class=first-letter-big>С тудено време ни очаква през почивните дни, което ще

...
class=first-letter-big>С тудено време ни очаква през почивните дни, което ще
Коментари Харесай

Идва студ, но и голямо затопляне, какви изненади крие времето

class= " first-letter-big " > С тудено време ни чака през почивните дни, което ще продължи до вторник. Затопляне от югозапад ще има в сряда. Това предвижда синоптикът Анастасия Стойчева от Национален институт по метеорология и хидрология, съобщи.

На 17 и 18 януари ще бъде най-студено. В по-голямата част от страната температурите ще бъдат сред -5 и 0 градуса.

Количествата на преваляванията са много над климатичната норма за януари. В Южна България и Източна България климатичните правила бяха надхвърлени повече от 4 пъти, изясни Стойчева.

"Такава конюнктура с толкоз продължителни и обилни по количество превалявания в околните 4-5 дни не се чакат, само че след 22-23 януари още веднъж чакаме няколко поредни дни, в които да вали, също така температурите ще са малко по-високи от нормалните ", разяснява Стойчева.

През почивните дни времето ще бъде по-студено, само че идващият петък температурите ще тръгнат нагоре.

"Ако през днешния ден сутринта имаме температури -3/+2 градуса или в по-голямата част от страната малко под нулата, през идните дни ще се намалят тези температури, ще стигнат до -10/-12 градуса, в обособени региони при изясняване и намаляване напразно до -15 градуса. Неделя и понеделник ще бъдат най-студените дни. А идващият петък ще стане толкоз топло, че ще се почудим януари ли е, или някой различен месец. Доста динамично време през януари ", добави синоптикът.

Ето и какво ще бъде времето през днешния ден

Валежите ще стопират, а от запад и облачността ще се раздира и понижава. Ще духа до сдържан западен вятър. Минималните температури ще са най-вече сред минус 5 и 0 градуса.

Сутринта тук-там в Източна България към момента ще превалява слаб сняг, само че бързо ще спре и там облачността ще се раздра. Над останалата част от страната ще бъде най-вече слънчево. Западният вятър ще отслабва, а до вечерта в обособени региони и ще стихва. Максималните температури ще са сред минус 1 и 4 градуса. През нощта против събота от запад още веднъж ще се заоблачава.

Черно море

В утринните часове по Черноморието облачността ще е забележителна, само че ще се раздра и намалее. През деня ще е най-вече слънчево. Преди обяд ще духа до сдържан западен вятър, след обяд вятърът ще отслабне и ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще са 4 - 6 градуса. Вълнението на морето ще е 1 - 2 бала. Температурата на морската вода 9 - 10 градуса.

Планините

Сутринта в планините облачността ще е забележителна и тук-там, основно по старопланинското било, към момента ще превалява сняг, само че бързо ще спре. След обяд облачността ще се раздра до най-вече слънчево време. Ще духа сдържан до мощен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към минус 4, на 2000 метра - към минус 10 градуса.

Почивните дни

През почивните дни ще доминира облачно време, тук-там със слаби валежи от сняг. Ще духа слаб до сдържан вятър, в Западна и Централна България - от северозапад, в източните региони - от север-североизток. Температурите ще се намаляват още и ще станат доста по-ниски от нормалните за втората половина на януари. Минималните ще доближават тук-там до към минус 10 градуса, а в неделя и дневните ще са негативни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР