© Анелия Николова Още по темата Ангелкова разваля договори на

...
© Анелия Николова Още по темата Ангелкова разваля договори на
Коментари Харесай

Туристическото министерство отчете 3.6% ръст на туристите през лятото

© Анелия Николова Още по тематиката
Ангелкова скапва контракти на седем плажа, в това число " Елените " на Арабаджиев

Най-атрактивните линии са в Слънчев бряг и Свети Влас, като основанието са нарушавания на наематели или концесионери
17 сеп 2018
Започва построяването на системата, която ще свърже хотелите с Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи и Национален статистически институт

През нея би трябвало да се подава информация в действително време, като задачата е да се изсветли бранш туризъм
17 юли 2018
Петте нюанса на лятото

Какви трендове ще оформят новия сезон
8 юни 2018 На фона на предварителните упования за към 5% растеж на туризма през лятото в трите най-активни месеци - юни, юли и август, задграничните гости в страната са се нараснали с към 3.6%, а до юли приходите са били с над 8% по отношение на миналата година. Това стана ясно от изявление на министъра на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на сектора за отчитане на резултатите от летния сезон, която се организира в понеделник в София.

През този сезон са наложени рекордните 600 хиляди лева санкции на концесионери на плажове, а проектите на отрасловото ведомство плануват до две години да се дадат на концесия още 39 линии. Същевременно от туристическия отрасъл настояха и за увеличение на средствата, които страната отделя за реклама на България.

Забавяне на растежа

В началото на дейния сезон по Черноморието част от хотелиерите и туроператорите чакаха известно закъснение на растежа в бранша, а съгласно формалната прогноза на отрасловото ведомство нарастването трябваше да бъде в границите на към 5%. В понеделник туристическият министър Николина Ангелкова заяви, че през трите най-активни месеци от сезона - юни, юли и август, страната са посетили над 4.48 млн. чужденци, което е нарастване с към 3.6% на годишна база. За съпоставяне, през 2017 година по отношение на миналата този растеж беше в границите на 7%. По данни на туристическия министър през този сезон най-вече посетители е имало от Румъния, следвани от Германия и Гърция. Най-сериозен растеж е регистриран в страни като Чехия, Полша и Израел, а като нови пазари - Испания и Съединени американски щати, стана ясно от думите на Ангелкова.

Макар към момента да няма публична информация за всички месеци, упованията са летният сезон да приключи с по-висок растеж на приходите. Данните за юни и юли демонстрират, че те ще са в границите на 1.2 милиарда евро, което е към 8.1% нарастване. За първите седем месеца на годината те са били 2 милиарда евро, или с 8.6% повече от миналата година.

Ведомството възнамерява още концесии на плажове

Туристическото министерство регистрира още, че през сегашния летен сезон са подадени 250 сигнала за стопанисването за плажовете при 420 година по-рано. По морските плажове са направени над 300 инспекции, като наложените санкции и неустойки на концесионери и наематели са за 600 хиляди лева

" Бележим рекорден растеж в събирането на санкции ", разяснява туристическият министър, допълвайки, че от въпросните 600 хиляди лева над 350 хиляди лева към този момент са платени. Най-честите нарушавания по плажовете са свързани с незадоволително на брой спасители, липса на достъп за хора с увреждания, непозволено увеличение на комерсиалните площи и други През септември от ведомството оповестиха, че следва процедура по развалянето на седем контракта за концесии и наеми на плажове, измежду които главният плаж в " Елените ", централният плаж в Слънчев бряг, южният плаж на Обзор и други

Ангелкова регистрира още, че за първи път откогато се стопанисват плажове, се организират рекорден брой процедури за отдаването. От началото на годината са завършили или са в развой на привършване 28 такива. Предвидено е в границите на идващите две години да бъдат отдадени още 39 плажа на концесия. През тази година неохраняемите плажове са били 86. Министърът разгласи, че се планува законодателна смяна, която ще вкара санкция до 50 хиляди лева за комерсиална активност на плажове без наемател или концесионер.

Секторът желае повече финансиране за реклама

На съвещанието през днешния ден е станало ясно, че туристическият бранш ще упорства за нарастване на средствата за туристическа реклама. Пред публицисти Полина Карастоянова от националния ръб по туризма заяви, че е направено общо писмо на сектора до институциите с предложение да се вкара механизъм, който да обвързва маркетинговите разноски от държавния бюджет с приходите от бранша. Идеята е в началото да се заделят 0.5% от приходите в бранша за реклама, като последователно този дял да нарасне до 1%. Така в случай че се вкара този механизъм, през 2019 година би трябвало да бъдат отделени 32 млн. лева за реклама при към 14 млн. лева през тази година. Системата за връзка на хотелите с институциите ще е подготвена до края на 2017 година
Общата система за връзка сред хотелите и институции като Министерство на вътрешните работи, организацията за приходите и Националния статистически институт, за която се приказва от няколко години, се чака да бъде подготвена до края на годината, стана ясно от думите на Ангелкова. Договорът за построяването на единната система за туристическа информация (ЕСТИ) беше подписан в средата на юли с компанията " Технологика " за 1.1 млн. лева Министърът заяви, че построяването на системата върви по проект, като през декември или януари следва тестване на демоверсията. Туристическото министерство работи и по план за електронно даване на услуги, свързани с регистрационните режими в бранша, в това число и посредством лицево различаване, стана ясно от думите на Ангелкова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР