© Надежда Чипева Още по темата Предизборната кампания за генерален

...
© Надежда Чипева Още по темата Предизборната кампания за генерален
Коментари Харесай

Съдът възстанови Лили Маринкова на работа в БНР

© Надежда Чипева Още по тематиката
Предизборната акция за общоприет шеф на Българска национална телевизия влиза в разгара си

Засега единствено Иван Гарелов е деен в нея, останалите претенденти, наподобява, търсят поддръжка по различен метод
1 авг 2017
Освободената от БНР Лили Маринкова ще си търси правата по законов ред

Новият общоприет шеф на радиото Александър Велев изяснява уволнението й сбито
7 юни 2016
БНР - бъдеще време в предишното

Общественото радио още веднъж е в рецесия, след повече от дванайсет години мъртвило
3 юли 2015
Генералният шеф на БНР продължава с уволненията в медиата (допълнена)

От поста програмен шеф беше освободен Иво Тодоров
30 юни 2015 Върховният касационен съд (ВКС) анулира уволнението на Лили Маринкова от БНР със заповед на генералния шеф на радиото Александър Велев от 6 юни 2016 година и постанови тя да бъде възобновена на тогавашната си служба в управлението на радиото – шеф на Програма " Хоризонт ". Освен това Маринкова ще получи и обезщетение от 15 505,15 лева за първите шест месеца на оставане без работа, дружно с лихвата върху тази сума за двегодишния интервал от подаване на желае при започване на август 2014 година Радиото ще заплати и правосъдните разходи на Маринкова.

Решението на Върховен касационен съд е от 2 юли, близо две години от отстраняването на Маринкова. Преди това две правосъдни инстанции - Софийският областен и Софийският градски съд отхвърлиха желае на журналистката, чието уволняване през 2016 година провокира публичен скандал, откакто Маринкова разгласи, че е жертва на чистка поради нежеланието си да прави компромис с позициите си.

В момента шеф на Програма " Хоризонт " е Ивайло Савов, назначен на тази служба през септември 2017 година Преди това, от 2012 до 2017 година той е бил член на Комисията за отбрана от дискриминация, като за същия интервал от 2013 до 2017 година е бил и в публичния съвет на Българска национална телевизия. Ако Маринкова изиска да се върне на работа, неговият контракт би трябвало да бъде преустановен, с цел да бъде изпълнено правосъдното решение.

Според Върховен касационен съд уволнението на Маринкова е осъществено в нарушаване на закона с претекст, който е неупотребим за шеф като БНР. Текстът на член 328, алинея 2 от Кодекса на труда е използван единствено за чиновниците от управлението на едно дружество, като дава опция те да бъдат уволнени с предупреждение и заради сключването на контракт за ръководство на предприятието. Това съображение за уволняване обаче се употребява единствено за организации, които развиват стопанска активност и изпълняван бизнес задания, споделя Върховен касационен съд. То не е използвано за органи на изпълнителната власт, за организации с държавни функционалности, с нестопанска цел, за централна или локална администрация, за институции за социално-културни действия, за образователни заведения, се споделя в решението.

Мисията на БНР не е обвързвана с изпълняването на бизнес задания и гонене на облага, а да извършва функционалността на национална социална медия със задача " да осъществя на главното право на жителите за еднакъв достъп до информация, гарантиране на идейно и мисловно разнообразие в обществото посредством отразяване на другите хрумвания и убеждения във всяко от новинарските и актуално-публицистичните излъчвания с политическа и икономическа тема ", написа в решението.

Очаквайте подробности
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР