компанията влага над 100 хиляди лева в слънчеви панели, а системата за икономисване на сила й разрешава да понижи разноските си до 30%.

По данни на компанията тя е втора по продажби на сладолед в страната с към 15% пазарен дял в размер и 12% в стойност. През тази година сдружението ще завърши с построяването на логистична база в Стара Загора за 800 палета, в която влага към 1 млн. лева Очакванията са тя да разшири позициите на марката в Южна България и да усъвършенства качеството на дистрибуцията.

Според данните в Търговския указател финансовите резултати на " Сладоледена фабрика " се усъвършенстват - приходите през 2017 година са нарастнали до 12.174 млн. лева (11.006 млн. лева за 2016 г.), а облагата е достигнала до 2.241 млн. лева (1.173 млн. лева за 2016 г).

Над 400 марки

Unilever е един от водещите международни снабдители на артикули за хубост и персонална хигиена, домашни грижи, храни и питиета, които доближават до 2.5 милиарда консуматори на ден в над 190 страни. Корпорацията има 161 хиляди чиновници, регистрира продажби за 53.7 милиарда евро през 2017 година и има над 400 марки, измежду които Persil, Dove, Knorr, Domestos, Hellmann, Lipton, Wall, PG Tips, Ben & Jerry`s, Magnum, Lynx.

В Южна и Централна Европа групата Unilever работи в бранша на храните, грижа за дома и персоналната хигиена посредством поделенията Unilever South Central Europe и Unilever Romania. Unilever South Central Europe посредством офиса в Букурещ дава отговор за маркетинга и продажбите в Румъния, България, Сърбия, Черна гора и Молдова.

Това не е първата договорка на Unilever на българския пазар на сладолед. През 2011 година компанията стана притежател на " Дарко ", като закупи права над марките, дистрибуторската мрежа и индустриалните линии.

По разнообразни оценки пазарът на сладолед в страната се прави оценка на към 100-160 млн. лева годишно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР