[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Топ 3 на компаниите за кафе държи 91% от пазара в стойност

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
20 въпроса: Йордан Дъбов

Тази есен кафе марката Dabov отбелязва 10-годишнината си
19 окт 2018
Coca-Cola купува кафе веригата Costa и влиза на пазара на горещи питиета

Сделката за 5.1 милиарда $ ще обезпечи нови благоприятни условия за развиване на американската компания
31 авг 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Регал 500 ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Ръстът при производителите на кафе продължава и през 2017 година, демонстрират данните за топ 10 на най-големите компании в бранша, които създават в страната. Класацията не регистрира продажбите на Nestle, Lavazza, Tchibo, Kimbo, защото количествата кафе на тези сдружения се внасят напълно, а не се пекат и пакетират в България.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Продажбите на кафе на цялата група производители, която включва 21 компании (с една повече от 2016), порастват с съвсем 21% в стойност. Сумарните доходи на сдруженията в топ 10 нарастват с 22.3% през 2017 по отношение на миналата година. Фирмите в топ 10 държат 98% от пазара в стойност.

Топ 3

Класацията в топ 3 е без смяна по отношение на 2016 година, първите три компании - " Якобс Дау Егбертс Оборотна помпена станция БГ ", " Балкам груп " и " Бианчи кафе ", имат общо 91% пазарен дял в стойност.

" Якобс Дау Егбертс Оборотна помпена станция БГ " още веднъж е водач. Дружеството е записано в България през 2015 година, негов едноличен притежател е " Якобс Дау Егбертс Интернешънъл " Б. В. - Нидерландия. Учредяването на компанията е резултат от сливането на бизнеса с кафе през 2014 година на американския производител на пакетирани храни Mondelez (познат допреди като Kraft Foods) и холандската DE Master Blenders 1753. Сделката сътвори световен състезател в бранша, защото сплоти втория и третия по величина на международния пазар на кафе, оценен по това време на 80 милиарда $. Новата компания оперира под името Jacobs Douwe Egberts.

В България компанията е разграничена на две – индустриална база в Костинброд ( " Якобс Дау Егбертс Оборотна помпена станция БГ " ) и комерсиална бизнес единица ( " Якобс Дау Егбертс БГ " ). Най-известните марки кафе на Jacobs Douwe Egberts в страната са " Нова Бразилия " (Nova Brasilia) и Jacobs. ( " Крафт " купи марката " Нова Бразилия " от ливанските му притежатели през 2001 година )
В годишния отчет за активността на " Якобс Дау Егбертс Оборотна помпена станция БГ " е записано, че през предходната година сдружението е вложило 582 хиляди лева в дълготрайни материални активи. То регистрира растеж на приходите, само че съгласно отчета създаденото количество подготвена продукция е намаляло с 15% спрямо 2016 година Спадът се дължи основно на забележителното понижение в производството за локалния пазар и за Румъния, което частично е обезщетено от почналото в последните месеци на годината произвеждане за нови клиенти – Италия и Испания. Заради новите клиенти, както и поради въвеждането на нова технология за Украйна, " Якобс Дау Егбертс Оборотна помпена станция БГ " чака покачване от 5-6% на приходите през 2018 година

Търговската конструкция - " Якобс Дау Егбертс БГ ", се занимава с продажбите и маркетинга на продуктите от кафе, както и с човешките запаси, финансите и веригата на доставки на локалния пазар. В годишния отчет за активността на компанията е записано, че през 2017 година е налице спад на пазара на кафе в размер по отношение на 2016 година, като в това време се регистрира растеж в стойност заради възходящото ползване на разтворимо кафе, както и поради нарасналите цени вследствие на повишаването на суровините на международния пазар. През 2017 година " Якобс Дау Егбертс БГ " регистрира лек спад в пазарните си дялове по отношение на миналата година заради трендовете за увеличение потреблението на разтворими кафета за сметка на мляното кафе. През тази година компанията не чака значително нарастване на приходите от продажби на вътрешния пазар, излиза наяве от отчета.

Втора в класацията още веднъж е софийската " Балкам груп " . Тя е основана през 1994 година и се занимава с интернационална търговия и импорт на сурово кафе. Във фабриката в Божурище се пече и пакетира готово кафе под няколко фирмени продуктови серии - Spetema, LaVista, Santos Royal, Vendigo и други Едноличен притежател на капитала е Яник Стойчев Мекушин. Дружеството регистрира сериозен растеж на приходите (80%) и на износа (441%) през 2017 година Според годишния отчет за активността 75.25% от приходите са от продажби на продукция. Заетите в групата са 286. По данни на компанията тя държи 43.6% от пазарния дял при пакетираното кафе и 93.5% от насипното. През 2017 година сдружението е създало тактика за разширение на продуктовата си гама и за нарастване както на абсолютния размер, по този начин и на пазарния си дял при кафето във всичките му разновидности – насипно изпечено, пакетирано в разнообразни опаковки и грамажи, в това число и разтворимо. Компанията е записала, че главните й съперници при пакетираното кафе са " Лаваца ", " Кимбо ", Крафт ", " Чибо ", " Нова Бразилия ", " Кафина ", " Бианчи ", " Джордани ".

На трета позиция още веднъж е " Бианчи кафе " , учредена през 2004 година от Звезделин Жечев Златев. Според уеб страницата на компанията индустриалната й база се намира в София, ситуирана е на територия с повърхност 2000 кв.м и е с индустриален потенциал 2 тона на час. Фирмата е пряк вносител на сурово кафе от Коста Рика, Колумбия, Гватемала, Бразилия и други и регистрира двуцифрен растеж и на продажбите, и на износа. По данни на сдружението артикули с марките Bianchi, Adore, Bianca участват във всички съществени дистрибуционни канали: хoрeкa, ритейл, вендинг машини и офиси. " Бианчи кафе " развива и лична верига от кафенета и предлага на клиентите си опцията да произведат лична комерсиална марка кафе бленд по тяхна рецепта. Дружеството е формален дистрибутор за България на италиански марки кафемашини.

С растеж на приходите

" Джордани " още веднъж е четвърта в класацията. Основана е през 1992 година, едноличен притежател на капитала е Йордан Милков Малев. Според уеб страницата на компанията тя ръководи лична индустриална база в Шумен за печене, смилане и пакетиране на кафе и на артикули за кафе и какао, както и втори логистичен център във Варна. " Джордани " разполага със лична дистрибуторска мрежа и с фирмен магазин в Шумен, продава и онлайн. Предлага няколко типа пакетирано мляно кафе, пакетирано кафе на зърна, разтворимо кафе, разтворими кафе миксове и други кафе артикули като суха сметана и какао с марката Jordani. Дружеството регистрира двуцифрен растеж на приходите от продажби през 2017 година, цялата продукция е предопределена за вътрешния пазар.

" Линекс " - Свищов, се изкачва от осмо на пето място в таблицата за 2017. Компанията е основана в края на 2002 година В началото създава мляно кафе и кафе на зърна с марка " Лино " и продава главно в Северна България. По данни на сдружението в този момент създаваните артикули са към 60 в няколко категории: мляно кафе, разтворими кафе напитки/какао, разтворим чай, добавка за кафе и чай, парещ шоколад и капучино, разтворими плодови питиета с марките Lino, Lipti и Chocolino. Основните първични материали за производството са личен импорт от Бразилия, Холандия, Колумбия, Полша и други. " Линекс " създава и по поръчки на клиенти, има лична транспортна база и построена дистрибуторска мрежа и продава в " Билла ", ЦБА, " Пацони маркет ", " Метро кеш енд кери ". За 2017 година регистрира трицифрен растеж - 125%, на приходите от продажби. Едноличен притежател на капитала е Любомир Митев Георгиев.

" Вива А и М " - София, с едноличен притежател Лилия Цветкова Георгиева е нова за класацията, само че не и за пазара. Дружеството, което заема шесто място в таблицата, е основано през 1992 година Фабриката е в с. Кривина, като по данни на компанията индустриалната база включва пекарна за кафе, пакетажни, машини за насипни гранулирани артикули (захар, сметана, кафе 3 в 1 и др.), складови пространства за сурова и подготвена продукция, сервизен завод за ремонт и поддръжка на кафемашини и кафемелачки. Фирмата предлага кафе за заведения и офиси, кафе и консумативи за вендинг автомати, капсули с кафе, артикули за дома, продава и онлайн. " Вива А и М " е с максимален скок на приходите от продажби (382%) през 2017 в топ 10.

" Джули експрес " (7) – Перник, е също нова за класацията компания - благосъстоятелност на Юлиян Димитров Петров. Започнала е като дребен пакетажен завод за захарчета, по-късно прибавя кафето. Продава разтворимо кафе 3 в 1 под марките Vending и Cremozzo – за коктейл-барове, заведения за хранене, хотели, вендинг машини. Има лична логистика.

На осма позиция (с една надолу по отношение на миналогодишната класация) е " Фобос " – Монтана. Дружеството е благосъстоятелност на Георги Огнянов Георгиев, централният офис и индустриалната база са в Монтана, има офиси и фирмени магазини в София, Стара Загора и Враца. Предлага мляно кафе за еспресо машини, кафе 3 в 1, кафе, уместно за варене, с марките Fantasy, Flamingo, Voice. Фирмата си е сложила за цел да навлезе със лична продукция на пазарите в Гърция, Македония и Сърбия. " Фобос " регистрира двуцифрен растеж (37%) на приходите през 2017.

Със спад на приходите

" Алкао " – Първомай, слиза от пето на девето място. Това е дъщерно сдружение на турския тръст " Алтънмарка " (Altinmarka) - производител на промишлен шоколад и шоколадови произведения. В България е от 2013 година, когато турският притежател купи в Първомай някогашната фабрика за обработка на вълна на френската ADF за 9.3 млн. лева Според годишния отчет за активността през 2017 година българската компания е правила най-вече комерсиална активност по покупко-продажба на какаово масло, какаова маса и какаов кейк, както и произвеждане на какао на прахуляк, шоколадови дражета и разбъркване на кафени питиета. През предходната година компанията е почнала произвеждане на какаова маса, като задачата е тя да заема максимален дял от продажбите в бъдеще. Заради инвестицията компанията е употребила банков заем. Продажбите на артикули и продукция са осъществявани към компанията притежател - Altinmarka, към други свързани лица под общ надзор и към трети лица. Българското сдружение регистрира спад от 14% на приходите от продажби през 2017. Заетите в него са 57.

Таблицата приключва със софийската " Фонте фреско " (10) , чиито доходи през 2017 година също падат, въпреки и с по-малко от 2%. Дружеството – благосъстоятелност на Райчеслав Миладинов Карагьозов, е било шесто в миналогодишната ранглиста. Предлага мляно и разтворимо кафе, миксове кафе на зърна, кафе капсули. Ивайло Чакъров, изпълнителен шеф на " Якобс Дау Егбертс БГ "

Изминалата 2017 година стартира със доста нарастване на цената на зеленото кафе (над 50% за робуста 1 и над 26% за арабика 2) по отношение на същия интервал на миналата година, което докара до съществени провокации за целия отрасъл. Приоритет за JDE за 2017 година беше да резервира пазарните си позиции с Nova Brasilia и да пораства посредством нововъведения в марката Jacobs в сегментите " Мляно кафе " и " Кафе на зърна ".
" Якобс Дау Егбертс БГ " продължи да влага в развиването на марките си макар повишаването на кафе суровините. Наблюденията ни за кафе категорията като цяло обаче сочат понижаване на общите вложенията в реклама през 2017 година по отношение на миналата година.
Фабриката ни в Костинброд също е със устойчиво показване през 2017 година Произведохме нови артикули, които бяха стартирани на пазарите в България, Унгария, Италия и Турция.
Най-големият сегмент на пазара на кафе продължава да е печеното и мляно кафе, който обаче бележи лек спад през последните години. Допълнително предизвикателство в този сегмент е и появяването на артикули в ниския ценови клас, чието наличие не е 100% кафе. Тази към момента недобре позната за пазара категория артикули се пробва да се нарежда като опция на откритите марки, предлагащи 100% кафе, залагайки на по-ниската си цена.
2017 година бележи двуцифрен растеж в сегмента на печено кафе на зърна – това е световна наклонност, която се обуславя от възходящите желания на потребителите към прясно смляно и приготвено кафе. Това е и повода JDE да насочи фокуса си към този сегмент през 2017 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР