class=first-letter-big>Р ешение на ЦИК за имената на коалициите, които ще

...
class=first-letter-big>Р ешение на ЦИК за имената на коалициите, които ще
Коментари Харесай

Остро недоволство след решение на ЦИК за имената на коалициите на изборите

class= " first-letter-big " > Р ешение на ЦИК за имената на обединенията, които ще се записват за изборите, провокира остро неодобрение. Оказва се, че текстът му се схваща двусмислено и обединенията не са сигурни дали ще могат да се записват с определените от тях названия. Лидерът на „ Изправи се.БГ” Мая Манолова даже изиска оставката на ръководителя на Централната изборна комисия, осведоми.

Решението на ЦИК е от 27 януари и е признато с съвсем цялостно болшинство. То гласи, че „ наименованието на обединението може да съдържа единствено наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията”.

„ Искаме оставката на ръководителя на ЦИК поради това нелегално и безсрамно решение на Централната изборна комисия, с което тежко се нарушава и на процедура се пренаписва изборния кодекс”, съобщи Мая Манолова.

„ Решението се отнася до имената на обединенията, които могат да вземат участие в изборите и съгласно него „ Изправи се.БГ” и „ Отровното трио” не могат да бъдат вписани в бюлетините за идните избори. Ако желаеме да участваме, би трябвало да вземем името на някоя партия”, изясни Манолова.

От „ Демократична България” дефинираха текста по-скоро като неразбираем.

„ Продължавам да се надявам, че става дума за елементарна мърлящина, която ще бъде бързо поправена. Но в случай че не бъде бързо поправена, тогава мисля, че става дума за атентат против опцията съдружни обединения да се явяват на избори”, разяснява Христо Иванов.

Според представителя на ЦИК Димитър Димитров дали текстът основава неравнопоставеност, може да реши единствено съдът.

„ В общи линии, в случай че се пояснява ограничаващо, би трябвало всяка от обединенията да избере име на партията, с която ще се записва. Разбира се, като отбелязя, че това е коалиция”, изясни Димитър Димитров.

И двете обединения към този момент са изпратили тъжби до Върховния административен съд.
class= " label-num " >
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР