© Асен Тонев Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Асен Тонев Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Пет компании държат 80% от пазара на безалкохолни напитки и вода

© Асен Тонев
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Двуцифрен растеж за пазара на птиче месо до 620 млн. лева

Двигател е търсенето на пилешко филе и увеличените цени в Европа
7 ное 2018
Половината доходи от ядки и сушени плодове са от експорт

В категорията има 19 нови компании
26 окт 2018
Палмовото масло оказва помощ на пазара на олио

Лидерът " Олива " генерира една трета от продажбите в категорията
26 окт 2018
Общият съд на Европейски Съюз: Името " Девин " може да бъде записано като комерсиална марка

С това се анулира решение на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност за заличаването на марката
25 окт 2018
Най-големите компании за храни и питиета: Шарена година

4.9 милиарда лева са общите доходи на сдруженията в топ 30 на бранша, или годишен растеж от единствено 3.4%
28 авг 2018
" Кока-Кола ХБК " ще продава в България сръбската изворна вода " Роса "

Тя се бутилира в цех " Власинка ", който е благосъстоятелност на компанията от 2005 година
25 юни 2018
Цел 2025: Събиране на 90% от РЕТ бутилките

Европейската бутилираща асоциация, в която членува и българска, счита да обезпечи повторна приложимост на 25% от рециклираните опаковки
24 юни 2018
" Девин " ще изнася вода за Южна Корея

Партньорското съглашение е за три години с опция този период да бъде продължен
18 яну 2018
Полската Maspex купува и минералната вода " Велинград "

Компанията е притежател на соковете Queen`s в България
11 дек 2017
За какво е конфликтът на пазара на вода

Има две радикално разнообразни позиции по какъв начин препоръчаните промени в Закона за храните ще се отразят на бутилиращия бизнес
19 ное 2017
Закон пробва да пренареди пазара на води

Текстовете отстраняват сегашните марки и задължават бутилиращите изворна вода да прекръстят продукта на името на находището
29 окт 2017
Чешка компания ще прави Pepsi в България

Очаква се договорката да бъде завършена през първата половина на 2017 година
23 апр 2017
" Девин " към този момент е благосъстоятелност на Spadel

Белгийската компания смени управлението, като резервира изпълнителния шеф, австриеца Томас Кренбауер
20 мар 2017 Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Регал 500 ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Поредна година на непретенциозен растеж – по този начин в резюме може да се характеризира пазарът на безалкохолни питиета и бутилирани води в България през 2017 година За миналите 12 месеца продажбите в сегмента са били на обща стойност 505.1 млн. лева, като са се нараснали с 3.3% по отношение на 2016 година, когато растежът беше със сходни темпове.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Водещите 25 компании в бранша регистрират повишаване на продажбите си с 3.1% до 478.8 млн. лева Секторната ранглиста на " Регал 500 " сплотява производителите и на безалкохолни питиета, и тези на бутилирана вода. Общият брой на сдруженията на пазара през 2017 година е бил 98 спрямо 94 година по-рано. Най-големите 25 от тях държат малко под 95% от целия пазар в стойност, като продукцията им е предопределена съвсем напълно за локални потребности. Така през миналата година 97.2% от приходите на 25-те водача в сегмента са били от вътрешния пазар и единствено 2.8% от постъпленията идват от експорт.

След мощния спад в размерите на експорта, регистриран през 2016 година обаче, през 2017 година нивата се възвръщат – на външни пазари е била продадена продукция за 12.8 млн. лева при 9.1 млн. лева през 2016 година и 13.4 млн. лева през 2015 година

За позитивните трендове в бранша приказва и намаляващият брой на фирмите от топ 25, отчели стесняване на продажбите си през миналата година – единствено пет, спрямо девет през 2016 година Най-съществено е понижението при " А и Д комерсиал " (10), чиито доходи падат с двуцифрени темпове втора поредна година и през 2017 година са с 46.4% по-малко спрямо 2016 година Шампиони по растеж на продажбите пък са " Пирин спринг " (16), " Джи енд Ви " (14) и " Балдаран спринг " (8), всяка от които записва по малко под 20% нарастване на приходите си за миналите 12 месеца.

И през 2017 година " Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани България " (1) резервира хегемонията си в бранша, като прави над 50% от общите продажби на пазара и 53% от оборотите в топ 25. Взети дружно, топ 5 от фирмите държат над 80% от пазара в стойност на всички 98 сдружения в бранша, а единствено топ 3 дават отговор за над 70% от общите продажби на безалкохолни питиета и бутилирани води в страната.

Челната петица

Подреждането в топ 5 остава непроменено по отношение на предходната година. Четири от петте компании регистрират нарастване на продажбите си, а след мощния растеж предходната година " Куадрант бевъриджис " (4) записва спад с 15.3%, само че резервира четвъртата позиция.

Традиционно отпред на класирането в бранша на безалкохолните питиета и водите е " Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани България " (1), в която главен акционер с 99.42% е " Си Си бевъриджис Холандия II Би Ви ", а останалите 0.57% се държат от ТПК " Тексим 90 ". През 2017 година общите доходи на компанията нарастват с 4.5% на годишна база и доближават 254.9 млн. лева В главната си част постъпленията са от продажби на локалния пазар. След като през 2016 година приходите от експорт се свиха на половина, през 2017 година по това направление е регистриран растеж с 24.3% до 966 хиляди лева За подобрението на резултатите през миналите 12 месеца способстват газираните артикули, соковете и нектарите, алкохолът и студеният чай, се показва в годишния отчет за активността на сдружението.

Като съществени опасности пред развиването на бизнеса мениджмънтът показва общия спад на безалкохолната промишленост макар стабилизирането на макроикономическата конюнктура, понижаването на консуматорското търсене, свиването на потреблението в хорека канала, както и измененията в законодателството в бранша. Нетната облага за 2017 година е 66.9 млн. лева при 62.9 млн. лева през 2016 година В края на предходната година компанията разгласи, че до началото на 2019 година ще влага 20 млн. евро в производството си в Костинброд, като задачата е предприятието да се трансформира в районен център за групата и да изнася и в прилежащи и по-далечни страни.

Второто място и тази година е за компанията за бутилирана вода " Девин " (2), чиито доходи през 2017 година са се нараснали със 7.6% до 63.7 млн. лева Продукцията се осъществя главно на българския пазар, а експортът носи едвам 1.6% от постъпленията. След като през 2016 година се сви с близо 80% до 461 хиляди лева, през 2017 година износът на сдружението още веднъж пораства и доближава 1.01 млн. лева Експортът е ориентиран към Молдова, Украйна, Румъния, Естония, Англия, Съединени американски щати, а при започване на тази година " Девин " подписа контракт за партньорство и износ с южнокорейската компания Encyiks and Human Co.

Нетната облага също пораства – до 16.7 млн. лева при 11.2 млн. лева година по-рано. Подобряването на резултатите идва, откакто при започване на предходната година компанията смени собствеността си и към този момент е част от групата на белгийския производител на натурална минерална вода, изворна вода и натурални плодови питиета Spadel. За водача на пазара на бутилирани води в България Spadel заплати 120 млн. евро на американския капиталов фонд Advent International. Освен минерална и изворна вода с марката Devin портфолиото на сдружението включва още дистрибутираните марки Red Bull и соковете Granini.

На трета позиция остава пловдивската " Нова трейд " (3), която създава марките " Дерби ", " Дерби плюс ", леден чай Victoria, изворна вода " Бачково " и други Компанията съумява да възвърне продажбите си след регистрирания преди година лек спад и през 2017 година те нарастват с 3.5% до 38.9 млн. лева Малко над 12% от приходите идват от експорт, който за миналите 12 месеца нараства с съвсем 27%. Нетната облага за годината е 1.62 млн. лева при 1.56 млн. лева за 2016 година Дружеството, което е основано през 1997 година, е еднолична благосъстоятелност на Георги Тучев и има три индустриални бази – в Пазарджик, Съединение и Бачково. От отчета за активността излиза наяве, че компанията работи съвсем с всички огромни търговски вериги, само че няма клиент, който да генерира над 10% от приходите.

Класираната на четвърто място в бранша на безалкохолните питиета и бутилираните води " Куадрант бевъриджис " (4) също е с нов притежател от предходната година. Компанията, която бутилира продуктите на PepsiCo за България – Pepsi, Mirinda, 7UP и други, беше добита от чешката Karlovarské minerální vody (KMV), която разгласи при договорката, че проектите й са да употребява придобиването на " Куадрант " като насочна точка за навлизането си на Балканите и като платформа за по-нататъшна агресия в района. Освен продуктите на PepsiCo портфолиото на българското сдружение включва още соковете Prisun, студения чай Lipton, трапезната вода " Белисима " и други През 2017 година продажбите се свиват с 15.3% до 26.1 млн. лева, откакто и миналата година беше регистриран спад. Загубата също се задълбочава – до 3.9 млн. лева при 687 хиляди лева година по-рано. Продуктите на компанията се дистрибутират както непосредствено, по този начин и през дъщерното сдружение " Кю Би дистрибюшънс ", което работи с по-малките клиенти на национално равнище.

Лидерската петица се затваря от " Бутилираща компания Горна баня " (5), която за предходната година покачва приходите си с 4.36% до 24.7 млн. лева, откакто година по-рано регистрира леко стесняване. Нетната облага понижава леко и през 2017 година е 5.05 млн. лева по отношение на 5.3 млн. лева за миналата година. Освен едноименната марка минерална вода (с алената точка) портфолиото на сдружението включва трапезна вода с марката " Сердика ", добитите през 2012 година сокове BBB, плодови питиета и газирани безалкохолни питиета. Мажоритарен притежател на компанията с 90% е един от най-влиятелните политици и предприемачи в Армения – Гагик Царукян (90%), който е някогашен играч по бокс, битка и канадска битка. Останалите 10% се държат от Джаваир Царукян.

От 5-о до 10-о място

Извън петте водача в бранша всички останали компании в класацията на производителите на безалкохолни питиета и бутилирани води са с много по-скромен бизнес – самостоятелните годишни продажби на всяка от тях са на стойност под 10 млн. лева Сумарно втората петица, чийто състав остава неизменен, въпреки и подредбата да е друга, регистрира оборот 31.1 млн. лева за 2017 година Година по-рано достижението им е било 33.1 млн. лева, а свиването идва по линия на намаляващите доходи на производителя на безалкохолни питиета " А и Д комерсиал " (10), който отстъпва миналогодишното си шесто място.

Така незабавно след челната петица се подрежда другата компания, която бутилира вода с марката " Горна баня " – " Булминвекс – ГБ " (6). Портфолиото на сдружението включва минерална и газирана вода, както и леден чай. Продажбите за 2017 година порастват с 5.9% до 7.2 млн. лева

Седмото място в класацията е за " Аспазия 92 " (7), която съумява да овладее сериозния спад на продажбите от 2016 година и през 2017 година регистрира растеж с 12.4% до 7.12 млн. лева Дружеството, което създава газирани и негазирани безалкохолни питиета с марката Aspasia, леден чай, енергийна напитка и други, е благосъстоятелност на Владимир Владимиров и Антоанета Владимирова.

Осмото сдружение в подреждането е " Балдаран спринг " (8), което записва поредна година със мощен растеж в продажбите – над 19% (при близо 30% през 2016 г.), като по този начин приходите доближават 6.2 млн. лева Компанията бутилира газирана и негазирана изворна вода с марката " Балдаран " от извор в родопското село Фотиново. Собственик е Васил Стоименов.

Дъщерното сдружение на " Девин ", в което са обособени доставките на минерална вода в 19-литрови галони – " Атлантик Дивайн " (9), заема деветото място в класацията на водещите производители на безалкохолни питиета и вода. Оборотът за предходната година е 5.5 млн. лева, което е с 6% повече по отношение на 2016 година

В края на челната десетка остава еднолично притежаваната от Асен Долев " А и Д комерсиал " (10). След мощната 2015 година, в която означиха растеж 26.2%, за втора поредна година продажбите на компанията понижават с двуцифрени темпове – свиването през 2017 година е с 46.4% до 5.1 млн. лева Портфолиото на сдружението включва безалкохолните питиета с марките Party, Party Mix, Party Club и други, както и трапезната вода Iceberg.

От 11-о до 25-о място

Останалите 15 компании, които влизат в топ 25 на най-големите производители на безалкохолни питиета и бутилирани води, имат общи продажби за 39.3 млн. лева за 2017 година Година по-рано сдруженията в този диапазон са отчели съвкупни доходи 37.9 млн. лева

Пет от фирмите в долната част на класирането означават растеж на продажбите си с по над 10%. Най-нагоре от тях се подрежда производителят на трапезна вода " Савина " – " Джи енд Ви " (14). За поредна година приходите на компанията, която е еднолична благосъстоятелност на " Болкан бевъридж ", порастват с двуцифрени темпове, като за 2017 година покачването е с 19.6% до 3.7 млн. лева Съвсем малко по-силен е растежът, маркиран от друго сдружение за минерална вода – " Пирин спринг " (16), което създава едноименната марка, както и трапезната вода " Родина ". Продажбите му за предходната година са се нараснали с 19.7% до 2.9 млн. лева

В групата на бързорастящите влизат още " Келто " (19), " Беана-Враца " (21) и " Михалково " (24). С най-сериозен спад сред фирмите в долната част на подреждането е старозагорският производител на безалкохолни питиета " Радулов " (17), чиито продажби се свиват с 13.3% по отношение на година по-рано до 2.9 млн. лева Дружествата от номер 20 до номер 25 в класацията имат годишни доходи под 2 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР