Чували ли сте за Алберобело? Възхитителен малък град сгушен в

...
Чували ли сте за Алберобело? Възхитителен малък град сгушен в
Коментари Харесай

Градче, сгушено в сърцето на Италия, привлича все повече българи

Чували ли сте за Алберобело? Възхитителен дребен град сврян в сърцето на регион Пулия, Италия. Градчето като че ли е излязло от тези картички, които те карат да мечтаеш и да пожелаеш скоро и ти да посетиш. Вече е привлекателен център за доста български туристи, които желаят да го видят. Предлага се от много туроператори и разнообразни комбинации с почивки в Италия. Центърът на града е напълно построен от трули, къщи, изглеждащи приказно, толкоз неповторими, че това включва Алберобело като обект на международното завещание на ЮНЕСКО.

Къщите на трулите са с кръгла форма, с варосани стени и присъщи заострени покриви, завършени като конус с наслоени керемиди, направени от сив локален камък. Някои са музеи, други са магазини, други са домове, а някои в този момент са превърнати в приветливи и много първокласни туристически места за настаняване!

Кой и по кое време е построил известните трули? Трулите са доста античен вид жилище и археолозите са разкрили следи от тях, датиращи от далечната 1001 година! Трулите, каквито ги виждаме през днешния ден, са малко по-нови и наподобява имат своите корени в събитията, случили се в тази област през XIV век. По това време крал Роберто Д’Анджио подарил тази земя на графовете Акуавива от Конверсано, които бързо преместили тук своите хора. По-големият брой поданици изисква потребност от нови градежи, само че общоприетите къщи биха коствали висока цена, защото всяко непрекъснато жилище трябваше да заплаща налог на краля.

Затова компромисно решение стават краткотрайни къщи издигнати от гипсокартон / без хоросан: те следват формите на античните жилища в региона, а резултатът виждаме през днешния ден. Алберобело е ситуиран върху два дребни хълма, разграничени от основна улица. От една страна е квартал Монти, който е дом на трулите, а от другата е прелестният жилищен регион Aia Piccola, където се намират някои значими забележителности и по-модерната част на града.

Монти е този с най-голяма централизация на трули и кварталът, който притегля най-вече туристи. Тук множеството от трулите в този момент работят като магазини или дребни музеи, улиците са единствено за пешеходци, тук се намира и прелестната черква Свети Антоний, в неповторимата форма на труло, несъмнено.

Aia Piccola е по-новият и съвременен регион на Алберобело, който също има с какво да впечатли посетителите си. В региона на Ая Пикола има непокътнати към 400 трули. Има тесни пътища, само че по тях съвсем няма придвижване. Това е жилищен квартал, който е запазил своята достоверност.

Има красива градина в подножието на хълма, където се намира местността Aia Piccola. В непосредственост се намират най-красивите Труло. Стените на някои от тях не са варосани, а са облицовани с камъни, както и покривите.

В непосредственост от приказния Алберобело се намира не по-малко очарователния Локоротондо. Представете си лабиринт от тесни калдъръмени алеи, варосани здания, красиво украсени с цветни порти и прозорци и саксии с благоуханни цветя, както и фамозните трули, които направиха близкия Алберобело международно прочут. Често града попада в класациите на най-красивите в Италия, написа Travel News. Алберобело и Локоротондо – два прелестни и вълшебни града ви чакат с цялата си италианска хубост и магия!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР