Чували ли сте за аспергилоза? Става въпрос за малко познато

...
Чували ли сте за аспергилоза? Става въпрос за малко познато
Коментари Харесай

Внимание! Опасна гъбичка вирее в домовете ни

Чували ли сте за аспергилоза? Става въпрос за малко познато заболяване, което е провокирано от дребни гъбички и от време на време е доста рисково за белите дробове, заяви Франс прес.
„ Това е огромен проблем за публичното опазване на здравето – заболяването не е забележима за популацията и медицинския корпус “, съобщи френската експертка доктор Сандрин Годе. Тя прикани за активизиране против хроничната белодробна аспергилоза в границите на интернационален конгрес на Европейското сдружение за респираторни заболявания в Париж.
„ Сегашните изявления сочат, че 3 милиона души в света, 240 000 от които във Франция, страдат от болестта, само че в реалност броят на засегнатите евентуално е доста по-голям “, сподели тя. Виновникът е извънредно публикуваната гъбичка Aspergillus.
Тавани, климатици, влажни пространства, като бани, кухни са местата, където тя се среща. „ Тя всекидневно се вдишва – означи доктор Годе. – Щом се появят черни петна по стените, там има от въпросните гъбички “.
За множеството хора те са безвредни. Отдавна обаче е известно, че тези гъбички са опасност за пациентите с нежно здраве, по-специално за тези, които са с отслабена имунна система или са прекарали друго белодробно заболяване – туберкулоза, белодробен рак. Специалистите към този момент считат, че гъбичките Aspergillus са опасност за надалеч повече хора, в сравнение с се предполагаше до момента.
„ Застрашени са също хора, които страдат от астма или имат дребен белег в белите си дробове, останал от едновремешна зараза, да вземем за пример от пневмония “, разясни доктор Годе.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР