© Надежда Чипева Още по темата Частните болници ще обжалват

...
© Надежда Чипева Още по темата Частните болници ще обжалват
Коментари Харесай

Две трети от пациентите са доволни от болниците

© Надежда Чипева Още по тематиката
Частните лечебни заведения ще апелират здравната карта

Междувременно здравният министър насочи рекомендации към касата за неспазване на документа, който още не е обнародван
2 юни 2018
Управителят на здравната каса желае да прекратят мандата му (обновена)

Проф. Камен Плочев упорства пред управителния съвет на здравната каса да извърши закона
30 май 2018 Две трети от пълнолетните българи, които са били признати в болница през последните пет години, са " доста удовлетворени " или " по-скоро удовлетворени " от медицинските услуги, които са получили. Това демонстрира социологическо изследване на " Галъп Интернешънъл ", включено в Индекс на българските лечебни заведения, квалифициран от профилирания здравен уебсайт clinica.bg.

Целта на показателя е да даде повече бистрота за работата на лечебните заведения, които лекуват обществено значими болести в региона на кардиологията, неврологията и онкологията. В класацията има количествени и качествени индикатори за клиниките, като данните са предоставени от здравната каса. Проектът дава опция за осведомен избор при лекуване.

Скъпо болнично лекуване

Двама от всеки петима (40 %) споделят, че са им се наложили заплащания при престоя в клиниката, които считат за изключителни, спомагателни и голословни. Половината пациенти обаче не са се сблъскали с подобен проблем. Онези, на които им се е наложило да доплащат, правят оценка разноските си като доста високи и по-скоро високи.

Изследването показва, че пациентите почитат лекарите и труда им, само че не са уверени в коректността на системата и ценообразуването.

Само една четвърт сложно лекуване

Изследването показва, че онкологични болести е можело да се лекуват в 40 лечебни заведения и диспансери, като единствено в 11, или една четвърт от тях, са се правили всички действия - химиотерапия, лъчелечение, диспансерно наблюдаване и палиативни грижи.

През 2017 година пациентите на химиотерапия са били 31 878. В същото време броят на диспансерните прегледи, които са осъществени на хора с онкологични болести в страната, са били 11 005, макар че всеки пациент би трябвало да бъде проследяван. Диспансерни прегледи са се правили в 30 от 40-те лечебни заведения по онкология, като в 12 от тях за цяла година са направени по-малко от 100.

Клиниките, които правят интензивно лекуване на пациенти с онкологични болести, са длъжни, в случай че не дават сами дадена услуга, да сключат контракт за реализирането й с друго лечебно заведение.

Проучването демонстрира, че в над 130 лечебни заведения са лекувани инсулти и през предходната година с тази диагноза са били 50 304 пациенти. Само 0.8% от тях обаче са получили модерно лекуване, което им дава късмет за бързо възобновяване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР