© Капитал Членството в ЕС не е само облаги Бартош

...
© Капитал Членството в ЕС не е само облаги Бартош
Коментари Харесай

Мнения Daily - Всяка съдебна система в ЕС засяга Общността

© Капитал Членството в Европейски Съюз не е единствено облаги

Бартош Дудек в коментар за " Дойче веле "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това е към този момент второто, и евентуално не последното, мнение на съдиите в Люксембург във връзка с полската правосъдна промяна. Още през юни те оповестиха за нелегално понижаването на пенсионната възрас на съдиите във Върховния съд на страната. А в този момент става дума за същата мярка във всички останали полски съдилища.

Обект на рецензиите на Европейския съд са най-много две клаузи в признатия през 2017 година закон, с който ръководещото национал-консервативно болшинство понижи възрастта за пенсиониране на съдиите, като остави правото да се поизнася по изключенията от закона на министъра на правораздаването на Полша, който по едно и също време е и основен прокурор. Дотогава съдиите можеха сами да вземат решение дали да продължат да работят и след навършването на постоянна пенсионна възраст - най-вече до 70 години. Единствената причина за това бе даването на здравно удостоверение за положително здраве.

Европейската комисия (ЕК) постанови, че решението за оставане на работа по линия само на мнението на министъра на правораздаването съставлява нарушаване на независимостта на магистратите и внесе внесе съответната тъжба в Европейския съд. Именно под натиска на Европейска комисия Варшава промени клаузата още напролет на 2018-а година, само че Брюксел не отдръпна станалата в това време непотребна тъжба. И с цялостно съображение, тъй като сигнал трябваше да бъде изпратен освен към Полша, а и към целия Европейски съюз.

Този сигнал е пределно явен: самостоятелните съдии са една от основните полезности на Европейски Съюз, а съблюдаването и отбраната на тази самостоятелност е обвързване на всички европейски институции. Нещо повече: съдиите в държавите-членки са в същото време съдии в работа на Европа, защото със своите решения те ползват и правото на Европейски Съюз. Затова разпоредбите по устройството на правосъдната система на национално ниво засягат и цялата Общност.За тази изясненост, която може да бъде наречена историческа, по абсурден метод би трябвало да се благодари точно на това полско държавно управление, което се опита - с всеобхватната си правна промяна - да погребе независимостта на правораздаването. Но би било неправилно да се мисли, че в тази ситуация става дума единствено за порицаване на национал-консервативното държавно управление във Варшава.

Решението е предизвестие към всички държавни управления в Европейски Съюз, освен тези в Източна Европа. Тъй като опитите на политиците да подчинят правораздаването, а на доста места и медиите, никога не се лимитират единствено в тези географски граници. Тази заплаха би трябвало постоянно и на всички места да бъде вземана насериозно, а съществуващите права - да бъдат съответно отстоявани.Това решение на Европейския съд за следващ път демонстрира, че който желае да е част от елитния европейски клуб би трябвало да съблюдава разпоредбите, залегнали в европейските контракти. Членството в Европейски Съюз не би трябвало да се схваща единствено като прилагане на облаги. Това е централното обръщение от решението на съдиите в Люксембург.

Съюзът на съдиите към президента: Не подписвайте указа за основния прокурор

От отворено писмо на Съюз на съдиите в България към президента Румен Радев

Макар съвещанието да продължи 10 часа, изборът на основен прокурор официално беше обществен, само че не и транспарантен. В хода на разискването основният прокурор Сотир Цацаров съобщи недвусмислено, че решенията кой да бъде определен за основен прокурор и ръководители на двете висши съдилища до момента са били вземани в други две здания, а не от самия Висш правосъден съвет. Подобно изявление в правовата страна изисква незабавна реакция от способените държавни органи, тъй като съдържа изказвания за рискова замяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в правосъдната власт, от които в забележителна степен зависи образа й пред жителите.

Още повече изявлението разсънва паника в подтекста на обществено обявени изказвания от някогашни ръководители на областен и апелативен съд, че техният избор също е бил е резултат на затулен асортимент от лица отвън правосъдната власт преди формалната процедура. Вместо изказванията да бъдат тествани преди пускане на процедурата за основен прокурор, с цел да се изключи всевъзможен риск откомпрометиране на правосъдните институции, който всъщност е риск и против националната сигурност, бездействието на кадровия орган на правосъдната власт се задълбочи с неналичието на реакция на думите на господин Цацаров.

В резултат – нито съдиите,прокурорите и следователите, нито българските жители получиха прозрачнаинформация по кое време, по какъв начин и от кого се сортират ръководителите на съдилища иръководители на прокуратури. Подобно безмълвие на Висшия правосъден съвет е нетърпимо, тъй като при започване на мандата на предходния основен прокурор доби необятна гласност информацията, че той е бил " определен " от ръководещата партия (т. нар.скандал с репликата на административния началник на Софийската градскапрокуратура към политически водач и минстър-председател " Ти си го избра " ).

Процедурата не беше годна да сътвори разбиране и за това, че определеният единствен претендент има онази професионална подготвеност, която надвишава всекидневно изискуемите умения за работа по делата, нужна за дефиниране на задачите нанаказателната политика на страната, за извеждане на ясни и обективни високи критерии за оценка на прокурорите и кариерното им израстване по отношение на показаните от тях резултати и качества за одобряване на справедливия развой, за отбрана на самостоятелните права и за смяна на институционалната просвета в дух напрофесионална самостоятелност, липса на боязън и поддръжка на всеки прокурор да покачва своята подготовка и да се самоусъвършенства в публичен интерес.

Поради това ви призоваваме, уважаеми господин президент, изхождайки отвисокия престиж, с който се употребява вашата институция – единствената, която е овластена вследствие на директен мажоритарен избор от всички български жители,oлицeтвopявa eдинcтвoтo нa нaциятa и е въpxoвeн apбитъp мeждy ypeдeнитe c ĸoнcтитyциятa зaĸoнoдaтeлнa, изпълнитeлнa и cъдeбнa влacт, да предприемете дейности за продължение на конституционната промяна на модела на прокуратурата и да откажете на съображение член 129, алинея 2 от Закона за правосъдната власт да подпишете указза назначение на оферти ви от Пленума на Висшия правосъден съвет претендент заглавен прокурор.

Може да се окаже, че няма доста искащи за ръководител на КПКОНПИ

Атанас Славов, конституционалист и специалист в Антикорупционния фонд, пред БНР

Не мога да допускам дали ще има номинации, само че е допустимо да възникне проблем с избора на ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и конфискацията на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) по най-малко по две аргументи. В последния си отчет Европейската комисия, в границите на Механизма за съдействие и оценка, изключително насочи вниманието към статута на комисията и неналичието на гаранции за нейната самостоятелност - поради метода, по който се избират ръководителят и членовете й.

На второ място е създалата се цялостна социална реакция към активността на антикорупционната комисия - разнообразни противоречиви производства, противоречиви решения, селективният метод. Наистина може да се окаже, че няма доста искащи да седнат на горещия стол на ръководителя, имайки поради по какъв начин той (Пламен Георгиев – бел. Ред.) напусна комисията в предходните месеци.

Няма и гаранция, че сходен скандал не може да се повтори още веднъж. Причината е неналичието на опция идващият ръководител – той единствено би трябвало да даде декларация за имотното си положение. Щом законът е планувал претендентите да подават заявления на стадия на конкурсната процедура, най-малкото комисията в Народното събрание, която преглежда кандидатурите и прави чуването, би трябвало да има пълномощие да извърши инспекция и да потърси подпомагане от съответните държавни институции. Иначе би било безсмислено да се подават едни заявления просто да са за сведение.

Големият проблем е, че експертите с потвърден професионален престиж рядко се съгласяват да вземат участие в една процедура, която изначално е политически детерминирана, тъй че аз допускам в действителност, че ще са претенденти, които ние познаваме от общественото им присъединяване, от заемането на разнообразни постове. Дори да се търси някакъв самостоятелен специалист, който се съгласи да бъде номиниран, подложен при тези условия можем да сме очевидци на развиване в жанр " комисията Златанов " или, което се случи в този момент с господин Георгиев.Паралелно с избора в антикорупционната комисия следващата година ще стартира избор на Инспекторат към Висшия правосъден съвет, който във връзка с магистратите има функционалностите, които има КПКОНПИ във връзка с всички останали - т.е. инспекции на имуществени заявления, инспекции за спор на ползи. Да бъде основен контрольор в Инспектората е доста по-подходящ за господин Цацаров пост, в сравнение с да е ръководител на Антикорупционната комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР