© Надежда Чипева Още по темата Надарен господар от Дубай

...
© Надежда Чипева Още по темата Надарен господар от Дубай
Коментари Харесай

236 000 българи пушат контрабандни цигари и тютюн

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Надарен стопанин " от Дубай влезе в " Булгартабак "

18.1% от акциите на цигареното сдружение имат следващ нов притежател
24 май 2018
Юристът, който цялостен живот продава цигари

Владислав Михов, шеф на " Джапан Табако Интернешънъл България "
11 май 2018
КФН проверява цигарените компании на Пеевски за борсови нарушавания

Регулаторът ревизира дали рокадите с парцелите и собствеността на " Юрий Гагарин " са оповестени съответно и би трябвало ли да се насочи търгово предложение
8 май 2018
Премиерът е срещу връщането на салоните за пушачи в заведенията

За първи път от 2014 година делът на контрабандните цигари отново пораства, като се усилва с 0.6 процентни пункта и е 6.6%
23 апр 2018 Общо 236 хиляди българи пушат незаконни цигари и тютюн, стана ясно от проучване на " Алфа Рисърч " след 5200 пълнолетни българи, което беше показано в границите на самодейността " По разпоредбите " на Института за пазарна стопанска система. Според изчисленията на откривателите сега 5.6% от пазара са цигари без бандерол, с надписи за непознати страни и неразбираем генезис, както и рязан тютюн, за който не са платени акцизи. Подобни данни получиха преди към месец и изследващите празните цигарени опаковки по плана за ограничение на противозаконната търговия.

Приходите от противозаконната търговия с цигари сега се пресмятат на към 156 млн. лева, като единствено преди 3-4 години те бяха към половин милиард лв., заяви Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система. Пазарът на контрабанден тютюн е достигнал 22.4 млн. лева през предходната година.

От проучването стана ясно, че 39% от пълнолетното население, или 2.3 млн. души, пушат постоянно, като среднодневното ползване е към 16 цигари. Средномесечният разход на човек за тютютневи артикули е 121 лева за цигарите и 80 – за рязания тютюн. В столицата 21% от популацията пушат, а максимален е броят на пушачите в регионалните градове – 34% от популацията.

Отново акция на митниците във фабриките

Най-голям продължава да бъде сивият бранш в областта на рязания тютюн – там 70% от продажбите са на насипен тютюн без бандерол.

През предходната година Агенция " Митници " е разкрила над 37 млн. къса контрабандни цигари и над 16 хиляди кг рязан тютюн. От началото на тази година до края на април са иззети 33 млн. къса контрабандни цигари и 34 хиляди кг тютюн. В момента, както и през 2015 година, в българските цигарени заводи има взаимна интервенция на митничари и жандармеристи. Тогава единствено за няколко месеца физическо наличие на службите в индустриалните халета легалният пазар означи 20% нарастване на продажбите.

Защо се отхвърлят пушачите

Основните аргументи, заради които пушачите вземат решение да се откажат, са здравословни – в 53% от случаите. В същото време възбраната за пушене в затворени пространства е повлияла едвам на 2% от пушачите да опитат да откажат навика. Увеличението на цените на продуктите също не е фактор, който да подтикне пушачите да се откажат, като разноските за тютюневи произведения се пресмятат сред 10 и 40% от техните приходи месечно.

Как контрабандата да изчезне

Приходите от налози и акцизи, които образуват 85% от цената на цигарите, през последната година са били 2.886 милиарда лева и не престават да нарастват през първото тримесечие на тази година.

Самият пазар се пресмята като обща стойност на 3.3 милиарда лева и бележи слаб растеж. През последните години цените се покачваха, с цел да се доближат европейските равнища от 90 евро за 1000 къса. Препоръките на Института за пазарна стопанска система са равнищата на акцизите да се запазят, без да се подхваща ново повишаване, което подтиква контрабандата.

Анализаторите предлагат физически надзор във фабриките и по-тясно съдействие със прилежащите страни, защото български противозаконни цигари могат да бъдат открити на непознатите пазари, и по-конкретно в Турция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР