© Kai Pfaffenbach Още по темата Вечерни новини: Защо прокуратурата

...
© Kai Pfaffenbach Още по темата Вечерни новини: Защо прокуратурата
Коментари Харесай

"Вечерни новини": ЕК предложи помощ срещу реформи за въвеждане на еврото; Лихвите ще се вдигнат по-осезаемо през 2019 г.

© Kai Pfaffenbach Още по тематиката
Вечерни вести: Защо прокуратурата влиза в болниците; Европейски Съюз одобри черен лист на 17 данъчни убежища

И още: Oнлайн карта на мръсния въздух в България; Симпатизанти на Саакашвили го избавиха от арест
5 дек 2017
Вечерни вести: Европейска комисия отново насърчи България за чакалнята за еврозоната; Ирландия и Англия се споразумяха за границата след Brexit

И още: Властта даде заден ход за царските имоти; Венецуела основава лична криптовалута Petro
4 дек 2017
Вечерни вести: По-важното от уикенда и през новата седмица

Две организации покачиха кредитния рейтинг на България; Данъчният пакет на Тръмп беше гласуван, Еврогрупата ще разиска " задълбочаването на съюза "
3 дек 2017 За разлика от вторник, който протече безшумно и без вътрешни кавги, в сряда страната се разтресе. По-долу може да видите единствено тези вести от бурния ден, които има смисъл да се проследят.
Денят стартира с режисиран " митинг " на чиновници на Пеевски, изпратени да заглушат абсурда с разкритията на турските спецслужби, пратени на Интерпол, че Булгартабак е главен източник на контрабандни цигари на турския пазар. Последваха обвинявания на шефа на Бюрото за надзор върху СРС Бойко Рашков в Народното събрание за всеобщи нарушавания при подслушване и следене на български жители, спорът сред Бюрото, прокуратурата и ДАНС стана още по-видим, а ръководителят правната комисия Данаил Кирилов си разреши непосредствено да заплаши Рашков от парламентарната естрада, че няма да дочака втори мандат. Междувременно прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет избра за началник на следствието Борислав Сарафов, против който проверяващи заведоха каузи, че ги заплашвал и обиждал.
Вълнуващи събития имаше освен в България. Очаква се американският президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и по този начин да сътвори още един източник на напрежение в така и така размирният Близък Изток.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Европейска комисия предложи помощ против промени за страни, които желаят да одобряват еврото

Страните от Европейски Съюз като България, които желаят да одобряват еврото, ще получат теническа и финансова помощ за промени. Това стана ясно при представянето в Брюксел на пакета от ограничения за по-дълбока икономическа интеграция на еврозоната. Целта на проекта е валутният съюз да стане по-устойчив на бъдещи рецесии. Предложенията на Европейска комисия ще станат част от полемиката на водачите на еврозоната за посоката на интеграция на валутния съюз на среща на 15 декември.

Важното обръщение за страни като България, които имат предпочитание да одобряват еврото е, че Еврокомисията е позитивно настроена за сходен вид диалози и е подготвена да окаже помощ. Все отново би трябвало да се има поради, че решителен фактор кой да бъде поканен в ERM II (т. нар. чакалня на еврозоната) е на страните членки и на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Служители на Пеевски от " Булгартабак " бяха изпратени на митинг пред " Капитал " и " Дневник "

Служители на " Булгартабак " от Благоевград, екипирани с идентични вувузели и тениски, бяха доведени на митинг в София, с цел да " защитят работните си места, застрашени от изявления и обществени изказвания на политици ". Част от тях бяха изпратени да показват пред редакцията на " Капитал " и " Дневник ", както и пред офиса на партия " Да! България " на Христо Иванов. Те отказваха да беседват с медиите и носеха еднотипни табели с надпис " Ние не сме контрабандисти ", както и с обиди против " Икономедиа ", Иво Прокопиев и Христо Иванов.

Демонстрацията бе предшествана от плакатна война против Иванов и Прокопиев, както и от остри изявления против тях в медиите, близки до Делян Пеевски. Тя е инспирирана от медийните изявления за отчета на турската работа за битка с проведената престъпност и контрабандата, в който се споделя, че българският тютюнев холдинг създава главната част от контрабандните цигари на пазара в Турция. Докладът е изпратен в Интерпол, а за това писаха " Капитал " и " Дневник ". Миналата седмица от партията на Христо Иванов внесоха публични въпроси до ОЛАФ, прокуратурата и Народното събрание, свързани с информацията.

Покачването на лихвите ще стартира по-осезателно през 2019 година

Покачването на лихвите ще стартира по-осезателно след една година, предвижда шефът на Българска народна банка Димитър Радев на гала във връзка празника на банкерите - 6 декември. " Това няма да стане незабавно. Процесът се чака да бъде равномерен и да стартира по-осезателно през 2019 година ", уточни той.

Очакванията са свързани с началото на края на политиката на евтините пари от централните банки. По-високи лихви ще са добре пристигнали за спестителите, които сега получават нулева рентабилност от депозитите си, само че ще оскъпи заемите. В световен проект централните банки са уверени, че стопанските системи са постигнали резистентност и покачване на лихвите няма да докара до изстудяване на растежа.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Жените, повели акцията #MeToo за откриване на случаите на полов тормоз, са избрани за " Личност на годината " в авторитетната ранглиста на американското списание Time. " Нарушителите на тишината " - всички, поискали да опишат историите, в които са ставали жертви на принуждение и ексуален тормоз - са постоянно свързани с акцията #MeToo, подхваната с хаштага в обществените мрежи след обвиняванията против холивудския продуцент Харви Уайнстийн. Кампанията и хаштагът обаче " са единствено част от картината, само че не и цялата картина ", изяснява изданието. Три седмици след експлоадирането на абсурда с Уайнстийн, хаштагът #MeToo заля обществените мрежи с апели към жертвите на полов тормоз и принуждение да опишат историите си, с цел да дадат на непознатите и невярващите визия за мащаба на казуса.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Русия стана първата страна, изхвърлена от присъединяване в олимпиада

Решението на Международния олимпийски комитет от вторник вечер да в профил Русия от публично присъединяване в Олимпиадата в Пьончан, Южна Корея през 2018 година поради допингов скандал е невиждано. То бе и съпроводено с голям брой обособени санкции - от заледяване участието на Руския олимпийски комитет до затваряне на всички олимпийски събития и надпревари за висши ръководители на съветския спорт. Решението по какъв начин ще постъпят съветските спортни федерации е планувано за 12 декември, само че още в сряда президентът Владимир Путин съобщи, че спортистите няма да бъдат спирани от самостоятелно присъединяване.

Решението на МОК слага в неизгодна обстановка - най-малкото психически, някои от най-силните зимни спортисти в света. Освен това се повдигат въпроси дали не се ползва двоен стандарт в интерес на спортисти от Запада или Китай. Ударът по репутацията на страната е сериозен, само че във вътрешен проект резултатът ще е противоположен - на сближение на нацията към Путин. Вероятно неслучайно в сряда той разгласи публично, че ще се кандидатира за нов мандат, продължаващ до 2024г. Пропагандата на Кремъл получи още един мотив да тръби, че Русия е обкръжена от неприятели и завистници.

Грешката на Тръмп да разгласи Йерусалим за столица на Израел

Новината, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще признае Йерусалим за столица на Израел, бе посрещната с остри рецензии от арабските и мюсюлмански страни в района, както и от европейските сътрудници на Съединени американски щати Франция и Англия. Палестинският представител във Англия Мануел Хасасиян съобщи пред BBC, че смяната ще е " смъртоносна целувка " за мирния развой, ориентиран към основаване на две страни, и че този жест би бил равностоен на оповестяване на война.

Йерусалим е заветен за евреите, мюсюлманите и християните и статутът му е неизменима част от спора по тези земи. През 1948 година градът бe разграничен, а през 1967 година Израел анексира източната му част – ход, който не получи утвърждението на интернационалната общественост. Посолствата на всички други страни се намират в Тел Авив. Позицията на всички досегашни американски президенти е била, че статутът му би трябвало да бъде част от договарянията за решение на спора.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Очаквано досегашният зам.- основен прокурор Борислав Сарафов бе определен от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за шеф на Националната следствена работа. Изборът бе единомислещ, макар че няколко грозни абсурда за напън върху следователи и дознатели през последните две години бяха свързани тъкмо с неговото име. Със Сарафов се свързват и някои скандални процеси като да вземем за пример делото " Костинброд ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР