© Надежда Чипева Доскорошният директор на Лукойл официално се декларира

...
© Надежда Чипева Доскорошният директор на Лукойл официално се декларира
Коментари Харесай

Златните хотели на Валентин Златев

© Надежда Чипева Доскорошният шеф на " Лукойл " публично се заявява като притежател на приписвания му от години хотелиерски бизнес.
Основното му сдружение в бранша изтегли един от най-големите корпоративни заеми в страната от ДСК - близо 240 млн. лева за покриване на остарели заеми и нови и течащи планове.
Столичният Hyatt се чака да е подготвен до края на годината.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Какво идва след петрола? Въпросът мъчи човечеството в последните няколко десетилетия. Отговорът, най-малко в тази ситуация с Валентин Златев, е хотелиерството.
Дългогодишният общоприет шеф на " Лукойл България " трябваше да съобщи поста на руснака Булат Субаев през тази пролет. За лицето на " Лукойл " се знаеше, че ще остане в компанията, само че към този момент няма да се занимава толкоз с настоящи неща в сектора, който го направи огромен.
Освен петрола като множеството огромни предприемачи в страната той навлезе и във втори бизнес - с хотели, като основите бяха положени преди повече от 15 години. Сега с обекта си в Правец и над 2000 стаи по морето под марката RIU Златев се подрежда измежду най-големите хотелиери.
До края на годината се чака и откриването на петзвездния му обект в центъра на София, който ще бъде под марката Hyatt. Сега за първи път Златев се появи и публично като притежател на туристическите си инициативи.
А те към този момент са още по-добре подплатени с заеми за сума до 240 млн. лева и партньорство с нова банка. Голяма част от новия заем рефинансира задълженията по към този момент започнатите планове, само че към 30 млн. евро могат да бъдат получени за нови инициативи.

Официално отпред и с нов заем
Хотелиерският бизнес на Валентин Златев е съсредоточен и се развива от " Тера тур сервиз " с капитал от 144 млн. лева Управител на сдружението е бащата на Златев Васил, а едноличен притежател на компанията е " Агрохолд ". Тя е 99.99% благосъстоятелност на кипърската " Агриуей холдингс лимитед ", като към този момент в Търговския указател Валентин Златев попада като собственик на 100% от капитала й, т.е. - автентичен притежател на всичко.
От документите в Търговския указател излиза наяве, че на 10 юли " Тера тур сервиз " подписва контракт за заем с ДСК за до 119 млн. евро и до 7.1 млн. лева, като дребната сума е предопределена за овърдрафт и оборотно финансиране на Данък добавена стойност. Въпросните заеми за 119 млн. евро са разграничени на 4 линии: 38 млн. евро за рефинансиране; 31 млн. евро за столичния хотел Hyatt; 19.8 млн. евро за морски планове. Последните 30 млн. евро на процедура са нови средства, които компанията може да реши да употребява като заем в даден предстоящ миг. Договорената рента е 3-месечен Euribor плюс надбавка от 2.8%.
Пред " Капитал " шефът на " Тера тур сервиз " Лъчезар Тодоров изясни, че главно става въпрос за рефинансиране на кредитната експозиция на компанията по плановете, по които е работила през последните 7-8 години. До момента кредитиращата банка беше Уникредит Булбанк, като в този момент сдружението се реалокира към ДСК, която е и отпуснала по-висок таван на заема.
Една част от средствата от нарастването на кредитната линия от 30 млн. евро ще отиде за ремонт на комплекса в Правец, който се възнамерява за 2021 година, а останалите, в случай че компанията реши да прави нещо друго. Длъжник по обезпеченото взимане с изключение на " Тера тур сервиз " е и туристическият сътрудник " Хорнит ", който е притежател на аероплан.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На центъра на София
Проектът на " Тера тур сервиз ", който е в ход сега, е завършването на столичния петзвезден хотел, под марката Hyatt, намиращ се до паметника на Васил Левски, на мястото на остарелия хотел " Сердика ". По думите на Лъчезар Тодоров упованието е той да бъде подготвен до края на годината, като сега текат довършителни работи по обекта. Скелето е махнато от едната страна, като този развой би трябвало да продължи. Вътре на по-горните етажи се поставят гипсокартон и тапети, а на по-долните към този момент и мебели, сподели Тодоров.
" Тера тур сервиз " стана притежател на хотела на паметника " Левски " през 2009 година за 10 млн. евро. Тогава киното и хотелът бяха владеене на двата фонда Equest Balkan Properties и Equest Investments Balkans с ръководещ сътрудник Георги Крумов, който искаше да прави офис и търговски център.
В средата на 2016 година новият вложител оповести проектите си и бюджета си от 30 млн. евро. Първоначалната идея на Златев беше той да е подготвен за председателството на България на Европейски Съюз в края на 2017 или началото на 2018 година През пролетта на 2017 година археологическите изследвания след събарянето на остарялата постройка обаче демонстрираха, че земята под бившето кино е част от Източния некропол на Сердика. Една от откритите там гробници е с експозиционна стойност и следваше да бъде непокътната, като експонирането й трябваше да се обезпечи от вложителя, а срокът за довеждане докрай беше изместен за средата на 2019 година, като в този момент той е краят на годината.
Освен периода по думите на Тодоров няма други корекции на проектите.
Хотелът ще бъде с марката Hyatt Regency, който е измежду трите високи марки на американската верига и най-популярната в Европа. Той ще е на седем етажа. В него ще има 190 стаи и жилища, два ресторанта, SPA център с басейн, огромен конферентен център с 600 квадрата бална зала, още 5 по-малки зали, два бара, един от които на покрива с панорама към планината и центъра.

Море за огромни
През тази пролет " Тера тур сервиз " приключи още една своя инвестиция - хотелът единствено за огромни на Слънчев бряг, който към този момент работи. Става въпрос за петзвездния RIU Palace Sunny Beach. Той е комшия с другия хотел на компанията на това място - RIU Helios Paradise, който беше открит през 2015 година след инвестиция от 100 млн. лева, като там преди години се намира тогавашния белодробен санаториум сред Слънчев бряг и Свети Влас. Всъщност в зоната би трябвало да има и трети хотел, или най-малко такива бяха изначалните проекти, само че строителството беше обвързано с търсенето, като не е изключено в допълнение контрактуваното финансиране да отиде за това.
Най-новият хотел RIU Palace Sunny Beach се намира на първа линия на плажа, разполага с над 330 стаи и жилища, открити и закрити басейни, няколко заведения, СПА център, спортни уреди. Инвестицията в него беше оповестена в размер на 56 млн. лева
Различното при него e, че е един от дребното на българското Черноморие, които се нареждат в сегмента adults only, като нишата с резервираната територия за хора 18+ години пораства в последните години. Единственият различен огромен обект все още по Черноморието, който работи на този принцип, е " Грифид Метропол " в Златни пясъци, част от веригата " Грифид " на Григор Фиданов. В него се одобряват посетители от 16 години нагоре. Лъчезар Тодоров разяснява, че сегментът с хотели за възрастни е вторият най-популярен след този за фамилни почивки, в който пък е позициониран прилежащият хотел на сдружението - RIU Helios Paradise.
Морският хотелиерски бизнес на Златев стартира през 2002 година, като на мястото на остарялата почивна база на Строителни войски и сержантските стаи в Обзор се появява Helios Beach (през 2003 година е брандиран с марката RIU). Пак в Обзор Златев има и още един нов и по-голям хотел - RIU Helios Bay. Третият от групата - RIU Helios, се намира в Слънчев бряг, като под марката е и комплексът в Правец.
Доскоро единствено " Тера тур сервиз " работеше с марката RIU в България, като под марката към този момент е и хотел " Астория " в Златни пясъци. Проектът за префасонирането на признака на соца е на една от най-големите строителни компании - " Хидрострой " на Велико Желев, в партньорство с варненския предприемач Милен Райков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР