© Kyodo Вниманието през уикенда бе насочено към Япония, която

...
© Kyodo Вниманието през уикенда бе насочено към Япония, която
Коментари Харесай

Уикенд новини: Мощен тайфун опустоши Япония, Турция засилва офанзивата срещу кюрдите

© Kyodo Вниманието през уикенда бе ориентирано към Япония, която бе връхлетяна от най-мощния ураган от десетилетия насам, както и към продължаващата акция на Турция против кюрдите в Северна Сирия. Анкара продължава офанзивата си по пречистване на района макар предизвестията за наказания, а преди дни Ердоган загатна, че в случай че Европа го счита за окупатор, той може да пусне над 3 млн. бежанци към континента.

Темата разяснява и министър председателят Борисов, който през уикенда бе на обиколка в страната в избирателен дух - в Малко Търново и след това Стара Загора, преди да замине на посещаване в Йордания. Според него дипломацията е по-важна от силовите дейности, тъй като в случай че Турция " нахвърлят ей по този начин дами и деца по оградата, какво ще вършим ". Все отново той сподели, че с Турция имаме ясна спогодба за бежанците, която Анкара съблюдава, и миграционният напън в този момент у нас е нулев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Иначе България остава необичайно притихнала в предизборния интервал, а значими вести през уикенда от страната липсваха.

В Полша се организират парламентарни избори през днешния ден, които обаче не крият конспирация - успеха на ръководещите националисти на Качински е по-скоро сигурна. По-спорни са локалните избори в Унгария, като там огромната борба е за столицата Будапеща, която лявата съпротива се надява да завоюва за пръв път от десетилетие против консервативната " Фидес " на Виктор Орбан.

Уикендът донесе и доста спортни страсти. В прелестното слънчево време в неделя се организира софийският маратон, а участниците в него бяха въодушевени от невероятното достижение на кениеца Елиуд Кипчоге ден по-рано, който изтича във Виена маратонското разстояние за под 2 часа. Руснакът Даниил Медведев пък завоюва финала на " Мастърс " шампионата в Шанхай, откакто разруши Александър Зверев.

Неделята сервира и една тъжна вест. Експериментаторът в джаз музиката и най-продаван български композитор в света Милчо Левиев умря на 81-годишна възраст след тежко боледуване в болница в Солун.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Важните вести от почивните дни в три фрази

Супермощният ураган " Хагибис " опустоши елементи на Япония и взе жертви

Япония беше връхлетяна в събота от най-мощния ураган от 60 години насам - " Хагибис ", като естественото злополучие, движещо се със скорост 225 км/ч, лиши живота на най-малко 18 души , а съгласно някои сведения жертвите са и повече. Много региони на страната са под вода , наранени са жилищни квартали и инфраструктура, тук-там е прекратено електрозахранването, като съвсем половин милион души останаха без ток, а над 7 млн. души бяха принудени да изоставен домовете си . Държавата активизира близо 27 хиляди военни и избавителни групи , които да се включат в интервенциите по избавление на хора от потърпевшите региони.

Турция ускорява офанзивата си в Сирия макар заканите за наказания

Турция ускори военната си атака в два сирийски погранични града в неделя макар интернационалните апели да приключи продължаващата пети ден интервенция против кюрдите . Редица европейски страни стопираха износа на оръжие за Турция, като въпросът за оръжейно ембарго на Европейски Съюз по отношение на Анкара съгласно източници на Bloomberg ще бъде разискван на срещата на водачите на Европейски Съюз идната седмица, Съединени американски щати заплашиха също с невиждани ограничения, а кюрдски организации оповестиха, че офанзивата е задействала терористичната организация " Ислямска страна " в района . Анкара стартира бомбардировките в Северна Сирия след " зелена светлина " от Доналд Тръмп с претекст почистване на региона от терористични групировки и кюрдската милиция, за да настани там милионите сирийски бежанци . Жертвите на спора към този момент са сред 250 и 500.

Гръцката черква стана първата, признала автокефалността на украинската

Светият синод на Гръцката православна черква направи смела стъпка в събота, като първа публично призна автокефалността на Украинската православна черква по искане на Вселенската патриаршия . Решението идва, откакто преди година Киев изиска да има самостоятелна от Москва православна и приета черква , а Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул декрета за автокефалия на Украинската православна черква, което пък докара до спиране на връзките с Руската православна черква . Въпросът със статута на украинската черква заплашва да разцепи православния свят и внася доста напрежение и измежду българската черква, която обичайно е под въздействието на Руската черква.

СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

Маратон за под 2 часа


[Reuters]
Световният рекордьор в маратона Елиуд Кипчоге съумя да реализира това, което нито един спортист в света в никакъв случай не е правил и което се считаше за достижение отвън човешките благоприятни условия сега - изтича маратонската отдалеченост от 42.195 км във Виена за по-малко от два часа: 1:59:40,2 ч. Това бе вторият опит на кениеца да мине границата от два часа. През 2017 година той остана едвам на 25 секунди от нея в предизвикването, проведено от Nike. Toзи път планът e на химическата компания Ineos - The 1.59 Challenge, и целеше да преобърне визиите за невъзможното. Резултатът няма да бъде записан като връх, тъй като тичането бе планувано, тъй че да бъдат обезпечени най-хубавите условия. Въпреки това достижението е повратен миг в историята на спорта и на науката, след който се чака да паднат доста психически бариери.

СЪБИТИЯТА, КОИТО ЩЕ СЛЕДИМ ИДНАТА СЕДМИЦА

Ще има ли въпреки всичко договорка за Brexit

Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз на 31 октомври, а основната среща на европейските водачи ще се организира на 17–18 октомври. Тя е възприемана като последния късмет за двете страни в договарянията да си свидлив ръцете за съглашение за " развода ".

По-рано през седмицата водещи представители на Европейски Съюз обявиха, че няма огромни шансове за Brexit със договорка, само че в четвъртък английският министър председател Борис Джонсън и ирландският му сътрудник Лио Варадкар организираха диалози, които описаха като " доста позитивни и обещаващи ".

Междувременно пък може и да се появят спомагателни затруднения, откакто първият министър на Шотландия Никола Стърджън съобщи по време на есенната конференция на Шотландската национална партия в Абърдийн в неделя, че задвижването на нов референдум за самостоятелност е " въпрос на седмици ".

Европейски Съюз взема решение за договарянията за участие със Северна Македония и Албания

Нa 15 oктoмври EС щe oбcъди зaпoчвaнeто нa прeгoвoри за участие cъc Ceвeрнa Мaкeдoния и Aлбaния. Според информация на Reuters Cкoпиe щe пoлучи зeлeнa cвeтлинa, нo зa Тирaнa нe e ясно.

Над дeceт члeнки нa EC желаят зaпoчвaнe нa договарянията поради опасения за въздействието на Русия, Китай и Турция в рeгиoнa. По-рано немският парламент гласоподава в поддръжка на процеса, след което леко прoмени пoзициятa cи, т.е. EC да зaпoчне прeгoвoри cъc Ceвeрнa Мaкeдoния, нo да няма кoнкрeтнa дaтa за Aлбaния.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Джейн Фонда в белезници


[Reuters]
Актрисата Джейн Фонда бе арестувана пред Капитолия във Вашингтон, до момента в който протестираше спокойно против климатичните промени. Полицаи сложиха белезници на 81-годишната актриса и я водиха до полицейски автомобил. Фонда бе измежду 16-те души, задържани за присъединяване в противозаконен митинг. Тя бе освободена няколко часа по-късно. Преди да бъде арестувана, Фонда произнесе тирада, в която назова климатичните промени " групова рецесия, която изисква групови дейности в този момент ".

OUT_OF_OFFICE

Ден на Аржентина
14.10

Посолството на Република Аржентина в България ни кани на Деня на Аржентина, отдаден на културата и традициите, в това число кулинарните, на тази красива южноамериканска страна. Презентацията им включва дегустация на аржентински виновност и деликатеси, музика, показване на книги и забавни туристически обекти.
В Градската градина сред 16 и 20 ч., вход свободен.

Поп просвета
15.10

" Космически мотори " е тематиката на следващата забавна лекция, проведена от Ratio. Космосът е последната бариера, разделяща безкрайното човешко любознание и безкрайната Вселена. Защо още не сме я покорили, макар че извеждаме в орбита първия неестествен сателит още през 1957 година? Защо към момента не можем да прекосяваме тази бариера с лекост? Отговорът се крие точно в галактическите мотори (или неналичието им). За всичко това ще опише инженер-физик Стоил Иванов от СУ " Св. Климент Охридски ".
Входът е безвъзмезден, а мястото е клуб City Stage в подлеза на НДК, от 19:00 ч

Bacchus FishFest
19 - 20.10

Второто издание на единствения по рода си рибен фестивал в София - " Бакхус FishFest ", идва с доста вкусни оферти, тъй че подготвяйте се занапред! Освен многообразие от прясна риба и морски блага, ще ви чакат и деликатеси и кулинарни изкушения, приготвени на място от топ готвачи, селекция прелестни питиета и доста музика и въодушевление.
Под навеса на реновирания пазар " Ситняково ", входни билети на място или в bilet.bg.

Наука с идея
19.10

" Science Bricks: Наука с идея " е името на първото научно-популярно събитие, което MediaBricks.bg провежда. На една сцена ще излязат учени, комуникатори на науката и учители, а задачата на събитието е да поддържа децата на пътя им към нови научни триумфи. Темите на форума са повече от забавни: Дали Вселената е толкоз " спокойна ", колкото наподобява, какви материали ни трябват, с цел да покоряваме Космоса, за какво са значими проучванията на Антарктида и така нататък Пълна информация за събитието тук.
В " София тех парк ", конгрес " Джон Атанасов ", от 10:00 ч. Билети - 15 лева, за възпитаници и студенти - 10 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР