class=first-letter-big>О коло 250 лева ще е държавната помощ за родителите

...
class=first-letter-big>О коло 250 лева ще е държавната помощ за родителите
Коментари Харесай

Колко пари ще дават на родителите на неприети в детска градина деца

class= " first-letter-big " > О коло 250 лв. ще е държавната помощ за родителите на неприетите в детски градини деца. Изчисленията са на юристи, заяви

Въпреки че Министерството на образованието одобри разпоредба, с която да компенсира родителите, сумите към момента не са избрани. Не е ясно какъв брой пари ще се разпределят сред фамилиите.

Дорина Коева има две деца. Майката е от родителите, които се принуждават да пращат децата си в частна детска градина поради неналичието тук-там в държавна.

"Там таксите са десетократни и това не е добре. Така че една такава помощ би била добре пристигнала, само че зависи и при какви условия се отпуска. Знаем, че страната не дава елементарно пари ", разяснява Дорина Коева.

"Таксата, която следва да плащаме е 650 лева Ако помощта ще е 300, това значи, че половината от таксата ще бъде поета от страната ".

Родители на деца, които не са признати в държавна детска градина и са записани в частна, ще могат да се възползват от отплата от страната. Но при изискване, че общината не може да предложи друго равностойно място. Според юристи това може да затрудни родителите.

"Ако приказваме за София, може да предложат градина в другия завършек на града, а не там, където живеят или работят родителите ", разяснява юрист Веселин Пенчев.

Парите ще се дават единствено в случай че частните детски градини, в които са записани децата дават отговор на избраните условия.

"Детската градина или частното учебно заведение да не са включени в бюджетното финансиране, които получават част от частните учебни заведения и детски градини ", изясни Камен Йорданов, специалист в Министерство на образованието.

Все още не е решено по какъв брой пари ще отпуска министерството. Нито какъв брой фамилии ще могат да се възползват от помощта. Сумата ще се дефинира от министъра на образованието след обявяване на наредбата в Държавен вестник. Tя не може да е по-голяма от междинната месечна прехрана за дете от държавния бюджет.

"Това е едно разбиране, което не е употребявано в нито един нормативен акт, с цел да знаем, какво тъкмо значи ", счита юрист Веселин Пенчев.

"Ако вземем за база този стандарт, който страната заплаща на едно дете, междинната сума, която се получава е 250 лева ", пресметна още юрист Пенчев.

Заявленията за финансова помощ ще се подават в общината. Компенсациите ще се заплащат всеки месец, като това ще става, откакто родителите потвърдят разноските си.

От Министерството на образованието плануват обезщетения и за месеците от януари до момента. За тях родителите би трябвало да подадат заявление до общината до 5 юни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР