class=first-letter-big>У потребяваните и изхвърлени предпазни маски застрашават голям брой животни

...
class=first-letter-big>У потребяваните и изхвърлени предпазни маски застрашават голям брой животни
Коментари Харесай

Предпазните маски - истинска катастрофа за дивата природа

class= " first-letter-big " > У потребяваните и изхвърлени защитни маски заплашват огромен брой животни в дивата природа - от макаците до раците, предава "Франс прес ".

Често представители на фауната или се задушават, или се оплитат в тях.

Маски за еднократна приложимост бяха намирани по тротоарите, в реките и плажовете на всички континенти, откакто носенето им стана наложително на публични места в доста страни по света. Тези от тях, които са направени от полиестер или от полипропилен, не могат да се разложат в околната среда в продължение на стотици години.
 class= " image-source " > Източник: iStock Photos/Getty Images
"Маските няма да изчезнат скоро и като ги изхвърляме безконтролно, могат да застрашат околната среда и животинския свят, акцентира Ашли Фруно, чиновник в азиатския клон на организацията PETA - Хора за етично отношение към животните.

Били са следени макаци по какъв начин дъвчат ластиците на тези самостоятелни средства за отбрана против пандемията. Животните, рискуващи задушаване, са били проследени в близките хълмове на столицата на Малайзия Куала Лумпур.

В Англия организацията за отбрана на птиците RSPCA се притече на помощ на чайка, чиито лапички останаха оплетени в продължение на седмица в Челмсфорд. Асоциацията е била предизвестена от минувач, който се натъкнал на обездвижената птица.

Ластиците от маската се оплели към лапите на птицата и ставите й се били подули.

Но най-големи вреди изхвърлените защитни средства предизвикват в моретата и океаните. Екологични организации биха паника, откакто откриха,че огромни количества латексови ръкавици замърсяват водите на реките и моретата.

Над 1,5 милиарда маски са се озовали в океаните предходната година, което съставлява натоварване с спомагателни 6 200 тона пластмасови боклуци.
 class= " image-source " > Източник: iStock Photos/Getty Images

Налице са към този момент признаци, че те заплашват морската фауна. В Бразилия екозащитна организация откри маски в стомаха на пингвин, чието тяло е било изхвърлено на плажа. А риба балон е била впримчена в маска за еднократна приложимост край плажовете на Маями, щата Флорида.

Френската асоциация "Операция чисто море " откри починал рак, впримчен в маска, в езеро край Марсилия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР