© Borja Suarez Най-старата туристическа компания в света Thomas Cook

...
© Borja Suarez Най-старата туристическа компания в света Thomas Cook
Коментари Харесай

Последното пътуване на Thomas Cook

© Borja Suarez Най-старата туристическа компания в света Thomas Cook разгласи банкрут при международен взрив в туризмаКрахът идва поради големия дълг, мощната конкуренция от нискотарифните самолетни компании и онлайн платформи и неприятното корпоративно ръководство.Германската TUI става едноличен хегемон на пазара на проведени ваканции, само че този бизнес е залязващ. Част от тематиката Какво следва след банкрута на " Thomas Cook "
На Томас-Куково лято

Фалитът на колоса отвори дупка от минус 200 хиляди туристи годишно по Черноморието и остави неплатена сметка от 60 млн. лева

Томас Кук е считан от мнозина за пионера на днешната туристическа промишленост. Когато основава компанията си преди 178 години, концепцията на британеца е надалеч по-дребна - да предлага пътувания с влакове на английската общественост на въздържателите. Постепенно едноименната група Thomas Cook се разраства и през XXI в. към този момент е колос за милиарди със стотици дестинации, лични хотели в целия свят и едноименна самолетна компания. Краят му обаче настъпи трагично тази седмица след десетилетие на финансови проблеми, като остави стотици хиляди клиенти блокирани по света. Така цялостен водач при проведените ваканции става немската туристическа група TUI, която обаче също има своите компликации.

Краят на една епоха

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Успехът на Thomas Cook през годините се дължи на налагането на модела на пакетни екскурзии, които включват полет, настаняване и храна. Така клиентът купува всичко от едно място - физическия обект на компанията, а негова грижа е единствено да стегне багажа си. Слоганът на групата е " Don`t just book it, Thomas Сook it ". Моделът възпитава генерации британци в този вид пътувания, а след Втората международна война компанията даже е национализирана до 1972 година, с цел да се отбрани " значима част от английската обществена система ". През последните десетилетия последователно английското сдружение се разшири към други пазари, като изкупи интернационалните оператори, стотици хотели и даже сътвори лична авиофлотилия.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

За потъването няма единствено една причина, а на цялост от фактори, които най-после се оказаха съвършената стихия. И надалеч не отразява обстановката в цялата туристическа промишленост, която се радва на повишен интерес. Половината от британците, които пътуват в чужбина, го вършат с туристически организации, демонстрират данни на секторната асоциация. За тях към момента е по-евтино да купят пакетна фамилна отмора, в сравнение с да резервират всяка част настрана. Анализаторите считат, че към момента Thomas Cook и огромния съперник - TUIq могат да употребяват своя мащаб за договаряне на по-ниски цени при запазване на хотелски стаи и места в самолетите.

Един от ударите идва от онлайн платформи като Еxpedia и Skyscanner, които дават опция на пасажерите да резервират настрана полети и настаняване. Друг фактор е възходът на нискотарифните компании, които отхвърлят да продават билетите си посредством туристически сътрудници, което също " реалокира " доста клиенти. Платформи като Airbnb и booking също утежниха обстановката, предлагащи налично настаняване на всички места по света. По-рано през тази година Thomas Cook упрекна и несигурността към Brexit за слабите резервации. Не оказа помощ и топлото лято през предходната година, което накара доста британци да останат на Острова.

Преглед на оригинала

Неподготвеността на Thomas Cook да се приспособява бързо към изменящата се софтуерна среда струваше загубата на по-платежоспособни клиенти. Вместо това за нея оставаха главно по-възрастните консуматори с по-малко благоприятни условия, които обслужваше през безценен канал като магазините си на скъпи местоположения. Всичко това водеше до струпване на задължения, които в течение на времето ставаха все по-трудни за поддържане. Основна цел на интернет стопанската система е прескачането на медиаторите, които в тази ситуация са туроператорите. Например в Съединени американски щати броят на организациите в бранша е намалял от 124 000 през 2000 година до 79 000 през 2018 година, демонстрират данни на Федералното бюро за трудова статистика.

И не на последно място, а може би даже водещо по отрицателно отражение, бяха неприятните бизнес решения на мениджмънта на компанията. Thomas Cook наследи огромни задължения, когато се сплоти с конкурентната MyTravel Group през 2007 година Последваха поредност от голословни придобивания и все по-високи разноски за поддръжката на мрежата от упоменатите 560 физически обекти във Англия. Същевременно групата се задъхва и под големите разноски за ръководство на над 200 хотела и курорта с 40 000 стаи, над 110 самолета и мрежа от 21 хиляди чиновници в целия свят (виж инфографиката). Дълговете й доближиха над 1.24 милиарда паунда през първото полугодие на тази година и по последни неофициални калкулации на анализатори, представени от BBC, са 1.7 милиарда паунда сега.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Ликвидацията като решение

Сега напълно естествено на прицел е мениджмънтът на Thomas Cook. Под лупа са възнагражденията на шефовете в компанията, които от 2014 година до момента са получили 20 млн. паунда по формата на заплати и бонуси, само че пък всичко това е ставало с утвърждението на акционерите. Фокусът е най-много върху изпълнителния шеф Питър Фенкхаузър и ръководителя на борда Франк Майсман. Ще е извънредно мъчно да се потвърди предумисъл в техните дейности. Неоспоримо е обаче, че мениджмънтът не е направил задоволително през последните години, с цел да промени и преструктурира активността на групата - преди година да вземем за пример е имало опция за продажба на част от самолетите, която е щяла да понижи доста задълженията. Подобна договорка по този начин и не се случва.В момента най-големият акционер в Thomas Cook е китайският конгломерат Fosun, притежател на
курортите Club Med и на Cirque du Soleil.

Вторият по величина дял е на турския предприемач Несет Кочкар, който има туристическата група Anex Tour.
Само допреди седмици се смяташе, че компанията ще избегне разпродажба, откакто през август се съгласи на избавителна договорка. Китайският конгломерат и максимален акционер Fosun (собственик на Club Med и на Cirque du Soleil, държащ дял от 18% в Thomas Cook), който искаше да наложи марката и модела Thomas Cook в Азия, се контракти с кредиторите на компанията да обезпечат финансова инжекция в размер на 900 млн. паунда. Така той щеше да получи 75% в английския оператор, и 25% в самолетната компания, а кредиторите - 25% в Thomas Cook и 75% в превозвача. На 20 септември обаче съществени кредитори на туристическата компания заплашиха да отдръпват поддръжката си, в случай че групата не успее да обезпечи спомагателни 200 млн. паунда финансиране. Никой обаче не беше квалифициран за подобен ангажимент. Призивът за помощ към английското държавно управление също остана нечут. Големите губещи (освен акционерите на компанията) се оказаха 600 хиляди туристи, блокирани в целия свят след колапса на групата. Вторият максимален акционер в Thomas Cook след Fosun с дял от 8% e турският предприемач Несет Кочкар, притежател на туристическата група Anex Tour.

Нито един от тези фактори не изяснява за какво неуспехът при намирането на средства за рефинансиране на задълженията значи незабавна разпродажба. Британското законодателство разрешава възкръсване на сдружение посредством преструктуриране на отговорностите, само че до момента никой не приказва за сходна опция. Купувачи на части от него съвсем несъмнено ще бъдат открити.

Ударените поделения

Неясна е обстановката и с подразделенията в другите страни, които най-малко на хартия са обособени юридически субекти и могат да продължат да оперират независимо, стига да разполагат с нужните финансови средства. Проблемът е, че те споделят значима инфраструктура, запаси и системи с компанията майка, които не могат да употребяват след затварянето й. Само дни след колапса на английското сдружение дъщерната немска Thomas Cook GmbH подаде молба за правосъдна отбрана от кредитори, като заяви, че ще се преструктурира, с цел да може да продължи да ръководи бизнеса си сама. В същото време дъщерната самолетна компания Condor (която Thomas Cook купи преди години от Lufthansa) получи избавителен мостов заем от немското държавно управление в размер на 380 млн. евро, с цел да продължи да лети. Тази помощ обаче би трябвало да бъде утвърдена от Европейската комисия. Полското поделение Neckermann Polska също разгласи, че не може да продължи да действа обикновено и уеб сайтът му към този момент е офлайн.

Финландският бизнес Tjäreborg заяви, че възобновява полетите и предлаганите ваканции. Той е част от скандинавските интервенции на Thomas Cook дружно с фирмите Ving, Spies, Globetrotter и Thomas Cook Airlines Scandinavia (виж инфографиката). " Всички сме самостоятелна и печеливша част от бизнеса и можем да продължим да работим благодарение на нашите банки и кредитори ", разгласи пред локалните медии Магнус Викнер, който управлява цялата локална активност.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Печелившите

Засега наподобява, че най-големият печеливш от колапса на Thomas Cook е главният съперник - немската TUI, която е любимец за пазарния дял от 30% на Thomas Cook във Англия и 10% в Германия. Неслучайно след новината за банкрута акциите й се покачиха с над 6%. Компанията е надалеч по-малко подвластна от пакетните пътувания, колкото досегашния си огромен противник. Освен това има и надалеч по-малък дълг и може да разчита на диверсифицирано портфолио като круизни кораби и градежа на хотели. В същото време TUI е изправена пред същите компликации - онлайн платформите и нискотарифните превозвачи. Което се потвърждава и от представянето й на борсата - за последната година акциите й са се обезценили с над 32%.

Сухите обстоятелства, обаче, остават... сухи. Свидетели сме на краха на една съвсем 200-годишна компания, само че в бизнеса нищо не остава празно, изключително в интервал на напредък - млади и по-гладни съперници дебнат и са подготвени да се възползват от всяка опция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР