© Kai Pfaffenbach Още по темата България гледа към Шенген

...
© Kai Pfaffenbach Още по темата България гледа към Шенген
Коментари Харесай

Лоши новини за българската кандидатура за еврото

© Kai Pfaffenbach Още по тематиката
България гледа към Шенген и еврозоната, сподели Борисов в европарламента
от Дневник,3 юли 2018
Борисов: Кандидатстваме за Банковия съюз, единствено в случай че е дружно с влизане в ERM II (обновена)

Лидерите на страните от еврозоната са изразили подкпрепа за обвързване на двете процедури, само че за това няма нищо документално и гаранттирано
29 юни 2018 " От моя позиция виждам някои основни детайли в региона на стабилността, които първо би трябвало да бъдат позволени ", сподели австрийският финансов министър Хартвиг Люгер във връзка кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната (ERM 2) и Банковия съюз. Българската кандидатура ще бъде показана на съвещание на Еврогрупата (срещата на финансовите министри на страните от еврозоната) на 12 юли. Засега обаче от изказванията на министри и премиера Бойко Борисов не излиза наяве какво тъкмо ще бъде показано – единствено планове или публични документи за кандидатстване.

Люгер, чиято страна пое от България председателството на Съвета на Европейски Съюз, в действителност е един от последователите на влизането на страната в еврозоната. Източници от австрийското държавно управление изясняват дипломатичното му не със съпротивата на няколко други страни членки и ЕЦБ, които не са съгласни България да се причисли към единната европейска валута. Те показват слабостта на банковия контрол, към момента слабата действителна конвергеция на страната, неефективността на институциите и незадоволителната самостоятелност на Българска народна банка като съществени спънки пред приемането на България в чакалнята на еврозната.

Намерението " за подаване на документи " беше оповестено от премиера Борисов на 28 юни в Брюксел. Тогава той посочи, че София няма да подава кандидатурата си в случай че не получи заричане, че влизането на страната в Банковия съюз (който трансферира надзора на българските банки на Европейската централна банка) ще е обвързано с приемането й в ERM 2.

Преди няколко месеца стана ясно, че ЕЦБ и няколко страни членки, отпред с Франция, упорстват България първо да влезе в Банковия съюз, с цел да се усъвършенства финансовия контрол, а едвам по-късно страната да бъде позволена до чакалнята на еврозоната. Кабинетът обаче се тормози, че условието за Банковия съюз е метод София да бъде отлагана за еврозоната. Затова и упорства в деня, в който България влезе публично в Банковия съюз, за нея да бъдат отворени и вратите на еврозоната.

Правителството се надяваше положителното усещане от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в последните шест месеца да преобърне настроенията в интерес на България, само че явно това не се случва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР