class=first-letter-big>О бщините ще могат да въвеждат зони с ниски емисии,

...
class=first-letter-big>О бщините ще могат да въвеждат зони с ниски емисии,
Коментари Харесай

Общините ще могат да определят зони, забранени за замърсяващи автомобили

class= " first-letter-big " > О бщините ще могат да вкарват зони с ниски излъчвания, реши Народното събрание с промени, признати на първо четене, в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Вносител е Станислав Иванов от ГЕРБ.

Промените дават опция за въвеждане на краткотрайни забрани за публично прилагане на пътища, сектори от пътища или избрани зони от пътната мрежа. Това, съгласно вносителя, ще докара до ограничение придвижването на замърсяващите транспортни средства и ще понижи излъчванията от този източник, надлежно и концентрациите на фини прахови частици в градовете в дните със повишени равнища на замърсители в атмосферния въздух. Всяка община ще може да приложи мярката след решение на съответния общински съвет, определяйки типа на най-замърсяващите транспортни средства и реда за ограничение на тяхното придвижване.

Ограничението може да не е целогодишно във връзка с превоза, а единствено в избрани месеци, изясни Иванов.

За битовото отопление се планува въвеждане на ограничавания за потребление на избрани горива за отопление/твърдо гориво, да вземем за пример.

С плануваните санкции и такси за нарушителите и ползвателите се цели понижаване на трафика и пренасочване към публичен превоз или потреблението на по-нови и екологично по-чисти транспортни средства.

Вече са подхванати ограничения за въвеждането на екостикери за моторни транспортни средства, които да дефинират екологичната категория на всеки автомобил, според от неговите действителни излъчвания на замърсители в атмосферния въздух, показва в претекстовете си Станислав Иванов.

Въвеждането на зоната ще понижи доста броя на преминаващите коли, като ще отстрани старите и замърсяващи коли и ще докара до отклонение на забележителна част от директния трафик, е измежду причините за измененията. Иванов уточни също, че санкции се постановат, когато е нарушен правния ред за замърсяване на въздуха.

Българска социалистическа партия поддържа основаването на емисионни зони на надзор. За кардиналната политика за качеството на атмосферния въздух обаче левицата имала терзания по повод запазване качеството на въздуха. Сигурни ли сме, че тези ограничения, по този метод, оказват помощ качеството на въздуха да стане по-добро, би трябвало да има средносрочна оценка на националната стратегия за ръководство качеството на въздуха, посочи Атанас Костадинов. Дали стотиците милиони за електрически превоз са решение на решенията, има ли други подходи, добави той.

В рамките на своите благоприятни условия общините отделят пари, по Оперативна програма "Околна среда " още в първия програмен интервал бяха заделени съществени средства за замяна на колите от градския превоз, направиха се вложения за развиване на метрото в София, отговори ръководителят на комисията по околна среда Ивелина Василева /ГЕРБ/.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР