class=first-letter-big>Е лън Лий Дедженеръс е американски комик, телевизионна водеща и

...
class=first-letter-big>Е лън Лий Дедженеръс е американски комик, телевизионна водеща и
Коментари Харесай

Елън Дедженеръс – ТВ водещата отвъд стереотипите

class= " first-letter-big " > Е лън Лий Дедженеръс е американски комедиант, телевизионна водеща и актриса. Родена е на 26 януари 1958г., в фамилията на Елизабет и Елиът Дедженеръс. Майка ѝ работи като логопед, а татко ѝ е осигурителен сътрудник. Елън има един брат, Ванс Дедженеръс, който е продуцент и музикант.

След като родителите ѝ се развеждат, майка ѝ се омъжва наново. Когато Елън е на 15-16 години е била унизена от своя втори татко.

ТВ водещата учи компетентност „ Връзки с обществеността” в университета в Ню Орлиънс. Завършва един учебен срок и напуща, с цел да стане служител в юридическа компания дружно с братовчедка си. Едновременно с това работи и като продавачка в магазин за облекла, бояджийка, барманка и сервитьорка в разнообразни заведения за хранене.

Елън стартира да води свои стендъп комедии в разнообразни дребни клубове и кафенета. Актрисата се въодушевява по това време от Уди Алън и Стив Мартин. В началото на 80-те години стартира да прави турнета из Съединени американски щати и „ Showtime” я разказват като „ Най-забавния човек на Америка” през 1982 година

Първата телевизионна роля, която Дедженеръс получава е в сериала на Fox, „ Open House”. През 1992 година продуцентите на същия сериал я взимат още веднъж за роля в различен собствен ситком, който има излъчени единствено четири епизода. Комедийната кариера на водещата е една от главните аргументи за старта на сполучливия ситком наименуван „ Елън”, който се излъчва от 1994 до 1998 година

През 1997 година излиза епизод от телевизионната поредност, в който героинята Елън Морган (изиграна от Елън Дедженерес) афишира, че е гей. Същата година ТВ водещата публично афишира своята хомосексуалност в шоуто на Опра Уинфри по време на четвъртия сезон на „ Елън”.

След общественото самопризнание на актрисата, шоуто се сблъсква със мощна рецензия. Елън става първият водещ в историята на комедийните излъчвания, който намерено признава своята хомосексуалност в ефир. Разкриването съвсем унищожава кариерата ѝ и съвсем целият ѝ живот се срутва. ABC приключва излъчването на сериала – допуска се, поради половата ориентировка на основната героиня и на актрисата. В продължение на три години е без непрекъсната работа и се устоя от комедийни шоута на сцена.

Дедженерес споделя, че ѝ е било мъчно да се сблъска с компликациите в този интервал от живота ѝ, макар че е получила поддръжката на майка си и разнообразни гей активистки организации.

Елън се завръща в малкия екран през 2001 година с нов ситком на CBS „ The Ellen Show”, който е пресечен след излъчването на 13 епизода. През септември 2003г. водещата започва свое на ден ТВ шоу „ The Ellen DeGeneres Show”. Предаването непрестанно се повишава в рейтинга на Nielsen и получава похвали от критиците. Шоуто е номинирано за 11 награди „ Еми” през първия си сезон, като печели четири, в това число „ Най-добро шоу”.

Елън става известна със своите танци и закачки с публиката при започване на шоуто и по време на рекламите. С помощта на своите спонсори постоянно раздава награди и пътувания на публиката. Дебютира като жури в „ American Idol” на 9 февруари 2010 година, а на 29 юли 2010 година мениджърите на Елън и Fox афишират, че напуща след присъединяване ѝ в единствено един сезон. В изказвания водещата споделя, че не усеща шоуто да е уместно за нея.

През септември 2006 година Елън Дедженеръс е определена да бъде водещ на 79-та гала по връчване на премиите „ Оскар”, която се организира на 25 февруари 2007 година Това я прави първият педераст, който е водещ на събитието. За повторно води церемонията за премиите „ Оскар” през 2014г. По време на шоуто тя провежда селфи фотография дружно с Мерил Стрийп, Брадли Купър, Анджелина Джоли, Брад Пит и още известни артисти. Снимката става вторият най-споделян туит до момента като единствено в първите 40 минути след публикуването е споделена над 1,8 милиона пъти.

През юли 2020 година BuzzFeed News разгласява публикации, в които някогашни чиновници от шоуто на Елън, назовават работното си място токсично и упрекват изпълнителните продуценти в тормоз, както и в расистки мнения. WarnerMedia стартира следствие, а водещата се извинява на чиновниците си, като написа, че постоянно е вярвала, че шоуто ѝ ще бъде място, където никой в никакъв случай няма да покачва звук и че всички ще бъдат уважавани. Едновременно с това, споделя че е разочарована от обстоятелството, че това не се е случило. След следствието трима нейни чиновници на управителни позиции напущат шоуто и продуцентите дават обещание да подхващат стъпки за цялостна смяна в връзките сред чиновниците. Елън се извинява още веднъж обществено по време на откриването на осемнадесетия сезон на шоуто през септември 2020 година

От 2004 година Елън Дедженеръс има връзка с актрисата Порша де Роси. След анулацията на възбраната на еднополовите бракове в Калифорния, водещата оповестява в шоуто си през май 2008, че тя и Порша са сгодени. Женят се през април 2008г. в дома си, а през 2010г. Порша законно трансформира семейството си на Дедженеръс.

Eлън Дедженеръс е носителка на премия „ Еми” и също по този начин е една от най-богатите персони в развлекателната промишленост. Нетното ѝ положение се прави оценка на към $350 милиона, като единствено за интервала 2014 – 2015 година е проработила $75 милиона.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР