© Георги Кожухаров Срокът, в който търговците на дребно с

...
© Георги Кожухаров Срокът, в който търговците на дребно с
Коментари Харесай

Търговците с горива ще получат нова отсрочка за подробните касовите бележки

© Георги Кожухаров Срокът, в който търговците на дребно с горива би трябвало да стартират да издават касови бележки с покупна стойност (т.е. да стартират да демонстрират брутния си марж), евентуално още веднъж ще бъде продължен. Това излиза наяве от оповестена на уеб страницата на Министерството на финансите информация за резултатите от публичните съвещания по последните промени в печалната Наредба Н-18 (позната като наредбата за касовите апарати).

Повечето оферти на бизнеса не са утвърдени. Едно от дребното получили зелена светлина, е удължение на периода, в който софтуерът за ръководство на продажбите (СУПТО) може да се записва в Национална агенция за приходите от производители или разпространители. Той става 1 януари 2020 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Без резултат за потребителя

Срокът, в който търговците на дребно с горива трябваше да създадат нужните промени и да стартират да показват данни за размера на Данък добавена стойност, данък, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова записка, към този момент беше продължен с шест месеца до октомври 2019 година От Българската петролна и газова асоциация обаче оповестиха, че са изпратили писмо до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер, в което показват, че сходна информация съставлява комерсиална загадка, която е предпазена от европейското законодателство. Според тях условията за изтъкване на " покупна стойност " на касовите бележки водят до нарушение на конкуренцията и са опасност за европейския общностен пазар.

Първоначално новите касови бележки трябваше да се появят от 1 април с концепция на тях да се отпечатва информация за размера на Данък добавена стойност, акциза, продажната цена на горивото без косвените налози (нето стойност) и покупна цена на горивото без данък и без Данък добавена стойност (покупна стойност), т.е. някакъв тип брутен марж. Информацията би трябвало да бъде изписвана на обособени редове по типове гориво.

Идеята пристигна през есента на 2018 година и беше стартирана от финансовия министър Владислав Горанов като опит на ръководещите да тушират публичното напрежение поради високите цени на горивата в този миг. Още тогава обаче от петролния бранш разясниха, че изгодата от новото условие е противоречива - разликата сред покупна и продажна цена на горивото не съставлява комерсиална надценка, защото в нея се включват и разноските по наем/изграждане на обектите, заплати на личния състав, дължими локални налози и така нататък И до момента в който при дребните самостоятелни бензиностанции тази разлика ще е по-реална, при фирмите, които с изключение на ритейл бизнес имат и търговец на едро, както и преработвател, тя ще е по-скоро декларативна.

Въпросите на бизнеса са повече от отговорите

В същото време от направените мнения и оферти към последните промени в Наредба Н-18, с които се удължават периодите за компаниите, ползващи СУПТО (системи за ръководство на продажбите) ясно проличава какъв брой раздразнителен е бизнесът от неразбираемите условия, наложени с Наредба Н-18. Например могат да се видят мнения като този: " Защо Испания е по-успешна от България? Може би тъй като в Испания няма толкоз глупави закони, които вредят на бизнеса? "

Други мнения са по-конструктивни. " За страдание удължаването на периода за влизане в действие на измененията в Наредба Н-18 и предвижданите промени не вземат решение проблемите, свързани с използването й, изключително за организации, които употребяват ERP системи. Предвижданите промени засягат единствено междинни и огромни предприятия и то с размер на заплащания по продажби в брой до 5% от чистите доходи. Всички останали предприятия ще продължат да имат усложнения в комерсиалната си активност, когато статусът на фискалните устройства блокира интервенциите по пускане и привършване на продажби ", се показва в едно от предложенията.

От Асоциацията на месопреработвателите също показват, че " планът на Министерството на финансите за промени в Наредба Н-18 от 2019 година не регистрира действителните проблеми и компликации – механически, финансови и оперативни, пред които е изправен бизнесът в опита си да приложи и извърши условията на Наредбата, а удължаването на периода единствено отсрочва, само че не взема решение проблемите ".

" СУПТО за компанията, в която работя, ще коства 1700 евро, 2 апарата по 660 лева, такса сервиз - годишна 168, т.е по груби сметки 4812,91.Това за дребен бизнес е огромен разход. Оборотите понижават. Проблем с намиране на личен състав. Това е действителната картина в провинцията ", се показва в различен коментар към проектопромените.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР