CLICO е дистрибутор с добавена стойност (VA) на решения за

...
CLICO е дистрибутор с добавена стойност (VA) на решения за
Коментари Харесай

CLICO е дистрибутор с добавена стойност на решения за киберсигурност

CLICO е дистрибутор с добавена стойност (VA) на решения за киберсигурност. За 30 години CLICO израства от " гаражна " компания в компания с поделения в 16 европейски страни и няколко лаборатории, разясняват Томаш Риж - основен изпълнителен шеф на CLICO, и Александър Стаменов - ръководещ шеф за България Профили Томаш Риж , основен изпълнителен шеф и член на борда на шефовете на CLICO от основаването на компанията през 1991 година Преди това 12 години е бил систематичен инженер и анализатор в Joint Systems Research Department (JSRD). Завършил е магистратура по " Автоматизиран надзор и компютърни науки " в Университета по науки и технологии в Краков. Александър Стаменов е районен управител на " CLICO България " от 2015 година Преди това е заемал разнообразни позиции в българските представителства на IBM и Cisco. Учил е " Информатика " в СУ " Св. Климент Охридски " и " Бизнес администрация " в Нов български университет.. Тази година CLICO отбелязва 30 години от старта си като профилиран дистрибутор с добавена стойност (VA). Как се промени бизнесът, заканите, решенията, които оферирате?
Томаш Риж : Преди 30 години трима състуденти основахме CLICO в Краков като вид " гаражна " компания, тримата продължаваме да работим и до през днешния ден във компанията. Избрахме да се фокусираме върху върхови технологии и решения, които да предоставяме на сътрудници, а не да ги доставяме с всеобщи артикули като матрични принтери и компютри.
Но да си в крайник с новите технологии и да ги внедряваш са две разнообразни неща, изискват се доста повече умения. Затова инвестирахме доста време и старания да разберем и да проучим продуктите и по-късно да ги представим на пазара. Това вършим и до момента към този момент 30 години. През 1995 година подписахме и първата си договорка с снабдител на решения за сигурност - израелската компания Check Point Software Technologies, основана единствено 2 години по-рано от трима някогашни офицери от израелската войска.
Първият клиент на продуктите за сигурност беше полската Академия по металургия в Краков, тъй като техните студенти бяха съумели да пробият ID и паролата на своите преподаватели и да сменят оценките си от изпитите.
Томаш Риж - основен изпълнителен шеф на CLICO
Александър Стаменов: Промяната в киберзаплахите и надлежно методите на отбрана е в действителност най-голямото предизвикателство пред обществените и частните организации в страната. Само преди 10 години киберсигурността не беше в полезрението на топ мениджмънта на фирмите. Трябваше да се случат пробиви като Stuxnet, които генерираха милиардни загуби за огромни компании, с цел да се обърне съществено внимание на сигурността на осведомителните технологии. Днес има доста повече регулации и непрекъснати нововъведения в технологиите за отбрана и автоматизация на разкриване и премахване на проблеми в сигурността.
Александър Стаменов - ръководещ шеф за България Как се отрази пандемията Covid-19 върху бизнеса ви?
Томаш Риж : За нас пандемията не промени коренно процесите, ние бързо успяхме да преминем от работа в офиса към отдалечен режим. Не сме спирали доставките нито за миг. В началото нямаше дефицит на съставни елементи, производителите бяха заредили складовете си с артикули. В момента обаче има голям дефицит освен за нашата промишленост, а и за автомобилната и други браншове, които употребяват чипове. За някои артикули към този момент се постанова да се чака по няколко месеца, даже половин година, точно поради неналичието на чипове.

Александър Стаменов : Първоначалният резултат от всяка рецесия е прекъсване на плановете, които не са с висок приоритет, като се изчакваше развиването на коронавирус обстановката. Така 2020 година приключи с доста сериозен растеж от продажбата на компютри и преносими компютри и незабавни ограничения и вложения за застраховане на отдалечената работа. За някои организации това беше и време за препозициониране и основаване нови цели за развиване.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Как да... 2 Политика 3 Коронавирус 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Коронавирус 1 Как да... 2 Свят 3 Коронавирус Как развивате бизнеса си отвън Полша и какво е интернационалното ви наличие? Томаш Риж : След основаване на компанията в Краков изградихме още 4 офиса в Полша, а по-късно взехме решение да излезем и на външните пазари. В България първата договорка на CLICO беше през 1999 година с нашия сътрудник ACT Sofia, като реализирахме най-мащабния си план за Европа с решения на Check Point. И до момента ACT Sofia е наш приближен сътрудник. Ние ценим високо доверието и лоялността на своите сътрудници.
Днес имаме поделения в Румъния, България, Хърватия, Словения, Словакия, Чехия, Сърбия и Унгария, имаме представителства за 16 страни от района, в това число Албания, Косово, Македония, Черна гора, Адриатика и Прибалтика.

Александър Стаменов: В България бизнесът ни се развива интензивно в последните 7 години. Това е интервал на създаване на нашия екип от експерти и мрежа сътрудници в страната. В България CLICO е четвъртият по величина ИТ дистрибутор за 2020 в класацията DigitalK 101 и е на второ място, незабавно след Румъния, измежду представителствата в Източна Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР