© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по темата Чувате ли тихите стъпки

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по темата Чувате ли тихите стъпки
Коментари Харесай

Мнения Daily: Суверенът на държавата е сменен от трима души

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Чувате ли тихите стъпки в мрака

Някои от по-важните тематики в новия брой на " Капитал "
17 ное 2017
Case Study: " Икономедиа ", издател на " Капитал " и " Дневник "

Случващото се е красноречива илюстрация за това до каква степен се е развила репресивната мощност на прокуратурата и в чий интерес тя действа
17 ное 2017
" Антикорупционен " Робокоп в ръцете на превзетата власт

Тъмната страна на промените, наречени битка с корупцията
17 ное 2017
Октоподът е гладен. И ви кани на вечеря

Няколко дейности на властта демонстрират предпочитание тя да взе участие в преразпределяне на частния бранш
17 ное 2017 Позиция
Суверенът на страната е заменен от трима души

От изявление на съзиздателя на " Капитал " и " Дневник " пред телевизия BiT във връзка решението на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) от предходната седмица е да стартира процедура против него

КОНПИ работи по необявена, извънредно неразбираема методика за това по какъв начин се открива противоречие или сходство сред приходи и имущество. Тази методика не е одитирана от външен самостоятелен орган и това не е инцидентно - задачата е да може да има тотална корист с правата, които комисията има по закон. За разлика от Румъния, където съответната институция е одитирана от две външни одиторски компании.

Целта е освен да бъда осъден аз и да смачкат медиите. В моя случай те с един патрон отстрелват два заека. Първо: пробват да подтиснат една от значимите медийни групи, която изключително в сферата, която ги интересува - приватизация и правосъдна промяна, е с доста добра и потвърдена известност. Включително с следствията по КТБ в това и в другите ръководства. Но освен това. Аз не си деля идентичността по линията да съм бизнесмен и издател. С офанзивата против мене желаят да кажат на останалите бизнесмени: както можем него да смачкаме, по този начин можем и всеки от вас. В тази страна няма правила, разпоредбите ги дефинираме ние, трима души. Ако не ни се подчинявате, следва опасност и принуда, каквато претърпява сега Иво Прокопиев и неговите компании.

Това е единствено началото. Неслучайно почват от " Икономедиа ", тъй като, когато законовите благоприятни условия са изчерпани, медиите и правосъдната система, съответно съдът, са последните две загради пред тоталния произвол и робия.

Неслучайно нападат тези две неща: правото да бъдеш осведомен и правото на свободна самодейност. Не може да има народна власт и развита стопанска система в страна, където няма свободна самодейност и не е предпазено правото на благосъстоятелност. Това е тежкото дълготрайно проваляне, то ще породи съмнение в България като сътрудник. Последиците не са за една, четири, пет компании. В България приватизираните компании са хиляди, те създават половината от брутния вътрешен артикул. По-голямата част във финансовия бранш, друга част в енергетиката, тежката промишленост, огромна част от леката преработвателна промишленост, фармацията, услугите, някои от телекомите... Това не е смешка работа. На всички тези вложители им се споделя: Виe нямате права! Утре ви пращаме КОНПИ и ви запорираме.

Не желая да бъда неприятен вестоносец, само че това, което чакам в идващите седмици... неща не по-малко скандални и не по-малко брутални.
Бизнеса го е боязън и това е обикновено - откакто демократичните механизми за надзор не работят, кой да го отбрани... Свободните медии са измежду най-важните институции във всяко общество, само че те не могат да съществуват в робия. Свободните медии в режим на тирания са като плуване в сярна киселина.

Тук е мястото да кажа, че в развоя на целия този проблем съм държал в течение премиера Борисов и от самото начало той не се намеси. Не бих споделил, че той е основателят, само че цялото това безсрамие стана с неговото гласно или мълчешком единодушие. Въпросът " за какво " е към него. Но това ми разрешава към този момент да показвам ясно триумвирата. Тоест на моменти до момента той успяваше в едното полувреме да се показва в тима на положителните, в другото полувреме да е измежду неприятните. Но в последните дни той трайно е в тима на неприятните.

Суверенът на страната е заменен. Тя не е страната на българските жители. Тя е страната на трима души, които вземат решение кое е законно, кой е прав и кой да бъде ударен.

Мнение
Борисов към този момент играе в тима на " властта "

Илиан Василев във " Facebook "

Нещо да ви се коства познато? Борисов рискува " мощен " състезател - шефа на Народното събрание, тъкмо по същия метод, по който жертва Цачева, като я хвърли в президентска акция, макар нейното предпочитание. Така изолира от победа гласа на последователи на ГЕРБ и доста десни гласоподаватели.

Главчев не се усети, че би трябвало да държи отдалеченост и влезе в капан, който бе заложен от репликата на Борисов за наркотрафикантите в Народното събрание, която " отключи " последващите събития. Те разчитаха и бяха авансово калкулирали неналичието на опит и въздържаност у Главчев.

Това мъчно може да се назова импровизация, а е по-скоро интервенция. Пак по същия метод самодейността бе предоставена на Българска социалистическа партия и те поеха глътка въздух - както при издигането на кандидатурата на Радев.
Ако Главчев беше оставил Нинова да си разгъва тезите без да ѝ реагира, какво щеше да стане, откакто тя последователно се спихваше като въздействие и авторитет , даже вътре в личната си партия. И внезапно... мощна инжекция извън.

На пръв взор нелогично, за какво Борисов ще играе срещу " собствен " човек, срещу своята партия. Отговорът не е комплициран - министър председателят към този момент играе в тима на властта, който е надпартиен и се въплъщава от свързаността му с Пеевски и Цацаров. ГЕРБ са вторични. Надявам се Главчев да го е схванал, въпреки и късно.
Както споделих, това е същността на проекта Решетников, към който Борисов се придържа. Срещата, за която той настойчиво мълчи... Нинова излъга, че не се виждала с съветския военачалник. Борисов мълчи. И никой не му задава този въпрос.

Наблюдател
Какво разкри въпросът " Главчев "

Проф. Ивайло Дичев за Deutsche Welle Ако би трябвало да признаем едно качество на господин Борисов, това е бързината, с която финтира съперниците си. Анализаторите още разсъждаваха по въпроса дали ГЕРБ ще завоюва или ще загуби от отдръпването на парламентарния началник. И окайваха компликациите по избора на негов заместител. А ето: пас, дрибъл, удар с глава - и госпожа Караянчева към този момент е на високата естрада.
Другото, което следва да оценим по достолепие, е желязната дисциплинираност в партията му. До последно нейни представител(к)и, в това число въпросната Караянчева, самоотвержено, да не кажем самоунижително, отбраняваха линията " Мажино " - с цел да може Борисов да пристигна на белия кон и да направи сплотяващ, великодушен жест на национално единение. Така завоюваха точки. Спечели и опозицията. Доволни са и гражданите-телезрители.
Разбира се, господин Главчев извърши нещо неприемливо за една парламентарна народна власт. Многократно слушах по всякакви вести изявлението на госпожа Нинова и в него нямаше нищо обидно за българския парламент. Тъкмо противоположното: тя призоваваше сътрудниците си да не разрешават на господин Борисов да ги назовава " безделници ". Главчев можеше бързичко да се извини, да изясни, че не е схванал добре. Само че, може би под напън на парламентарната си група, той реши да се заинати. Пожеланието и проф. Христов да се отдръпна поради дебилизиращото му изявление, е един тип избавяне на достолепието - несъмнено, че е добре редовият соц-депутат да откри кураж и да подаде оставка, само че въпреки всичко не е същото. Единият има власт, другият - не.
Най-много ме зарадва това, че голям брой десни фейсбукари, дори вестник като " Дневник ", заеха страната на опозицията, макар декларираната си от години злост към Българска социалистическа партия. Въпросът е кардинален: демокрацията не е просто власт на някакви 50+1% над останалите. Демокрация има там, където болшинството зачита малцинството. В този случай парламентарно, в други - етнически, полово, стопански, здравно, възрастово и така нататък В развитите демокрации отстъпват на опозицията значими постове в комисии, изключително такива, които управляват болшинствата. Предложението на господин Борисов след изборите Корнелия Нинова да оглави Народното събрание беше стъпка в тази посока - може би прекомерно огромна за начало, само че въпреки всичко добър знак. Да изгониш обаче водача на опозицията, тъй като те подлага на критика - това е поръчка за начало на тирания. Впрочем, целият скандал тече в миг, в който над България се сгъстяват облаците на авторитаризма. Подхванатата проверка на прехода с смяна на Конституцията и ретроспективно настоящи закони е освен популистко гъделичкане на всеобщите пристрастености: това е директна опасност за разпра с съперници. Нали видяхте с кого стартира проверката? Със същата лидерка на опозицията - госпожа Нинова, с Иво Прокопиев, притежател на опозиционно настроени медии. Кой да се готви? Карадайъ? Дончев? Донев? Подобна " гонка по правилник " съпътства през днешния ден властническия поврат във от ден на ден страни. Измисли го Путин, подеха го Ердоган и Орбан, в този момент го практикува младият саудитски престолонаследник, който се саморазправя с съперниците си по същата технология. Първо се намира някакъв външен зложелател: в Путинова Русия бяха чеченците, при Ердоган - кюрдите, при Бин Салман - шиитите, в Източна Европа - бежанците. После се раздават малко пари на популацията, а по-късно се разгаря шумна битка против корупцията, която има за цел на първо място да смаже от инспекции определени компании (в Русия ги пращат в Сибир или в заточение, в Саудитска Арабия - в петзвездни затвори). Не ще и дума, че закриват или най-малко тормозят медии. Накрая трансформират Конституцията, в следствие от което властта е бетонирана задълго.
Ето в подобен миг се случва абсурдът с Главчев. Според мен - психическо недомислие, дреболия. От друга страна този проблем се оказа лакмус, който направи очевидно нещо доста ужасно: някои го назовават путинизация, други - нелиберална народна власт, трети - непоклатимост. Затова нервността на всички ни, по тази причина непредвиденото единство към опозицията, която занапред би трябвало да потвърди, че го е заслужила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР