© Kevin Lamarque Още по темата Македония очаква покана за

...
© Kevin Lamarque Още по темата Македония очаква покана за
Коментари Харесай

Тръмп: Германия е заложник на Русия

© Kevin Lamarque Още по тематиката
Македония чака покана за договаряния за участие в НАТО

Условието ще бъде завършване на контракта с Гърция за името на страната
11 юли 2018
От какво се тормозят европейците за срещата Тръмп - Путин

Руският президент може да открие по този начин чаканата опция да вбие чеп в западния съюз
10 юли 2018
Военното " прасе-касичка "

Съединени американски щати все по-свирепо притискат европейските си съдружници да поемат възходящ дял от разноските за въоръжени сили
6 юли 2018 Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предстоящо стартира през днешния ден остра словесна офанзива против Германия минути преди формалното начало на лидерската среща на НАТО в Брюксел. През последните седмици от американската администрация неколкократно намекнаха, че може да се стигне до евакуиране на 35-хилядния американски боен контингент в Германия, в случай че държавното управление на канцлера Ангела Меркел не извърши уговорките от срещата на НАТО през 2014 година в Уелс и не усили поетапно военния си бюджет до 2% от Брутният вътрешен продукт.

Зависимост от Москва

По време на работната закуска с генералния секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг тази заран американският държавен глава разгласи администрацията в Берлин, че е " пленник на Русия ", защото закупува огромна част от енергийните си запаси от Москва. В частност Тръмп има поради построяването на газопровода Северен поток 2, който минава през Балтийско море, заобикаля всички директни страни в Източна Европа и свързва непосредствено Германия и Русия.

" Много е тъжно, когато Германия подписва големи покупко-продажби за петрол и газ с Русия... От нас се чака да я пазим от Русия, а Германия отива и заплаща на Русия милиарди долари. Смятам, че това е доста неправилно ", разгласи щатският президент по време на диалога със Столтенберг. И няколко пъти повтори: " Германия е тотални следена от Русия ", добавяйки, че след градежа на новия газопровод 60-70% от енергийните доставки за страната ще се управляват от Москва. Тръмп означи също, че някогашен немски канцлер (социалистът Герхард Шроьдер – бел. ред.) е в управлението на компанията, която ще доставя газа, имайки поради " Газпром ".

Лек прогрес във финансирането

" По време на срещата ще обсъждаме доста значими неща и измежду тях са разноските за защита. Съгласен съм с вас, че съдружниците би трябвало да влагат в това повече средства. Добрата вест е, че те към този момент започнаха да го вършат и това е най-голямото нарастване от генерации насам ", разяснява генералният секретар на НАТО по време на срещата с Тръмп. Той се опита да предразположи своя събеседник, добавяйки, че всичко това се е случило през последната година и поради водачеството на американския президент президент и " поради ясното му обръщение ". Столтенберг твърди също по този начин, че вследствие на променените капиталови стратегии на страните НАТО ще получи спомагателен бюджет за защита в размер на 266 милиарда $ до 2024 година

Тръмп обаче явно вижда нещата по друг метод. " Смятам, че всичко това е доста неприятно за НАТО, не мисля, че би трябвало да се случва и считам, че би трябвало да приказваме с Германия. Отгоре на всичко Германия заплаща малко над 1% от Брутният вътрешен продукт за защита, до момента в който Съединени американски щати дават към 4.2% от много по-голям Брутният вътрешен продукт, което е неправилно. Защитаваме Германия, пазиме Франция, пазиме всички и плащаме доста пари за това ", разяснява американският президент. И на аргумента на Столтенберг, че " мощен НАТО е добър освен за Европа, само че и за Съединени американски щати ", отвърна: " Как може да бъдеш по-силен, когато една от страните получава силата си от оня, от който се готвиш да се защитаваш? ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР