Чувствам, че Даша е близо. Тя живееше в името на

...
Чувствам, че Даша е близо. Тя живееше в името на
Коментари Харесай

След взрива, убил Даря Дугина, искат: Не мъст, а победа

„ Чувствам, че Даша е близо. Тя живееше в името на успеха, тя умря в името на успеха, за успеха на Русия, за успеха на православието… Фронтът е във всеки от нас ”. Това сподели Александър Дугин, татко на Даря Дугина, която почина, откакто колата й беше взривена в събота вечерта, на нейното поклонение в понеделник.

„ Нашите сърца жадуват не просто за отплата и отмъщение. Това е прекомерно малко, не е съветско. Нужна ни е единствено нашата Победа… Така че победете, апелирам ви! “, декларира съветският държавник в обръщението си.

Руският президент Владимир Путин изрече съболезнования на фамилията и подписа
декрет за посмъртното награждаване
на Дугина с медал за смелост.

В неделя Федералната работа за сигурност заяви, че убийството на Дугина е разкрито. Според ФСС то е било квалифицирано от украинските специфични служби, а извършителката – украинска гражданка на име Наталия Вовк, се е укрила в Естония. Според службите за сигурност обвинената украинка може да е употребила 12-годишната си щерка за прикриване на следите от закононарушението.

 След гърмежа, умъртвил Даря Дугина, желаят: Не отплата, а победа

„ Проверява се версията, че взривното устройство може да е сложено в джипа на Дугина благодарение на детето “, е декларирал представител на ФСС.

Възможно ли е обаче да бъркат, още повече откакто украинският президентски консултант Михайло Подоляк
отхвърли Киев да има
каквато и да е връзка с атентата.

Още преди формалната позиция на съветските служби за сигурност отговорност за убийството пое едно антикремълско придвижване от Русия – Националната републиканска войска.

Бившият член на съветската Дума и съперник на президента Владимир Путин Иля Пономарьов съобщи в изказване, че поддържа контакти с НРА от април 2022 година Партизаните се свързали с него посредством основания от него бот „ Роспартизан “ в Телеграм.

Анализаторите обаче настояват, че такава формация не съществува, а е разработка на ФСБ за да разбере кои са съперниците на Путин, подготвени да правят терористични дейности.

Украински политици също считат, че организацията е небивалица и има за цел да упрекна Киев за атентата. Не е ясно и дали Дугин е бил цел, а щерка му е починала инцидентно, или самата Даря е била цел на нападението.

 След гърмежа, умъртвил Даря Дугина, желаят: Не отплата, а победа

Напоследък тя бе по-влиятелна от татко си, поддържаше контакт с европейските крайнодесни и най-много с Марин льо Пен. Дугина бе относително познато лице в съветското общество – политически деятел и публицист с кариера в държавната медия RT, а по-късно и в про-православната телевизия „ Царьград “ на милиардера Константин Малофеев, където основен редактор по това време е нейният татко.

За последно Дугина управлява англоезичната медия United World International, за която американският департамент по защитата счита, че е финансирана от олигарха Евгений Пригожин, подложен под наказания от Запада, защото стои зад частната войска „ Вагнер “ и „ Агенцията за интернет проучвания “, известна още и като „ фермата за тролове “.

Самата Дугина също бе сложена под наказания. Според Англия тя е „ почитан притежател на дезинформация по отношение на Украйна и съветската инвазия в Украйна “, до момента в който американското държавно управление дефинира нейната медия като „ платформа на съветски ултранационалисти за разпространяване на дезинформация и агитация, ориентирана към западна и друга публика “.

От друга страна, Александър Дугин не пестеше рецензии към Путин, обвинявайки го, че не е задоволително деятелен и не декларира по-категорично идеологията си. Това също би могло да е мотив за атентат против него от самите съветски служби. Засега други следи към НРА няма, а страницата им в Уикипедия е изтрита.
Какво значи убийството на Дугина?
Редица анализатори слагат акцент не толкоз върху концепциите на Александър Дугин, колкото върху неговите задгранични връзки като претекст за установяване на целта. Неговата ултранационалистическа философия надвива в формалната идеология на Кремъл в конкуренция в края на предишния и началото на новия век с тази на Сергей Караганов и редица други съветски учени, които пледират за доближаване със Запада. През 2014 година над 10 хиляди члена на Московския държавен университет подписват петиция до ректора Виктор Садовничий под заглавието „ Искаме уволнението на професора по социология на МГУ А. Г. Дугин! “. Повод е 18-минутното изявление, обещано от Дугин на 6 май 2014 година пред съветската осведомителна организация ANNA-News. В него, разяснявайки събитията от 2 май 2014 година в Одеса, той споделя: „ Убивать, убивать, убивать. Больше разговоров никаких не должно быть. “.

Още от 90-те години на предишния век Дугин пропагандира теорията за „ четвъртия път “, т.е. доближаване с Китай, Индия и ислямския свят. Тогава концепциите му не са прегърнати от Кремъл, само че той натрупа контакти, връзки и благосклонности на Изток в своята антизападна агитация. Руският националист получава купа лекар хонорис идея в Техеранския университет и чете цикъл от лекции в Китайския институт на университета Фудан в Шанхай. По-интересни са неговите контакти с локалните водачи, един от който е турския президент Реджеп Ердоган. Той играе специфична роля в доближаването сред Анкара и Москва.

 След гърмежа, умъртвил Даря Дугина, желаят: Не отплата, а победа

Западни и турски източници отстояват тезата, че през юни 2016 година точно Дугин персонално е предал известие на съветското управление, с което предизвестяват за готвения прелом против Ердоган.

Бившият дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова пък видя в убийството на Дугина знак за вътрешна борба в самите властови кръгове на Русия. „ Дугин е моторът на войната в Украйна и Крим. 2008 година прикани да бъде погубен Саакашвили. 2014 година в Грузия. В Крим той е идеологът на това военно деяние. Дъщеря му е негова сподвижница. Май месец тя обществено приказва за война на цивилизациите. Използва терминът „ война “, само че не е глобена от съветския закон. Тук има обаче борба на два фронта. Има вътрешна борба в самите властови кръгове на Русия. За Дугин интерпретацията на източното православие е заровена в Средновековието. Той е съумял да превземе разсъжденията и политическото деяние на Путин и огромна част от Кремъл. Либералните кръгове в Русия се усещат застрашени. Най-страшното е, че не се приказва за развиване на Русия, за бъдеще, а за борба, за заличаване на отсрещната страна “, уточни Поптодорова.

„ Аз се отнасям скептично към версията, че убийството на Дугин може да бъде поръчано в самата Русия. По-скоро поръчката идва отвън…. Ясно е, че атентатът е бил ориентиран и към двамата “, отвърна обаче журналистът Валерий Тодоров, дълготраен сътрудник на БНР и Българска национална телевизия в Москва.

Според него не е безапелационна тезата, че убийството е поради битка за власт в Русия, тъй като Дугин не е заемал висши длъжности, нито е имал въздействие върху вземането на решения.

„ Десните националисти в Украйна или екстремисти са посока, в която може да се мисли. В никакъв случай Националната републиканска войска, както я разгласи Иля Пономарьов, тъй като не би могла да сътвори такава организация и да тръгне към подобен съдбоносен акт…. Екстремистката линия е по-вероятната, не бих позволил управляващите в Украйна да са поискали такова нападение “, изрази мнение Валерий Тодоров. По думите му атентатът против Дугина може да е опит да се радикализират руснаците по отношение на Украйна.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР