class=first-letter-big>Е два ли има човек, който да не е чувал

...
class=first-letter-big>Е два ли има човек, който да не е чувал
Коментари Харесай

Непознатата история на клана Ротшилд

class= " first-letter-big " > Е два ли има човек, който да не е чувал най-малко един път за клана Ротшилд – едно от най-заможните и авторитетни фамилии в международната история. Общото благосъстояние на членовете на тази фамилия е мъчно да се пресметна, само че съгласно някои става въпрос за сума от към 2 трилиона $! По тази причина не е по никакъв начин изненадващо, че името Ротшилд стои в основата на редица тайни теории. Някои считат, че те управляват съвсем всеки аспект на световната стопанска система, а други са на мнение, че са тясно свързани с тайната организация на илюминатите. Каква в действителност е истината за това фамозно семейство? И какви изненади крие историята на Ротшилд?

The Rothschilds, a pamphlet by "Satan " and conspiracy theories tied to a battle 200 years ago
— The Washington Post (@washingtonpost)
Ротшилд и Наполеоновите войни

Историята на клана Ротшилд е в действителност дълга. Може да ви прозвучи необикновено, само че той е изиграл значима роля за провалянето на Наполеон в борбата при Ватерло. Тъй като по това време авторитетното семейство към този момент имало банки из съвсем цяла Европа, то изцяло легално можело да заплаща на армиите и на Франция, и на Англия. Въпреки че заречен на Наполеон да не разреши френско злато да минава в непознати ръце, Нейтън Майер Ротшилд почнал да го превежда в Испания и да спонсорира войските на английския фелдмаршал Уелингтън. По модерни оценки, отпусната помощ била в размер на към 900 млн. $.

Връзки с Ватикана

Преди Италия да се трансформира в страната, която познаваме през днешния ден, банка, обвързвана с клана Ротшилд, постоянно отпускала заеми на Папската страна (съществувала сред 756 и 1870 година Тя се намирала в централната част на Апенинския полуостров и била ръководена от папата), както и на херцогствата Парма и Тоскана. След обединяването на Италия през 1861 година (т. нар. Рисорджименто), неаполитанският клон на семейство Ротшилд бил заставен да затвори своята банка. Те, обаче, открили постоянни връзки с друга банка – тази на Ватикана. Доказателство за това е срещата на Карл декор Ротшилд с папа Григорий XVI през 1832 година, по време на която представителят на авторитетната фамилия не бил принуден да целуне краката на ръководителя на Римокатолическата черква, каквато била традицията по това време.

Независимост за обмен

Началото на 19 в. е един от най-съдбоносните интервали в историята на Бразилия. Страната била твърдо решена да се откъсне от контрола на Португалия и да стане самостоятелна, което довело до експлоадирането на война сред двете страни. Конфликтът траял от 1822 до 1825 година и най-после Португалия се съгласила да признае независимостта на Бразилия, само че при едно изискване – да получи 2 милиона лири стерлинги. Тук се намесил кланът Ротшилд, който обезпечил тази сума. В подмяна, Бразилия се заела да изплати всички отговорности, които Португалия дължи на фамилната компания. В резултат, семейство Ротшилд съумяло да усили доста освен своето благосъстояние, само че и въздействието си на интернационалната политическа сцена.

В помощ на американската стопанска система

През 1895 година Съединени американски щати изпадат в тежка криза. Правителството не разполага с съвсем никакво злато и е изправено пред сериозната заплаха да не може да погаси своите задължения. Президентът Гроувър Кливланд решил да се обърне за помощ към Натаниъл Майер Ротшилд. Опитният финансист на собствен ред се свързал с Джон Пирпонт Морган и двамата отпуснали заем на американските управляващи, с който те съумели да погасят своите отговорности. Това на процедура избавило стопанската система на Съединени американски щати от цялостен колапс. И до ден сегашен този заем е апетитен от последователите на тайните теории като причина за хипотетичното въздействие, което кланът Ротшилд има върху Федералния запас.

Собственици на миннодобивна компания

„ Рио Тинто “ е една от най-големите миннодобивни компании в света. Основана е през 1873 година, когато група вложители купуват минен комплекс от испанското държавно управление. Около две десетилетия по-късно, към компанията се причислява семейство Ротшилд. Резултатите не закъсняват – активността й се разраства, а облагите внезапно се усилват. „ Рио Тинто “ добива желязо, мед, диаманти, уран и други Твърди се, че самата английска кралица Елизабет Втора е акционер в компанията посредством частна банкова сметка.

Бракове сред родственици

Сключването на бракове сред братовчеди е процедура, която в продължение на епохи била считана за нещо изцяло обикновено. По този метод благородническите фамилии желали да запазят както чистотата на своята кръвна линия, по този начин и насъбраните от тях благосъстояния. Основателят на клана Ротшилд Майер Амшел Ротшилд несъмнено бил последовател на тази идея. Той наложил предписание, съгласно което всички дами от фамилията би трябвало да подписват брак само със свои братовчеди, в случай че желаят да имат право на завещание. Целта на Майер Амшел Ротшилд била да подсигурява, че извоюваните от неговото семейство пари няма да попаднат в ръцете на „ непознати “ хора.

Рекордна сбирка

Един от членовете на фамилия Ротшилд – лорд Валтер, бил буен обожател на зоологията. Като дете той почнал да колекционира животни и инсекти, само че бил заставен да се захване със фамилния бизнес в областта на финансите. Тази работа, обаче, му била извънредно непозната и той въобще не можел да се оправя със отговорностите си. Така, през 1908 година неговите родители основали природонаучен музей и лорд Валтер получил опцията да се отдаде на своята същинска пристрастеност. През идващите години той събрал внушителна сбирка, състояща се от стотици хиляди животни и инсекти от целия свят (смята се, че това е най-голямата сходна частна сбирка в историята). Лорд Валтер е прочут и с това, че пътувал с карета, теглена от зебри. По този метод той желал да показва, че въпросните животни могат да бъдат опитомени.

Meet Mburo - a Rothschild's giraffe calf born at Chester Zoo, England
— Reuters (@Reuters)
хх
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР