© Надежда Чипева - Няколко големи пътни проекта се прехвърлят

...
© Надежда Чипева - Няколко големи пътни проекта се прехвърлят
Коментари Харесай

Четири проекта, които биха спасили Северна България

© Надежда Чипева

- Няколко огромни пътни плана се трансферират от министър на министър и от мандат на мандат, а завършването им наподобява все по този начин далечно.

- И четирите са от огромно значение за Северна България, която е транспортно откъсната и изостава от ден на ден от Южна стопански. Още по тематиката
Китайски компании с интерес към автомагистрала " Черно море " и АЕЦ " Белене "

На срещата с китайските инвестори като консултант на премиера участва и скандалният някогашен началник на КФН Стоян Мавродиев
20 авг 2017
ТОЛ-кова доста очакване

Поръчката за създаване на тол-система най-сетне стигна до стадия " отваряне на предложения ", само че дългото очакване докара до представянето на екстравагантна концепция: страната да построи системата
17 авг 2017
420 километра фантазии от София до Варна

Строителството на автомагистрала " Хемус " е почнало преди 44 години, а напредъкът му е муден
21 юли 2017
Втората (почти) автомагистрала

Строителството на " Струма " изостава съществено от графика
4 мар 2017
Едни фантоми бродят из България. Това са призраците на тези пътища, които би трябвало да съществуват, в случай че единствено бяхме по-богати, по-умни, с по-малко корупция, с повече непознати вложители... Те би трябвало да свързват Северна България с южната част на страната и София и да трансфорат Видин, Русе и Варна в бумтящи точки на развиване, а не в острови посред пустошта.

През юни тези призраци се снабдиха с форма - Министерският съвет одобри така наречен Интегрирана транспортна тактика до 2030 година Според най-реалистичните сюжети в нея три от тези призрака - плановете за тунела под Шипка, пътят Видин - Монтана - Враца и скоростният път, който би трябвало да свърже Русе, Велико Търново и Автомагистрала " Марица " при Свиленград, ще се заплащат с пари от държавния бюджет или заеми и ще се появят на картата. Четвъртият - автомагистрала " Черно море ", се загатва единствено в един от три сюжета, който не е оценен като изключително реален.

Най-добрият вид за сбъдването на част от тези планове е прогнозите за тол-системата да се окажат правилни. По думите на районния министър Николай Нанков това ще са към 500 млн. лева на година за поправки и строителство на пътища. Има и различен вид - в тактиката е записан разновидността да се теглят заеми за строителството им. Това е методът, по който се строят пътища на всички места в света, само че тук би трябвало да се внимава изключително с парите, които поемат данъкоплатците, поради голямата корупция в инфраструктурното строителство. Третият вид беше упоменат от Бойко Борисов предходната седмица в Бургас - концесия. Досега сполучлив вид на пътна концесия в България не съществува.

Ето до каква степен е всеки от плановете и какво е нужно, с цел да се случи.

Четирилентов скоростен път Видин - Ботевград
846 млн. евро с Данък добавена стойност (по отговор на АПИ до БНР)
167 км.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Какво е готово дотук: За първата права, Видин - Монтана, има подготвен абстрактен план, а за последната, Мездра - Ботевград, има " планова подготвеност ", изяснява министър Николай Нанков. Сега АПИ извършва техническа помощ за подготовка на план за пътя Видин - Монтана - Враца за 2.77 млн. лева

Какво следва и докога: В началото на 2018 година се чака цялостният механически план да е подготвен, разясниха от транспортното министерство преди време. От отговор на районния министър на депутатски въпрос през май излиза наяве, че поръчките за правите Видин - Монтана и Монтана - Враца ще бъдат оповестени през 2018 година или при започване на 2019 година " В началото на 2018 година АПИ ще взема решение дали Враца - Мездра да се проектира, или напряко да се разгласи процедура за рехабилитация и главен ремонт на инженеринг, за мен персонално по-добрият вид ", споделя Нанков. Което значи, че е допустимо до края на идната година да има търг и за този сектор.

За правата Мездра - Ботевград Нанков споделя, че текат отчуждителните процедури и в близкото бъдеще следва поръчка. Всичко това обаче е при едно изискване - да има пари.

Как ще се финансира: Говори се, че европейското финансиране е авариен вид, в случай че автомагистрала " Струма " не бъде приключена в точния момент и парите от Европейски Съюз бъдат ориентирани към други планове. Това е мощно подозрителен вид, което оставя разновидностите бюджет или заем. От думите на държавното управление излиза наяве, че се разчита на евентуалните тол-такси.

Обход на град Габрово и тунелът под Шипка
92.9 млн. лева с Данък добавена стойност +520 млн. лева (по Томислав Дончев)
23.2 км + 3.2 км.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Какво е готово дотук: Изпълнител на строителството на обхода е консорциум с присъединяване на " Хидрострой " на Велико Желев. До края на 2016 година са изпълнени 40% от работата, прецизираха от министерство на превоза пред " Капитал ", като тогава беше срокът за действия, финансирани от остарелия програмен интервал. Така усвоените европейски средства са 26.8 млн. лева, само че останалото от тези над 90 млн. лева се прави с бюджетни средства. Очаква се обходът да е подготвен през 2018 година

Какво следва и докога: Заявките са и тунелът да бъде подготвен до 2020 година, само че съгласно източници от строителния отрасъл този период не е достоверен. В момента е предоставено създаването на уголемен абстрактен план. Предстоят също обстойни геоложки изследвания и в детайли геодезично снимане в зоните на порталите на тунела. След това занапред ще се създава план и ще се афишира търг за строителство. Остава обаче безконечното изискване " в случай че има пари ", което се повтаря от няколко години.

Как ще се финансира: Засега съответен източник на финансирането няма, а обещанието на някогашния районен министър Лиляна Павлова пред " Капитал " преди време беше, че ще се търси отворен заем за построяването на " Хемус " и на тунела - двата аварийни плана на " Струма " по " Транспорт " за този интервал. Сега сякаш вид би бил още веднъж приходите от тол-такси.

Скоростен път или автомагистрала Русе - Велико Търново
Около 1.1 милиарда лева (по министър Нанков)
118 км.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Какво е готово дотук: АПИ извършва техническа помощ за подготовка на план за правата Русе - Велико Търново на стойност 1.5 млн. лева Това включва абстрактен и механически план, отчети по Оценка на въздействието върху околната среда и оценка на степента на влияние ОСВ, археологически изследвания. През втората половина на 2017 година се чака решение по Оценка на въздействието върху околната среда на идейния план на автомагистралата.

Какво следва и докога: До края на 2018 година би трябвало да завърши техническото планиране и по-късно да се премине към оповестяването на търг за строителство. Големите пътни поръчки обаче лишават доста време поради работата на оценителните комисии и евентуалните обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията. Да кажем, че до края на 2019 година има определен строител, то към момента не е ясно какъв брой ще е заложеният период за построяването. Старите упоритости са по-късно пътят да продължи от Велико Търново до Свиленград, които са още 157 км (макар там още преди време да беше сметнато, че няма задоволително трафик).

Как ще се финансира: Източникът на финансиране за строителството още веднъж е мистерия. Скоростният път Русе - Свиленград беше в листата с планове, препоръчани на катарски вложители през 2012 година, само че тогава тя беше на прекомерно начален стадий и без ясни планове и те й обърнаха тил. Министерство на регионалното развитие предложи тази автомагистрала и на китайски вложители преди две седмици, само че този сюжет като че ли е малко евентуален.
Като че ли съществена идея са приходите от тол-система, излиза наяве от думите на Нанков, който изясни, че заемът също е вид, само че не предпочитан. Русе - Велико Търново е и запаса за европейско финансиране, в случай че " Струма " отпадне от програмата поради неспазени периоди, само че това не е нещо, на което би трябвало да разчитаме, тъй като тогава парите за автомагистралата до Гърция въпреки всичко ще би трябвало да се връщат.

Автомагистрала " Черно море "
430 млн. лева (според Интегрираната тактика на МС)
93 км.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Какво е готово дотук: Проектирането на пътя стартира още през 70-те години на предишния век, като дотук са приключени 10 км (межу Аспаруховия мост във Варна и с. Приселци) от общо към 100 км. През 2002 година са направени предпроектни изследвания, а през юли 2008 година са направени отчети по Оценка на въздействието върху околната среда и оценка за съгласуемост за плана, сочи информация на Национална компания " Стратегически инфраструктурни планове ", която се сля с АПИ през 2016 година В момента АПИ извършва план за правене на абстрактен план, отчети по Оценка на въздействието върху околната среда и предварителни археологически изследвания. За това се дават близо 2.6 млн. лева

Какво следва и докога: След като има абстрактен план, ще би трябвало да се откри финансирането за правене на механически план и строителство, а чак тогава да се пристъпи към тези стъпки.
Отново централният проблем е от кое място ще се вземат пари. За самото строителство още няма планувани пари по оперативна стратегия " Транспорт ", прецизираха от транспортното министерство. През последните десетина години концепцията постоянно е била обвързвана с публично-частно партньорство или концесия, като автомагистралата постоянно е попадала в дълбока запаса, що се отнася до европейски средства. Затова и към този момент бъдещето й е неразбираемо. Последното придвижване по нея беше странната среща на Бойко Борисов с китайски вложители в Бургас в наличието на кмета Николов и някогашния началник на КФН Стоян Мавродиев. Предвид размера на стратегически китайски вложения у нас (0 лева.) това все още не е изключително обещаваща концепция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР