class=first-letter-big>А крополът и другите антични паметници в Атина бяха покрити

...
class=first-letter-big>А крополът и другите антични паметници в Атина бяха покрити
Коментари Харесай

Сняг и студ парализираха Гърция, има жертви

class= " first-letter-big " > А крополът и другите антични монументи в Атина бяха покрити през днешния ден от сняг – необикновена панорама за Гърция, която е обхваната от „ безпрецедентна” за последните 10 години студена вълна, оповестява Агенция Франс Прес, като се базира на гръцките управляващи.

На островите Крит и Евбея двама души са умряли

вследствие на студовете. На остров Евбея, покрай Атина, 80-годишен мъж, измъчен от респираторни проблеми, е умрял в къщата си в село Трупи, което е без ток от два дни и е недостъпно поради изобилните снеговалежи. Линейката не е могла да стигне до дома му, с цел да бъде отстранена щета на апарата му за дишане.

На остров Крит 60-годишен мъж, занимаващ се с отглеждане на животни, е бил открит мъртъв в снега пред хамбар в село Каминаки в източната част на острова.

Площад Синтагма в центъра на Атина беше затрупан със сняг ,

който от през вчерашния ден основава проблеми за придвижването в гръцката столица. За напредването по някои улици на Атина управляващите желаеха от водачите да употребяват вериги.

Програмата за имунизация против COVID-19 в област Атика, където се намира столицата Атина, беше анулирана за през днешния ден поради изключителната обстановка, оповестиха управляващите.

Преустановено беше придвижването на рейсовете

тъй че центърът на Атина се обслужва единствено от метро и трамвай. Пътните артерии в северното предградие на столицата бяха покрити с дебела снежна завивка, а снегорините не бяха задоволително на брой, с цел да разчистят пътната мрежа.

В региона Атика, където живее една трета от популацията на страната, тук-там температурата падна до нула градуса, изключително в северната част на столицата. „ Това е сложен ден, явлението е безпрецедентно”, уточни държавният представител Христос Тарандилис пред радио Скай, като прикани за нерешителност.
class= " label-num " >
Според специалисти сходни снеговалежи са „ рекорд” за Атина от 10 години насам, макар че сняг валя над Акропола през 2019 година

Освен остров Евбея, който е без електричество от 48 часа, в предградие на Атина е имало спиране на тока ,

откакто дървета са паднали върху електрически стълбове. „ Голямото ни безпокойствие е електрическата мрежа”, съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис след незабавно съвещание. „ Трябва да сме търпеливи, с цел да се оправим с това събитие, което е в действителност необичайно”, сподели той.

Премиерът взе участие в министерска среща, свикана от министерството за отбрана на жителите за „ координиране” на напъните за „ справяне със ситуацията”, особено в областта на превоза, съгласно известие на министреството за отбрана на жителите. Основната автомагистрала, свързваща столицата със Солун, е затворена за придвижване от нощес, с цел да се избегнат тапи.

Силните ветрове станаха причина за прекъсване на придвижването на корабите, свързващи Атина с островите в Егейско море .

Регистрирани са пориви напразно със скорост над 100 километра в час. Темеператури от -19 градуса по Целзий са измерени във Флорина, в северозападната част на страната.

Службата за гражданска отбрана предизвести още през вчерашния ден за рискови метеорологични феномени и предложи да се лимитират пътуванията. Според метеоролозите снеговалежите ще продължат през днешния ден, а на следващия ден се чака възстановяване на метеорологичните условия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР