Чували ли сте за термина house hacking? Буквалният превод от

...
Чували ли сте за термина house hacking? Буквалният превод от
Коментари Харесай

Чували ли сте за жилищно хакерство? В България също се среща

Чували ли сте за термина house hacking? Буквалният превод от британски език е жилищно хакерство. Но не става въпрос за хакерство в оня смисъл, при който успяваш да влезеш в компютъра на някой различен, да вземем за пример, а за печелене на пари посредством инвестицията в парцели.

Според дефиницията на " house hacking " в разнообразни американски уеб сайтове това е развой по намиране на метод за генериране на приходи от вашия дом. Традиционно това значи закупуване на многофамилен парцел, живеене в една част от него и отдаване чартърен на другите. Така че наемателите да заплащат ипотеката на притежателя, а притежателят да построява личен капитал, като в същото време поддържа и живее в парцела.

На пръв взор звучи като добре познатото наемане на квартира, при което хазайката живее на същия етаж. На процедура обаче има разлика, защото при хакерството още на стадий закупуване концепцията е той да бъде капиталов, до момента в който при втория случай нормално това са възрастни хора, които посредством отчасти отдаване на дома си, който от дълго време е закупен, си докарват спомагателни средства.
Пасивен приход
Много хора се втурнаха в гонене на въздържан приход по време на Коронавирус пандемията, когато всички бяхме затворени по домовете си и доста от бизнесите на процедура бяха блокирани.

В края на 2021 и началото на 2022 година в Америка се появиха стотици хора, които взеха решение, че точно вложението в парцели е методът, по който да завоюват повече в тези комплицирани времена. Интернет пространството се изпълни с брокери и организации за недвижими парцели, които дават разнообразни препоръки за инвестиция в парцел. А профилираните медии до ден сегашен не стопират да описват истории на хора, които са „ хакнали “ жилищния пазар и се устоят единствено от вложения в парцели.

Така да вземем за пример в една от последните изявления на Business Insider се описват историите на трима души от поколението Милениал, които сполучливо закупуват парцели в тази „ комплицирана икономическа конюнктура “. Изданието доближава до извода, че това потомство са хората, които доста ловко търгуват с парцели и развиват този тип бизнес.

Всъщност, капиталовото закупуване на жилища за отдаване чартърен или препродажба, не е ново събитие. Социалните мрежи и технологиите обаче го карат да наподобява като нещо напълно ново и друго, защото в случай че преди 12 години човек беше решил да влага в парцели, нямаше кой или бяха доста малко хората, които можеха да обяснят какви са плюсовете и минусите и защо да се внимава.

Докато в този момент обстановката е радикално друга. Брокери всеобщо се трансферират в онлайн пространството и вършат разнообразни влогове, блогове или TikTok видеа, с които разкриват всички тънкости на капиталовия пазар. И въпросните препоръки са просто на един клик разстояние и са изцяло безвъзмездни, в множеството случаи.
Каква е обстановката в България?
Покупката на жилище е нещо, към което се стреми съвсем всеки българин. В народопсихологията ни е заложено, че собствеността е значима. И е доста дребен процентът на хората, които купуват за инвестиция. Въпреки това и в България се появяват хора, които вършат видеа със препоръки за house hacking, споделя Александър Мачев, брокер в „ Имотека “ и първият българин, който прави видеа в TikTok за продажба на парцели.
 https://www.economic.bg/bg/a/view/ogled-na-mjasto-ili-tik-tok-video-brokerite-v-bylgarija-promenjat-koncepcijata Оглед на място или тик ток видео? Брокерите в България трансформират концепцията
House hacking-ът не е изключително известен в България. Но имаше единствено два профила, свързани с имотния пазар, които покриха тази тематика в едно-две свои видеа. Но не е нещо, което доста се гледа и харесва от българите “, споделя Мачев пред Economic.bg.

Той споделя още, че множеството хора ги е боязън да купят парцел с заем за лично прилагане. А хората, които купуват с капиталова цел с заем, са още по-малко. Но е безапелационен, че всяка инвестиция, обвързвана с недвижими парцели е печеливша.

Всичко, обвързвано с парцелите, е печелившо във всеки един аспект. Независимо дали купуват за препродажба, стартиране в Airbnb или обичаен наем, всички, които са рискували преди два месеца, към този момент са на облага. Всички, които чакат подобаващия миг, към този момент са на минус “, споделя още той.

Въпреки всичко Александър е на мнение, че процесите в България, свързани с недвижимите парцели, съвсем постоянно са повлияни от Америка. Доказателство за това са виртуалните огледи и предлагането на жилища през обществените мрежи.

Имам проекти да стартира влогове и обучителни видеа за брокери или за хора, които желаят да се занимават с брокерство. Обучителни видеа по какъв начин да бъдат брокери онлайн, по какъв начин да си изградят бранд, по какъв начин да продават сполучливо през обществените мрежи. В България се движим с няколко години обратно от Америка и в случай че тази разлика малко се поскъси, ще е ужасно “, споделя Мачев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР